default-image

ΤτΕ: Αποκλείεται συγχώνευση των συστημικών τραπεζών

Οικονομία
ΤτΕ: Αποκλείεται συγχώνευση των συστημικών τραπεζών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tη διαβεβαίωση ότι δε θα υπάρξουν νέες συγχωνεύσεις τραπεζών έδωσε αξιωματούχος της Τράπεζας της Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Tο στέλεχος της ΤτΕ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συγχώνευσης των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με το protothema.gr, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι η αξιολόγηση (stress tests) των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου και στόχος είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει το αργότερο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η ΤτΕ επιθυμεί να υπάρχει συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Καταλήγοντας, η ίδια πηγή αποσαφήνισε ότι το ανώτατο όριο ανάληψης χρημάτων παραμένει στα 420 ευρώ/εβδομάδα.

Έως τέλος Οκτωβρίου τα stress tests των τραπεζών και το νέο πλαίσιο για τα "κόκκινα δάνεια"

Περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης των capital controls για τις επιχειρήσεις αλλά και προετοιμασία του νομικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση απασχόλησαν στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομιών Γιώργος Χουλιαράκης και ο διοικητής της ΤτΕ κύριος Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ μετά τη συνάντηση που κράτησε 1,5 ώρα, η οποία «διεξήχθη σε εξαιρετικά καλό κλίμα», στη φάση αυτή δεν εξετάζεται αύξηση του ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ την εβδομάδα επειδή «τα 1.800 ευρώ το μήνα είναι άνω του μέσου μισθού και παράλληλα γίνονται και διατραπεζικές συναλλαγές».

«Χαλαρώνουμε μέρα με τη μέρα τα capital controls», έλεγε η ίδια πηγή αλλά χρειάζονται και άλλες πρωτοβουλίες, αναφέροντας ενδεικτικά πως τον Ιούλιο με τρεις βδομάδες κλειστές τις τράπεζες χρηματοδοτήθηκε το 50% των εισαγωγών του περασμένου Ιουλίου και τον Αύγουστο το 75% των εισαγωγών του Αυγούστου του 2014.

Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση, στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε ότι:

- Το Σεπτέμβριο θα τελειώσουν οι έλεγχοι χαρτοφυλακίου AQR στις τράπεζες

- Τον Οκτώβριο θα γίνουν τα στρες-τεστ.

- Το Νοέμβριο θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ιδιώτες στις τράπεζες

- Η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Τραπεζική πηγή που μετείχε στη συνάντηση τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα συγχωνεύσεων μεταξύ συστημικών τραπεζών, αν και δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο σε μικρότερες τράπεζες. «Στη χώρα μας υπάρχει ήδη μεγάλη συγκέντρωση στον τραπεζικό κλάδο», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Για να θεωρηθεί όμως πετυχημένη η ανακεφαλαιοποίηση -για την οποία έχουν προβλεφθεί έως και 25 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο- και το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος θέτουν 5 συγκεκριμένους στόχους-προϋποθέσεις:

1. Να αποκλειστεί κάθε είδους bail-in και "κούρεμα", κάτι το οποίο ήδη εξασφαλίστηκε

2. Να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση

3. Να παραμείνουν ιδιωτικές οι τράπεζες και να μη γίνουν δημόσιες

4. Να επιλυθεί το ζήτημα των κόκκινων δανείων για να φανούν και οι ανάγκες στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό πρέπει να συμβεί μέχρι τον Οκτώβριο, με βάση κανόνες για το πώς θα αντιμετωπίζεται κάθε δάνειο, ανάλογα με την προέλευσή του (επιχειρηματικό, στεγαστικό κλπ). Άρα θα έχουμε τότε και τις πρώτες λεπτομέρειες για το ποια δάνεια θα θεωρούνται βιώσιμα ή όχι, ποια πρέπει να διαγραφούν κ.λπ.

5. Να αρχίσουν οι τράπεζες να δίνουν ξανά ρευστότητα στην αγορά.

«Είναι μία πολυδιάστατη άσκηση και πρέπει να επιτευχθούν όλα» τόνιζε η ίδια πηγή.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκροτηθεί και ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομικών, του ΤΧΣ και της ΤτΕ που θα προετοιμάσει το νομικό πλαίσιο που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να το βρει έτοιμο η επόμενη κυβέρνηση.

Σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου τη σύσταση Ειδικής Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην ομάδα αυτή θα συμμετέχουν νομικοί και εμπειρογνώμονες από τους δύο θεσμούς. Στόχος είναι η άμεση επεξεργασία του πλαισίου επιλογών σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση,  ώστε η κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις 20 Σεπτεμβρίου να βρει σε ώριμο στάδιο τις σχετικές προτάσεις, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει έγκαιρα καλά τεκμηριωμένες αποφάσεις.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News