Ειδήσεις

"Δ. Θεοτοκόπουλος": "Ναι" στη δωρεάν μεταφορά των προνηπίων

Η μεταφορά των προνηπίων βρίσκεται στον "αέρα", όπως καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών, με το πρόσχημα πως η φοίτηση της δεύτερης νηπιακής ηλικίας δεν είναι υποχρεωτική, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος".

«Είναι λάθος», συνεχίζει, «η προαιρετική φοίτηση να μην επιτρέπει την εγγραφή και την εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεών φοίτησης των μικρών μαθητών (στην περίπτωσή μας της μεταφοράς τους από και προς το νηπιαγωγείο).

Κανείς δε σκέφτηκε ότι έχουν δημιουργηθεί ήδη τα τμήματα στα νηπιαγωγεία; Τον προγραμματισμό που έχουν κάνει οι γονείς των παιδιών αυτών; Τα προνήπια δεν είναι "πακέτα", όποτε θέλουμε να τα εντάσσουμε για να λειτουργήσουν ή να επαναλειτουργήσουν τμήματα, σχολεία και παραρτήματα και όποτε θέλουμε να τα αφήνουμε εκτός σχολείου. Είναι παιδικές ψυχές!

Εκτός από την υποβάθμιση της αξίας της προσχολικής αγωγής, της οποίας την σπουδαιότητα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, η απομάκρυνση των προνηπίων από τα νηπιαγωγεία επιφέρει και έναν ακόμα κίνδυνο: σε ορισμένα θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των παιδιών.

Αυτή η μείωση θα έχει σαν αποτέλεσμα τα νηπιαγωγεία αυτά να κινδυνεύουν περισσότερο από συγχωνεύσεις/καταργήσεις. Εκτός κι αν αυτό είναι μέρος του στόχου που επιδιώκεται.

Ο αποκλεισμός των προνηπίων είναι πλήγμα για τις οικογένειες, οι οποίες θα αναγκάζονται να μεταφέρουν μόνες τους τα προνήπια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και φυσικά υπάρχουν οικογένειες που όχι απλώς δυσκολεύονται, αλλά αδυνατούν να μεταφέρουν τα παιδιά τους. Γίνεται προφανές λοιπόν, πως ο αποκλεισμός των προνηπίων από τα δρομολόγια αποτελεί παραβίαση της ισότητας πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια αποκλεισμού των προνηπίων από τις μεταφορές. Δεν είναι κάτι που αφορά τους γονείς των συγκεκριμένων παιδιών. Αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Δ. Θεοτοκόπουλος" διεκδικεί και απαιτεί δωρεάν και ασφαλή μεταφορά για όλους τους μαθητές από και προς το σχολειό τους με πρώτο βήμα την αποτροπή του αποκλεισμού των προνηπίων.

Καλούμε επίσης τη Διδασκαλική Ομοσπονδία να παρέμβει και να πιέσει για τη δωρεάν μεταφορά όλων των προνηπίων».

Σχόλια