default-image

5.000 όπλα για τους τζιχαντιστές στο "Haddad 1" (videos)

Ηράκλειο
5.000 όπλα για τους τζιχαντιστές στο "Haddad 1" (videos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περίπου 5.000 όπλα και σχεδόν 500.000 σφαίρες των 9 mm περιέχουν τα δύο πρώτα εμπορευματοκιβώτια του φορτηγού πλοίου "Haddad 1", σημαίας Βολιβίας, που κατέπλευσε στο λιμάνι Ηρακλείου το πρωί της Τετάρτης, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης των συνολικά 14 εμπορευματοκιβωτίων, ενώ η καταμέτρηση συνεχίζεται παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων και εισαγγελικής Αρχής.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_575ffuw8/

Ειδικότερα, κατά την εκφόρτωση των δύο πρώτων εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία είχαν φορτωθεί στο Iskenderoun της Τουρκίας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν παλέτες με κουτιά που περιείχαν συνολικά 491.950 σφαίρες των 9 mm, καθώς και περίπου 5.000 όπλα (καραμπίνες αστυνομικού τύπου), των οποίων η καταμέτρηση ακόμα συνεχίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές, τα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου του πλοίου δεν αναφέρουν την ύπαρξη των ανευρεθέντων όπλων και πυρομαχικών, ενώ τονίζεται ότι τα όπλα και πυρομαχικά ήταν επιμελώς κρυμμένα πίσω από απλό φορτίο (συρταριέρες, ντουλάπια και πλαστικά χαλάκια γυμναστικής) στο βάθος των containers, γεγονός που αποδεικνύει την οργάνωση και τα μέτρα ασφαλείας που είχαν λάβει, για την παράνομη μεταφορά των λαθραίων έτσι ώστε σε περίπτωση που γινόταν κάποιος απλός έλεγχος να μη γίνονταν αντιληπτά.

Σύμφωνα με τις Αρχές, με νεότερη ανακοίνωσή τους θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών και στα υπόλοιπα δώδεκα εμπορευματοκιβώτια που παραμένουν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω φορτηγό πλοίο, που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Ιεράπετρας και κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι στο φορτίο του περιλαμβάνονται και όπλα, βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Αμέσως μόλις κατέπλευσε στο λιμάνι, οι λιμενικές Aρχές επιβιβάστηκαν στο πλοίο και άρχισαν μια εξονυχιστική έρευνα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν στα ογκώδη εμπορευματοκιβώτια, που είναι το φορτίο του πλοίου, υπάρχουν και άλλες... εκπλήξεις εκτός από τα όπλα που ήδη είχαν βρεθεί κατά την έφοδο των ανδρών του Λιμενικού στην Ιεράπετρα.

Στις φωτογραφίες το "Haddad 1" στο λιμάνι του Ηρακλείου ερευνάται από τους άνδρες του Λιμενικού.

Το πλοίο εντοπίστηκε από περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, με επιβαίνοντες στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) των λιμενικών Αρχών της Κρήτης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Αυγούστου, να πλέει κοντά στα διεθνή ύδατα, νότια της Χρυσής και του Κουφονησίου, 20 ν.μ. νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας. Είναι ένα εμπορικό πλοίο μήκους 65 μέτρων με τη διακριτική ονομασία "Haddad 1", με σημαία Βολιβίας και πλήρωμα 7 άντρες ινδικής και αιγυπτιακής υπηκοότητας.

Το μήκους 60 μέτρων πλωτό ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ. 070, που είχε καταφτάσει από τον Πειραιά αφού του είχε ζητηθεί η συνδρομή, λόγω μεγέθους και εξοπλισμού, με την υποστήριξη του πλωτού Λ.Σ. 138, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης προσέγγισε το ύποπτο εμπορικό πλοίο και το οδήγησε ανοικτά στον όρμο της Ιεράπετρας, όπου αγκυροβόλησε με το πρώτο φως της ημέρας, ένα μίλι νότια της Μεγάλης Παραλίας Κουτσουναρίου Αγίου Ιωάννου και τρία μίλια ανατολικά του λιμανιού της Νύμφης του Λιβυκού Πελάγους.

Στο μεταξύ, είχε κληθεί και η Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος από το Ηράκλειο, 10 άντρες της οποίας επιβιβάστηκαν πάνοπλοι στο ύποπτο εμπορικό πλοίο, ακινητοποίησαν το 7μελές πλήρωμα, που δεν πρόβαλε αντίσταση, και άμεσα ξεκίνησαν την έρευνα, προκειμένου να εντοπίσουν λίγο αργότερα, ανάμεσα σε διάφορα εμπορεύματα, επιμελώς κρυμμένα, κυνηγετικές καραμπίνες και όπλα διαφόρων τύπων, τουρκικής προέλευσης.

Επειδή ήταν τεχνικά αδύνατον να ανοιχτούν τα κοντέινερ που υπήρχαν στο πλοίο και να εξακριβωθεί ποιο ήταν το περιεχόμενό τους, οι λιμενικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν το παράνομο εμπορικό πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Στις 3 το απόγευμα της Τρίτης απέπλευσε από τον όρμο της Ιεράπετρας το παράνομο εμπορικό πλοίο συνοδευόμενο από το σιδερένιο πλωτό ανοικτής θαλάσσης Λ.Σ. 070 του Πειραιά, με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου κατέφτασε το πρωί της Τετάρτης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_rhxe50yh/

Αναφορικά με το περιστατικό, ο υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας κ. Χρήστος Ζώης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Για τη σημερινή νέα επιτυχία εντοπισμού και κατάσχεσης πλοίου μεταφοράς παράνομου φορτίου οπλισμού αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα και στα στελέχη που συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση. Οι συντονισμένες προσπάθειες, η αμεσότητα στις επιχειρήσεις, το υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, η σοβαρότητα στην προετοιμασία και ο συνδυασμός όλων των πληροφοριών οδήγησαν στο να εντοπισθεί το εν λόγω πλοίο και η μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Η καταμέτρηση όπλων και πυρομαχικών συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε και περισσότερα στοιχεία για αυτή την υπόθεση».

Σημειώνεται ότι η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταστολή των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και είναι αποτέλεσμα αξιοποίησης πληροφοριών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News