Ειδήσεις

Προσφυγή στο ΣτΕ για τα ανεπιτήρητα ζώα αποφάσισε η ΠΕΔ

Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την άρση της αρμοδιότητας συλλογής των ανεπιτήρητων ζώων που σήμερα ανήκει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σύμφωνα με το νόμο "Καλλικράτη", ζήτησε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου και γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΕΔ κ. Αντώνης Ζερβός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του οργάνου.

«Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ έθεσα», δήλωσε, «το οξύ θέμα των αδέσποτων ζώων συνοδείας και παραγωγικών, όπου η αρμοδιότητα αυτή σύμφωνα με το νόμο "Καλλικράτη" μεταφέρθηκε στους Δήμους, χωρίς όμως να τηρείται η επιταγή του άρθρου 103 του Συντάγματος που προβλέπει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων αλλά και αναγκαίων πόρων στην Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει επαρκώς να ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνει.

«Ζήτησα από την ΠΕΔ», ανέφερε ο κ. Ζερβός, «να προσφύγουμε στο ΣτΕ με βάση τη συνταγματική επιταγή, και να ζητήσουμε την άρση της αρμοδιότητας αυτής από τους Δήμους, αφού παρ' όλες τις οχλήσεις μας προς την κεντρική κυβέρνηση για την οικονομική στήριξη του όλου εγχειρήματος με την επιπλέον πρόσληψη ειδικού προσωπικού δεν έχουμε βρει ανταπόκριση».

«Το γεγονός αυτό», τόνισε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, «δεν αποτελεί άρνηση για την υλοποίηση μιας αρμοδιότητας που μας παραχωρήθηκε, ιδιαίτερα μάλιστα για ένα θέμα που αφορά στην καθημερινότητα του πολίτη».

«Θεωρώ», επισήμανε, «ότι η πρόταση αυτή αποτελεί πίεση προς το κεντρικό κράτος, μεταφοράς πόρων για την υλοποίηση της μιας αρμοδιότητας την οποία μας την παραχώρησαν έτσι απλά για να υπάρχει ένας υπεύθυνος τον οποίο θα κυνηγά η Αστυνομία, και ο εισαγγελέας και όχι για να λυθεί το πρόβλημα».

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ δέχτηκε ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου Αγίου Νικολάου, ενώ αποφάσισε να ενημερώσει τη διοίκηση της ΚΕΔΕ, για το ενδεχόμενο η κίνηση αυτή να γίνει συνολικά από όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα υπήρξε η δέσμευση να παρίστανται δήμαρχοι από την Κρήτη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

"Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021"

Την ίδια ώρα, προσπάθεια για τη σύνταξη και υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για το χαρακτηρισμό της Κρήτης ως "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021" καταβάλλουν, τους τελευταίους μήνες, τέσσερις αντιδήμαρχοι της Κρήτης με την υποστήριξη της Περιφέρειας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη διεκδίκηση του στόχου αυτού.

Όπως έγινε γνωστό στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ, η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου λήγει το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Κων/νου Κοκκίνη, που έχει οριστεί από το Δήμο προκειμένου να συμμετάσχει στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, «κατά την συνεδρίαση της ΠΕΔ, έγινε μια διεξοδική συζήτηση για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί έως σήμερα, προκειμένου η Κρήτη να διεκδικήσει το συγκεκριμένο τίτλο. Παρά το ότι οι πιθανότητες για την ανάληψη της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" είναι μικρές, ωστόσο, όπως ο ίδιος τόνισε, αξίζει να γίνει η συγκεκριμένη προσπάθεια από τις τέσσερις πρωτεύουσες δυνάμεις της Κρήτης, που καλούνται να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια που αφορά όλη την Κρήτη.

Σχόλια