Ειδήσεις

Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα με "νέες παρεμβάσεις"

Επιστρέφει και πάλι η τρόικα από σήμερα στην Ελλάδα, εποπτεύοντας την υλοποίηση των σκληρών μέτρων του τρίτου Μνημονίου και στους στόχους και πορεία του προϋπολογισμού σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", από σήμερα αναμένεται να στέλνουν τεχνικά κλιμάκια ώστε να αποφευχθούν «λάθη» και αστοχίες στο τρέχον δύσκολο πρόγραμμα.

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, κυβερνητικά στελέχη δίνουν μια ομαλή εικόνα του προϋπολογισμού, ενώ από την μεριά των δανειστών εκφράζεται ανησυχία για την εφαρμογή των μέτρων και εξετάζεται το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων, γι' αυτό αναμένεται η ομάδα των ξένων τεχνοκρατών να είναι μεγαλύτερη από ό,τι στις προηγούμενες αξιολογήσεις και θα υπάρχει ειδικό κλιμάκιο εργασίας για κάθε μεγάλο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη κλιμάκιο του ΔΝΤ και της Ε.Ε., που έχει αναλάβει να παρέχει τεχνική βοήθεια στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και την αναβάθμιση του φορολογικό μηχανισμού. Με το κλιμάκιο αυτό θα γίνει και η διαπραγμάτευση για την εξεύρεση ισοδυνάμων για την ολική ή μερική (μόνο για φροντιστήρια) κατάργηση του 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και για τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος για τους αγρότες.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την αξιολόγηση του προγράμματος που τοποθετείται στο τέλος Οκτωβρίου, αναλαμβάνουν δράση πέντε βασικά κλιμάκια:

- Το πρώτο αναμένεται να έρθει μέσα στην εβδομάδα για να ξετινάξει τα δημοσιονομικά και θα επανεξετάσει τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, θα παρακολουθεί από κοντά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2016 αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2016-2019.

- Το δεύτερο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια και κατ' επέκταση με το ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς για την α' κατοικία.

- Το τρίτο κλιμάκιο των θεσμών θα ασχοληθεί με το ασφαλιστικό και τις αλλαγές που θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το Νοέμβριο και να ισχύσουν από το 2016.Το δύσκολο θέμα θα είναι τα ισοδύναμα για να μην ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αναδρομικά από το 2015.

- Ειδικό κλιμάκιο θα ασχοληθεί με τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου. Θέμα SOS θα είναι η εξεύρεση ισοδύναμων για να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και να μην υπάρξει "μικρή ΔΕΗ".

- Ένα ακόμη κλιμάκιο θα υπάρξει για να εξετάσει τις εξοικονομήσεις στον τομέα της Υγείας και τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων υπηρεσιών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο Ταμείο που θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως από την 1η/1/ 2016.

Οι προκαταρκτικές εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ημέρα του νέου Eurogroup που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο και όπου αναμένεται να "κλειδώσουν" τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση 3 δισ. της α' δόσης, ενώ, αμέσως μετά, θα καταφθάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών κκ Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Κοστέλο (ΕΕ), Ρέφερ (ΕΚΤ) και Τζιαμαρόλι (ESM).

Σημειώνεται ότι μέχρι και τις 5/10 το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016, με στόχο να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ (για φέτος αναμένεται έλλειμμα της τάξης του 0,25% του ΑΕΠ).

Σχόλια