Ειδήσεις

"Όχι στη στρατιωτικοποίηση, ούτε στο άνοιγμα συνόρων"

«Η Ελλάδα δεν έχει ανοίξει τα σύνορά της για να μπαίνουν οι πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να αρνείται την διάσωση όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά η απερχόμενη υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Ιλ Μανιφέστο. Ταυτόχρονα αντικρούει την κατηγορία πως ευνοούνται όσοι φτάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να φύγουν για την κεντρική Ευρώπη.

Λίγο πριν την παράδοση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στον υπηρεσιακό Υπουργό Ιωάννη Μουζάλα, η κ.Χριστοδουλοπούλου αναλύει και αντικρούει κατηγορίες αναφορικά με το μεταναστευτικό, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά πως «οι πρόσφυγες έχουν βρει μόνοι τους το πέρασμα από τον νομό του Κιλκίς και η Ελλάδα δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει τα εκτεταμένα σύνορα που έχει στα Βαλκάνια», .

«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δυσχεραίνει την θέση μας για να υποδεχθούμε, να φιλοξενήσουμε και να παρέχουμε τα δικαιώματα στους πρόσφυγες, όπως θα θέλαμε. Τόσο ο αριθμός τους, όσο και οι υποδομές μας δεν αντιστοιχούν σε μια ανθρώπινη υποδοχή και φιλοξενία», τονίζει η κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία προσθέτει: « ελπίζουμε ότι με την έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την τεχνική βοήθεια που θα μας παράσχουν, θα μπορέσουμε σύντομα να ανταποκριθούμε», ανέφερε η απερχόμενη υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε σχέση με το «βάρος» του μεταναστευτικού στην προεκλογική περίοδο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου αναφέρει στην Ιλ Μανιφέστο: «επειδή μειώνονται οι δυνατότητες αντιπολίτευσης των κομμάτων, μετά την νέα συμφωνία, φοβάμαι ότι θα επιλέξουν το προσφυγικό και μεταναστευτικό ως ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής περιόδου, και θα το κάνουν γιατί τα μέσα ενημέρωσης έχουν επιδοθεί σε μια εκστρατεία συκοφάντησης, φόβου και καλλιέργειας προκαταλήψεων στην ελληνική κοινωνία». Θεωρεί, επίσης, ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να "τραυματισθεί" ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα και να δουλέψουν, τελικά, όλοι, για να αυξηθούν οι ψήφοι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής».

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου υπογραμμίζει ότι «η μεγάλη μετακίνηση προσφύγων προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης έχει καταργήσει, στην πραγματικότητα, και τους κανονισμούς του Δουβλίνου και την Συνθήκη του Σέγκεν αφού δεν μπορεί καμία χώρα να εμποδίσει τους πρόσφυγες να εισέλθουν στα σύνορά της» και «οι κανονισμοί του Δουβλίνου υπήρχαν όσο η μετακίνηση των προσφύγων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένη».

Αναφορικά με την έγκριση του νόμου που επιτρέπει στα παιδιά των μεταναστών που ζουν μόνιμα στην χώρα μας να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, η κυρία Χριστοδουλοπούλου δηλώνει πως «αποτελεί μια υποχρέωση που είχαμε απέναντι στους νόμιμους μετανάστες. Δίνουμε ιθαγένεια σε παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και οι γονείς των οποίων μένουν ήδη πέντε χρόνια στην χώρα. Είναι μια υποχρέωση να δίδεται η ιθαγένεια σε όσους θέλουν να γίνουν έλληνες πολίτες, θέλουν να μοιραστούν μαζί μας το παρόν και το μέλλον μας. Αποτελεί δικαίωμά τους, διότι στην πραγματικότητα, αυτό που τους παρέχουμε, είναι η ιδιότητα του πολίτη. Να έχουν, δηλαδή, εκτός από υποχρεώσεις και μια σειρά από δικαιώματα».

Σχόλια