default-image

Γιατί ο Λ. Ρακιντζής αποφεύγει τους ελέγχους στην Κρήτη

Κρήτη
Γιατί ο Λ. Ρακιντζής αποφεύγει τους ελέγχους στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Κρήτη είναι μια ιδιαίτερη χώρα. Έχω υπηρετήσει στο νησί και την ξέρω καλά. Η διαφθορά εντοπίζεται παντού, αλλά το χέρι του νόμου δε φτάνει τόσο μακριά. Δεν είναι εύκολο να στείλεις επιθεωρητή στα χωριά διότι θα τον πετάξουν στη θάλασσα οι Κρητικοί. Δεύτερον, κανείς δε μιλάει. Επομένως δεν είναι εύκολο να διαπιστωθούν πολλά πράγματα διαφθοράς στην Κρήτη».

Αυτά δήλωσε στο Ράδιο 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, δίνοντας μία σειρά απίστευτων υποθέσεων διαφθοράς στο Δημόσιο στα 11 χρόνια θητείας του σε αυτή τη θέση και περιγράφοντας καταστάσεις γεωγραφικά ανάμεσά τους και η Κρήτη.

«Η διαφθορά είναι διάχυτη στην ελληνική κοινωνία και για να καταπολεμηθεί απαιτείται πάνω απ' όλα πολιτική βούληση, κάτι που δεν υπάρχει. Το κόστος της μαζί με την κακοδιαχείριση και τη γραφειοκρατία φτάνει τα 33 δισ. ευρώ ετησίως, συνεπώς αν για 10 χρόνια δεν είχαμε φαινόμενα διαφθοράς θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει και η δικαστική εξουσία να αλλάξει ρυθμό στην εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, ώστε στο τέλος να μη λειτουργεί διαιωνίζοντας το πρόβλημα και τα υπηρεσιακά συμβούλια στη δημόσια διοίκηση να πάψουν να συμπεριφέρονται με λογική συντεχνίας αλλά εκκαθάρισης τέτοιων φαινομένων».

Όπως είπε, «λόγω της οικονομικής κρίσης, τα κρούσματα στο χώρο της υγείας έχουν μειωθεί σε βαθμό που τα πρωτεία πλέον στη διαφθορά να έχουν περάσει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αναφορικά με τη διαφθορά στο δημόσιο και στον πολιτικό τομέα ο κ. Ρακιντζής τόνισε: «Οι άνθρωποι δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Ένα μικρό ποσοστό είναι αυτό που κάνει τη διαφθορά που φαίνεται. Στον πολιτικό τομέα αν δε γίνει άρση ασυλίας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Και κάτι τέτοιο μόνο ο εισαγγελέας μπορεί να το ζητήσει από τη Βουλή».

Σχετικά με το αν έχει ενδιαφερθεί το πολιτικό σύστημα προκειμένου να χτυπηθεί η ρίζα του κακού, ο κ. Ρακιντζής δήλωσε πως «κάθε χρόνο φτιάχνω μια έκθεση πεπραγμένων την οποία υποβάλλω στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο της Βουλής, την οποία μοιράζει στους βουλευτές. Εκεί καταθέτω και συγκεκριμένες προτάσεις που αν γίνουν δεκτές θα βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση».

Οι 32 γιατροί

Αναφορικά με την κραυγαλέα περίπτωση των 32 γιατρών που κατηγορήθηκαν για περιπτώσεις πλαστικών επεμβάσεων, τόνισε ότι τους παρέπεμψε στο Ειδικό Συμβούλιο των γιατρών, όμως αθωώθηκαν με τη δικαιολογία ότι ήταν απαραίτητες για την διόρθωση άλλων χειρουργικών επεμβάσεων. Την ώρα που «για να γίνει κάποια κυρία ωραία, τα έξοδα καλύφθηκαν από το ασφαλιστικό της ταμείο και ακόμα χειρότερα ότι πήραν θέση ασθενών που ήταν επείγον να μπουν στο χειρουργείο».

Καταλήγοντας αναφέρει ότι για να παταχθεί η εγκληματικότητα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας. Να γίνει πιο αποτελεσματικό το δικαστικό σύστημα και η απονομή δικαιοσύνης πιο γρήγορη, πιο σωστή και πιο δίκαιη. «Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να κάνεις συστάσεις σε Πειθαρχικά Συμβούλια. Θέλουμε λοιπόν δικαστές και πειθαρχικούς δικαστές πιο ανεξάρτητους, που να μπορούν να εκφέρουν τη γνώμη τους. Διότι από τη στιγμή που φοβούνται ότι θα υποστούν συνέπειες μπορεί να διορθωθούν κάποια πράγματα, αλλά μπορεί και χειροτερέψουν κάποια άλλα», είπε ο κ. Ρακιντζής.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News