Ειδήσεις

Βαρουφάκης: "Δε θα ακολουθήσω τον Λαφαζάνη"

«Απέχουμε αρκετά από πολιτικής πλευράς» και «δεν υπάρχει περίπτωση εποικοδομητικής συνεργασίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα απαντώντας στο ενδεχόμενο να προσχωρήσει στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη "Λαϊκή Ενότητα".

«Μας ενώνουν ομοιότητες και συμπάθειες. Τους συμπαθώ και πιστεύω ότι με συμπαθούν κι εκείνοι. Αλλά, θεωρώ ότι από πολιτικής πλευράς απέχουμε αρκετά. Δεν υπάρχει περίπτωση εποικοδομητικής συνεργασίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή που έδωσε στην Die Welt.

«Το νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός»

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σημαντικότερες διαφορές του με τους αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζονται στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ: «Για εκείνους η επιστροφή στη δραχμή είναι ένα ιδεολογικό ζήτημα. Είναι σοσιαλιστές και για αυτό τους συμπαθώ. Αλλά η δραχμή που είχαμε τότε που η Ελλάδα ήταν επίσης μία σοσιαλιστική χώρα. Κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να παραμείνουμε στο ευρώ, όχι με κάθε τίμημα. Αλλά δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι πρέπει να επιστρέψουμε με κάθε κόστος στη δραχμή. Το νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός», τόνισε.

Ερωτηθείς αν θα συμμετείχε ξανά σε μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Ποτέ μη λες ποτέ. Σε προσωπικό επίπεδο πάντα είχα καλές σχέσεις με τον Αλέξη και πολλούς άλλους εντός ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αν θα συμμετείχα σε μία κυβέρνηση, θα έθετα ένα απλό κριτήριο: Είναι η οικονομική σας πολιτική βιώσιμη;».

Σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων που ψηφίστηκε προσφάτως στη Βουλή, ο πρώην "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας υπογράμμισε: «Αν υπάρξει νέο δάνειο, αναρωτιέμαι αν μπορεί να αποπληρωθεί. Είναι η κοινή λογική. Και αν εγώ δεν το πιστεύω αυτό, δεν παίρνω νέο δάνειο. Δεν πιστεύω ότι αυτό το πακέτο βοήθειας μπορεί να λειτουργήσει. Και είμαι σίγουρος ότι κανείς δεν το πιστεύει - ούτε καν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Κριστίν Λαγκάρντ».

«Πρόδωσε τον ελληνικό λαό ο Τσίπρας»

Σε άλλες δηλώσεις του το πρωί στη γαλλική τηλεόραση ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι πρόδωσε τον ελληνικό λαό.

«Ο Aλέξης Τσιπρας δε με πρόδωσε προσωπικά. Πρόδωσε τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως του δίνει όλες τις ευχές του, αλλά δεν μπορεί να τον ακολουθήσει στο δρόμο που επέλεξε καθώς και ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

Σχόλια