default-image

Τσίπρας και αποχή οι κεδισμένοι, λένε τα ξένα ΜΜΕ

Ελλάδα
Τσίπρας και αποχή οι κεδισμένοι, λένε τα ξένα ΜΜΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολλά ξένα ΜΜΕ αναφέρονται στην καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία της τάξεως των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων, όπως προβλέπει η επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

«Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει της Νέας Δημοκρατίας», σημειώνει η Χελένα Σμιθ της Guardian.

«Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν συγκεντρωθεί στο κεντρικό περίπτερο του κόμματος στην πλατεία Κοραή στο κέντρο της Αθήνας σηκώθηκαν πάνω και ζητωκραύγασαν, μόλις ανακοινώθηκε το διακαναλικό exit poll», συνεχίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Για να είμαι ειλικρινής ποτέ δεν πίστευα πως θα χάναμε, αλλά ότι θα κερδίζαμε. Και το συναίσθημα είναι πολύ ωραίο», τονίζει στην βρετανίδα ανταποκρίτρια η ψυχίατρος Δήμητρα Αναγνώστου.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στον νικητή των εκλογών, αλλά προκειμένου να φτιάξει κυβέρνηση, θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με άλλα κόμματα», προσθέτει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Αλμπέρτο Ναρντέλο.

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει 145 έδρες στη νέα Βουλή, και οι ΑΝ.ΕΛ. έχουν άλλες 10, τότε σε περίπτωση που κάνει νέα κυβέρνηση, θα έχει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά όχι αρκετά ώστε να επιβιώσει σε τυχόν «επαναστατικές πράξεις». Όπως και να' χει, ο ηγέτης των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος ακτινοβολεί από χαρά», σημειώνει η Guardian, που κατόπιν σπεύδει να προεξοφλήσει πως οι ΑΝ.ΕΛ. θα είναι ξανά στο κυβερνητικό συνασπισμό.

«Οι Συντηρητικοί της Ν.Δ. παραδέχονται την ήττα τους», σημειώνεται στην πρώτη σελίδα του BBC, που όπως και η Independent επισημαίνουν πως μέσα σε 72 ώρες ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αναζητήσει τον (ή τους) εταίρο (ους) του στην ερχόμενη κυβέρνηση.

«Με μετρημένο περίπου το 30% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 35,3% των ψήφων και η Ν.Δ. το 28,1%, που δίνει 144 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 75 έδρες στη Ν.Δ.», σημειώνει η γαλλική Figaro.

Με τη σειρά του, ο ανταποκριτής της ιταλικής Repubblica, Ματέο Πουτσαρέλι εκτός από την νίκη του Αλέξη Τσίπα επισημαίνει πως «στο σύνολο τους, τα κόμματα της Aριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν γύρω στο 45% των ψήφων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News