Ειδήσεις

"Φέσι" στους Κρητικούς για τα οινοστάφυλα

«Ζητιάνοι για να πάρουν... τα λεφτά τους»... Έτσι νιώθουν κάθε φορά που ζητούν να πληρωθούν πολλοί αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου, απευθυνόμενοι σε συγκεκριμένη εταιρεία παραγωγής κρασιού, που έχει παράρτημα στην ενδοχώρα και τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει να ταλαιπωρεί τους παραγωγούς μέχρι να τους πληρώσει, άλλους το σύνολο και άλλους μέρος των οινοσταφύλων.

Μάλιστα, φέτος οι απλήρωτοι παραγωγοί αισθάνονται και θύματα εμπαιγμού, βλέποντας ότι στο κτήριο της εταιρείας γίνονται... πολυδάπανες εργασίες ανακαίνισης, για να γίνουν οι χώροι της επισκέψιμοι στο ευρύ κοινό!

Στη "Νέα Κρήτη" φτάνουν καθημερινά καταγγελίες παραγωγών, που ανησυχούν ότι στο τέλος θα τους... μείνει το "φέσι" από τα σταφύλια που παρέδωσαν στη συγκεκριμένη εταιρεία, παρά τις άνωθεν διαβεβαιώσεις «κάντε υπομονή και θα πληρωθείτε μέχρι και το τελευταίο ευρώ τα χρήματα που σας χρωστάμε»...

«Πώς είναι δυνατόν να μας χρωστούν χρήματα και να κάνουν την ίδια ώρα ανακαινίσεις του κτηρίου τους;», τονίζουν παραγωγοί που επικοινωνούν μαζί μας, βλέποντας ότι οι εργασίες αφορούν σε ακριβά υλικά, όπως κυβόλιθους για παράδειγμα, σε βάψιμο του κτηρίου, σοβαντίσματα κ.ά.

Καθυστερήσεις

Βέβαια, στο σχετικό ερώτημά μας ο αμπελουργός Νίκος Λυδάκης από τις Αρχάνες ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για εργασίες επιδοτούμενες, εξ όσων ξέρει ο ίδιος, μέσα από το ΕΣΠΑ. Πάντως ο ίδιος προσθέτει ότι συνεργάζεται με την εταιρεία αυτή πάνω από 20 χρόνια, παραδίδοντας τα σταφύλια του. Και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αρχίσει οι καθυστερήσεις πληρωμών.

«Εγώ είμαι ο πιο παλιός πελάτης στην εταιρεία. Μιλάμε για συνεργασία πάνω από 20 χρόνια. Οι άνθρωποι με έχουν εξυπηρετήσει πολλές φορές σε περιπτώσεις που είχαμε θεομηνίες και είχα τον κίνδυνο να χάσω τα σταφύλια μου. Αλλά από πέρυσι άρχισαν να μας πληρώνουν μόλις τρεις μέρες πριν την καινούργια συγκομιδή τα σταφύλια της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι γύρω στο 40% των σταφυλιών μας έμεινε απλήρωτο μέχρι τις 25 του Αυγούστου. Και φέτος έδωσαν μια προκαταβολή 20%. Σε ορισμένους δεν έδωσαν τίποτα»...

Μάλιστα προ ημερών ομάδα απλήρωτων αμπελουργών προχώρησε σε συγκέντρωση έξω από την εταιρεία, ενώ στη συνέχεια οι αγρότες προσέφυγαν σε δικηγόρο για να ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες. Αμέσως από τα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα οι εκπρόσωποί της "θορυβήθηκαν" και επικοινώνησαν με παραγωγούς, ζητώντας πίστωση χρόνου.

«Είχαμε όμως φέτος και τις βροχές. Εγώ έχω ένα μεγάλο αμπέλι και είναι δίπλα στο οινοποιείο. Αν δεν το πήγαινα εκεί, θα έχανα τα σταφύλια. Ήταν όλα τα άλλα οινοποιεία κλειστά. Εμένα μου έδωσαν 7.000 ευρώ και με εξόφλησαν. Αλλά είναι και ο υπόλοιπος κόσμος που είναι απλήρωτος. Έτσι εγώ συνεχίζω και τους ενοχλώ και μου λένε ότι σταδιακά θα πληρωθούν όλοι»...

«Πότε θα πληρωθούμε;»

Ένας από τους απλήρωτους αμπελουργούς είναι και ο Θεόδωρος Ελευθεράκης από τις Αρχάνες, που μας είπε ότι είναι πολλοί οι εντελώς ή οι μερικώς απλήρωτοι, από αρκετά χωριά του νομού Ηρακλείου, για τα σταφύλια των τελευταίων δύο χρόνων.

«Πήγαμε δυο-τρεις τόνους σταφύλια ορισμένοι παραγωγοί φέτος, για να μας πληρώσουν τα περυσινά. Άλλοι παραγωγοί που δεν πήγαν καθόλου σταφύλια φέτος δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα για τα περυσινά. Αλλά κι εμείς τώρα δεν ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε τα φετινά σταφύλια», μας είπε ο κ. Ελευθεράκης.

«Πάντως, έχουν πει ότι θα πληρώσουν μια δόση μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Θα δούμε»...

Καταλήγοντας, μας είπε ότι «είναι πολλοί οι παραγωγοί που έχουν δώσει τα σταφύλια τους στην εταιρεία και έχουν μείνει απλήρωτοι από πέρυσι, ή έχουν πάρει μέρος των χρημάτων τους. Διότι, εκτός από τις Αρχάνες, είναι και από άλλα χωριά, από Κουνάβους, Πεζά, Καταλαγάρι, Αϊ Βασίλη, Χουδέτσι... Είναι πολλοί παραγωγοί. Πόσοι στον αριθμό δεν ξέρω»...

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια