Ειδήσεις

ΝΟΔΕ: "Έδωσαν τη χαριστική βολή στους συνταξιούχους"

«Μάχη» για να κρατήσει τις συντάξεις σε επιθυμητά επίπεδα θα πρέπει να δώσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Ηρακλείου της Ν.Δ., που κάνει λόγο γα «βάναυσες αλλαγές» που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Οι βάναυσες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ.

Όπως σημειώνει, «η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου Κρήτης, την αγωνία της οποίας συμμερίζεται η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ., καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πολιτικές που καταργούν το ΕΚΑΣ, μειώνουν τις επικουρικές συντάξεις κατά 6% επί του καταβαλλόμενου ποσού (πριν τις μειώσεις). Αντίστοιχα οι κύριες συντάξεις μειώνονται κατά 2% επί του αρχικού ποσού. Την ίδια ώρα που το έτος ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67χρόνια».

Ενδεικτικά, όπως επισημαίνει η ΝΟΔΕ, «μετά τις άδικες αυτές αλλαγές, σε συνταξιούχο του ΙΚΑ με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ πλέον θα του καταβάλλεται σύνταξη 315 αντί 486 ευρώ! Και άντε να ζήσει με αυτά τα λεφτά».

Στο σημείο αυτό στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ προσθέτει πως «ακόμα πιο "άτυχοι" πρέπει να θεωρούνται οι περίπου 122.000 συνταξιούχοι των 11 Ταμείων επικουρικής ασφάλισης, που από το Σεπτέμβριο και μετά έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ. Για να εξισορροπήσει το σύστημα παροχής επικουρικών συντάξεων, θεωρείται δεδομένη η περικοπή κατά 5,2%.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται να γίνουν και άλλες περικοπές, οι οποίες ακόμα δεν μπορούν να προσδιοριστούν», συμπληρώνει.

«Η σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έρχεται να επηρεάσει χιλιάδες ασφαλισμένους που ναι μεν είχαν "κλειδώσει" δικαιώματα, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα ηλικιακά όρια ή τα έτη ασφάλισης. Σημειώνεται δε πως αν και οι αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ισχύουν από τις 19 Αυγούστου 2015, η διαδικασία απονομής νέων συντάξεων παραμένει "παγωμένη" λόγω της μη έκδοσης των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων. Με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να μην έχουν προβλέψει να πράξουν τα δέοντα ούτε σε αυτή την περίπτωση, βάζοντας σε μια απίστευτη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα τους συνταξιούχους», υπογραμμίζεται ακόμη.

«Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου επισημαίνει πως η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές πρέπει να δώσει μάχη για να κρατήσει τις συντάξεις σε επιθυμητά επίπεδα», καταλήγει η ανακοίνωση.  

Σχόλια