Ειδήσεις

Χανιώπορτα χωρίς φανάρια... και έργα σε εξέλιξη

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι οι διερχόμενοι οδηγοί και πεζοί στη συμβολή 62 Μαρτύρων-Καλοκαιρινού-Θερίσου και Μάχης Κρήτης, καθώς τα φανάρια αποτελούν από τη Δευτέρα παρελθόν!

Στη θέση τους αναμένεται να κατασκευαστεί ένας κυκλικός κόμβος. Ήδη σήμερα θα τοποθετηθεί ένα δίκτυ στο κομβικό αυτό σημείο και οι διερχόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Μέσα στην εβδομάδα θα καλουπωθεί ο κυκλικός κόμβος και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, μέχρι την Παρασκευή θα ριχτεί το μπετόν.

Με την παρέμβαση που λαμβάνει χώρα τώρα έξω από τη Χανιώπορτα είναι αλληλένδετη η ανάπλαση στη λεωφόρο Πλαστήρα. «Αναμένεται να διευκολυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η κυκλοφορία. Θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος καθυστέρησης των οδηγών που περίμεναν στους φωτεινούς σηματοδότες, οι οποίοι καταργούνται και κατασκευάζεται ένας μεγάλος κυκλικός κόμβος. Εναρμονίζεται πλήρως με την κυκλοφοριακή μελέτη και το επόμενο βήμα είναι να μπούμε εντός τειχών και στο σημείο της συμβολής της Πλαστήρα με την Καλοκαιρινού και την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Εκεί θα επέλθει μια κατάργηση των φωτεινών σηματοδοτών και θα μπει ένας μεγάλος κυκλικός κόμβος. Το έργο είναι κομμάτι της μεγάλης εργολαβίας, που αφορά την ανάπλαση της λεωφόρου Πλαστήρα.

Αναδεικνύει, θεωρούμε, και τα ενετικά τείχη, εντός κι εκτός. Είναι μια σημαντική παρέμβαση. Φυσικά, τρέχουμε με όσο πιο γρήγορους ρυθμούς γίνεται, διότι οι ημερομηνίες είναι πιεστικές, το έργο είναι ΕΣΠΑ και πρέπει να ανεβάσουμε σε μεγάλο βαθμό την απορροφητικότητα του συγκεκριμένου έργου», τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος παράλληλα ζητά και την κατανόηση των δημοτών για την ενδεχόμενη ταλαιπωρία που μπορεί να υποστούν το επόμενο διάστημα.

Το έργο συντονίστηκε στα μέσα Αυγούστου, που πολύς κόσμος έχει φύγει από το κλεινόν άστυ, ώστε να επέλθει η ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία.

Πέρα από την κατάργηση των φαναριών, χθες καθαιρέθηκαν και όλα τα κράσπεδα που υπήρχαν για να ανοίξει ο χώρος και να προχωρήσουν τα συνεργεία άμεσα στην κατασκευή του κυκλικού κόμβου, ώστε να μπορέσουν σιγά-σιγά να μπουν στο κλίμα οι οδηγοί και να απαιτηθεί ο ελάχιστος δυνατός χρόνος.

Σήμερα, όπως μας είπε ο κ. Μαμουλάκης, θα τοποθετήσουν οι εργάτες ένα δίκτυ στο σημείο όπου θα γίνει ο κυκλικός κόμβος. «Θα καλουπώσουν μέσα στην εβδομάδα και θα ρίξουν ίσως την Παρασκευή και το μπετόν, το κράσπεδο δηλαδή του κυκλικού», πρόσθεσε.

Όλο το έργο, που αφορά και την Πλαστήρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια