Ειδήσεις

Περικοπές στη… μορφίνη λόγω εξάντλησης των αποθεμάτων

Καζάνι που βράζει ο χώρος της δημόσιας υγείας, με τους συνδικαλιστές εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου να δηλώνουν ότι η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει, όχι μόνο λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα και αναλώσιμο υλικό.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η εξάντληση των αποθεμάτων σε μορφίνη, με τις ελλείψεις να είναι αισθητές την ερχόμενη βδομάδα, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται σε χειρουργημένους ασθενείς, καρκινοπαθείς και όχι μόνο.

Με έγγραφο-φωτιά προς το διοικητή και τους διευθυντές των κλινικών, ο διευθυντής του Φαρμακευτικού Τμήματος καλεί τα νοσηλευτικά τμήματα να περιορίσουν την κατανάλωση και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις μέχρι τη διευθέτηση του προβλήματος.

Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν έχουν καμία δέσμευση για το πότε θα παραλάβει μορφίνες η Κεντρική Διαχείριση Ναρκωτικών της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, η οποία αδυνατεί να τους προμηθεύσει την απαραίτητη ποσότητα για τις ανάγκες των τμημάτων του νοσοκομείου.

Τα αποθέματα μορφίνης βρίσκονται στο κόκκινο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με το Σωματείο Εργαζομένων να τονίζει την ανάγκη άμεσης δρομολόγησης λύσης προκειμένου να αποφευχθούν τραγικές καταστάσεις σε ασθενείς.

«Την επόμενη βδομάδα εξαντλούνται τα αποθέματα», υποστηρίζει φαρμακοποιός του νοσοκομείου, η οποία ωστόσο έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το ζήτημα πρόκειται να… επιλυθεί τις επόμενες μέρες.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια