Ειδήσεις

Οδηγίες προς τους υπηρεσιακούς υπουργούς για την οικονομία

Πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με την χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, μεγάλες παρεμβάσεις του Οκτωβρίου στο ασφαλιστικό και στο δημόσιο, αλλά και η ανάγκη για επιτάχυνση στα κονδύλια του ΕΣΠΑ (ώστε να μην χαθούν επιδοτήσεις αλλά και να έρθουν εντός του Οκτωβρίου εισροές του πακέτου Γιουνκέρ), ήταν σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό "μενού" των πρώτων επίσημων συναντήσεων στην Αθήνα του Ολλανδού «νέου Ράιχενμπαχ» με βασικούς υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως αναφέρει το capital.gr.

Στόχος, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, των 2ήμερων επαφών στην Αθήνα του κ. Maarten Verwey, ήταν η προετοιμασία της μετεκλογικής εφαρμογής του μνημονίου. Προς τον σκοπό αυτό είχε μεταξύ άλλων, διαδοχικές επαφές με  τους υπηρεσιακούς υπουργούς Γ. Χουλιαράκη, Ν. Χριστοδουλάκη, Κόλλια και Αντ. Μανιτάκη.

Σήμα κινδύνου από τα ΕΣΠΑ

Ειδική σημασία για την νέα "ομάδα δράσης" θα έχει το ΕΣΠΑ καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση λειαίνει το έδαφος:

- Για αίτημα παράτασης 6 μηνών - 1 έτους ώστε να μην χαθεί το 1 δις ευρώ του προγράμματος 2007-2013 που ακόμη δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα (σ.σ. προς το σκοπό αυτό είχε χθες ο κ. Χριστοδουλάκης επαφές με περιφερειάρχες ενώ σχεδιάζει ταξίδι επαφών στις Βρυξέλλες), αλλά και

- Για να φτάσουν (μετά τις εκλογές το πιθανότερο τον Οκτώβριο σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη) το 1 δις ευρώ επί συνόλου  2,5 δις ευρώ επιπλέον προκαταβολών κονδυλίων των δύο ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι μέρος του μνημονίου είναι και η ταχύτερη αξιοποίηση του λεγόμενου πακέτου Γιουνκέρ των 35 δις ευρώ, δηλαδή των προβλεπόμενων εδώ και χρόνια για την Ελλάδα κονδυλίων μέσω των ΕΣΠΑ και των αγροτικών επιδοτήσεων για την περίοδο έως το 2020.

Εφαρμογή μνημονίου

Ο ΥΠΟΙΚ Γ Χουλιαράκης ο οποίος μετά την συνάντηση αναχώρησε για το Λονδίνο έκανε σαφέστατη την πρόθεση της κυβέρνησης για κατά γράμμα υλοποίηση του μνημονίου. Απαιτεί τον Οκτώβριο αναλυτικό αίτημα της κυβέρνησης για τα πεδία στα οποία θα χρειαστεί τεχνική υποστήριξη. Μιλώντας από βήματος του 10ου επενδυτικού roadshow μετέφερε και εκτός συνόρων την απόλυτη δέσμευση για την υλοποίηση του μνημονίου, ενώ χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης απέναντι στη χώρα.

Η νέα ομάδα δράσης

Η Ομάδα Δράσης του Γερμανού Horst Reichenbach είναι παρελθόν από την 1η Ιουλίου που έληξαν οι συμβάσεις της, αλλά την ίδια ημέρα ιδρύθηκε και στελεχώθηκε  η νέα "ομάδα" που τελεί υπό τον  Ολλανδό πρώην ΥΠΟΙΚ και σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν Maarten Verwey.

Πρόκειται για την Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής "Structural Reform Support Service" που θα παρέχει τεχνική βοήθεια για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου, των μεταρρυθμίσεων που περιέχει και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα. Υπάρχει μάλιστα ειδικός όρος στην συμφωνία της 14ης Ιουλίου αλλά και στο 3ο μνημόνιο για επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές με όρο τον Οκτώβριο να οριστικοποιηθούν τα πεδία δράσης. Η ομάδα θα παρέχει βοήθεια σε κάθε κράτος - μέλος που θα το ζητήσει και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνου Καρβούνη, σκοπός των 2ήμερων επαφών στην Αθήνα ήταν "να επιτευχθεί μια ταχεία συμφωνία μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης"

Σχόλια