Ειδήσεις

Μοχλός ανάπτυξης η έρευνα στο ΤΕΙ Κρήτης

Σε λειτουργία 40 ερευνητικά προγράμματα έχει καταφέρει να διατηρήσει το ΤΕΙ Κρήτης, παρά τις δύσκολες οικονομικά περιόδους που διανύουμε που έχουν οδηγήσει ολοένα και πιο πολλούς νέους Έλληνες επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό. Προγράμματα στα οποία, ισάριθμες ομάδες ερευνητών και σπουδαστών προετοιμάζουν καινοτόμες εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να υιοθετηθούν άμεσα τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά.

Οι έρευνες και οι εφαρμογές των σπουδαστών του ΤΕΙ Κρήτης που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη παρουσιάζονται στα πλαίσια συνεδρίου που ολοκληρώνεται σήμερα και στο οποίο παραβρέθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστος Φωτάκης.

Σχεδιασμός

Μάλιστα, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρήστος Φωτάκης, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιεί το ΤΕΙ Κρήτης στις εγκαταστάσεις του, οι δράσεις αυτές πρέπει και μπορούν να είναι ο μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής έρευνας.

«Η προσπάθεια αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα ανάχωμα απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Απέναντι στην υλική, ηθική και πνευματική φτωχοποίηση που επικρατεί στην κοινωνία. Όσο και αν αυτό φαίνεται παράξενο», όπως σημείωσε. Με την ίδιο να τονίζει επίσης ότι η ενίσχυση του ερευνητικού έργου σε ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα αποτελεί αυτή τη στιγμή βασική προτεραιότητα του υπουργείου.

Για το λόγο αυτό και, όπως υπογράμμισε, δημιουργείται ένα νέο ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων, το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος.

«Θα δημιουργήσουμε και ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις ένα ταμείο αφιερωμένο στην έρευνα και την τεχνολογία, το οποίο είναι μικτό. Θα αποτελείται από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Και συγκεκριμένα από δημόσιους πόρους που θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και ιδιωτικούς που θα προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ως προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση εργαζόμαστε ώστε να αρχίσει να λειτουργεί από το 2016», σημείωσε αναφερόμενος σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης στην Έρευνα και την Τεχνολογία ο κ. Φωτάκης.

Οι εργασίες

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάζονται εργασίες όπως η συντήρηση τροφίμων με αιθέρια έλαια και όχι χημικά, ένα νέο σύστημα για τη διαχείριση των αστικών συγκοινωνιών, με μια έξυπνη παγίδα για το δάκο, με έξυπνα παράθυρα κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί πως άλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη που παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έχει να κάνει με τις επιπτώσεις κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης, το Ίδρυμα έχει καταφέρει να κρατήσει το μεγαλύτερο ποσοστό νέων επιστημόνων, οι οποίοι κρατούν ζωντανά και παραγωγικά τα εργαστήρια. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι η χρηματοδότηση τους θα συνεχιστεί ομαλά. «Θεωρούμε ότι αυτή η συμβολή του ΤΕΙ Κρήτης στην εφαρμοσμένη έρευνα είναι εφάμιλλη πολλών άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ασφαλώς μπροστά από όλα τα ΤΕΙ θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή και για το ίδιο το Ίδρυμα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Ευάγγελος Καπετανάκης.

«Στόχος μας είναι να αναδειχθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες, χρήσιμα για επιχειρήσεις, φορείς και γενικότερα για την κοινωνία στο σύνολο της», τόνισε ο συντονιστής πράξης «Αρχιμήδης ΙΙΙ» ΤΕΙ Κρήτης Μανώλης Κουδουμάς.

Σχόλια