Ειδήσεις

Γέφυρα συνεργασίας Κρήτης-Κίνας

Την κοινή θέλησή τους για συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από την Κίνα στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα, την προώθηση των φημισμένων κρητικών προϊόντων στην αγορά της Κίνας αλλά και τη συνεργασία σε θέματα τεχνολογίας-έρευνας και του πολιτισμού, επισήμαναν σήμερα σε συνάντησή τους στην Περιφέρεια ο περιφερειάρχης  Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα Βασίλης Κωστής.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρέσβη κατά την εθιμοτυπική του επίσκεψη στην Περιφέρεια, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης και στις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών με σταθερά βήματα στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου-προώθησης των εκλεκτών κρητικών προϊόντων, της επιστήμης-έρευνας και του πολιτισμού, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το νησί είναι ένας ποιοτικός και ασφαλής τουριστικός-πολιτιστικός προορισμός.

Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας, προαναγγέλλοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προετοιμασία για επίσκεψη συνεργασίας αντιπροσωπίας από την Κρήτη στην Κίνα.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρέσβης στην Κίνα, Βασίλης Κωστής, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία και την «ταύτιση απόψεων», εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι όλα θα εξελιχθούν θετικά. «Επισκέπτομαι», είπε, «τον κ. Αρναουτάκη, με τον οποίο είχαμε γνωριστεί πέρυσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Λίχεν Τσιάνγκ στην Κρήτη. Σκοπός της συνομιλίας μας είναι ο τρόπος που θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις της Περιφέρειας Κρήτης με την Κίνα, δεδομένου ότι η Κρήτη είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός στους Κινέζους τουρίστες, είναι μια περιοχή η οποία διακρίνεται για τον πολιτισμό της, για την ποιότητα των προϊόντων της και για τις ευκαιρίες γενικότερα που προσφέρει. Ελπίζω με τη στενή συνεργασία με τον κ. περιφερειάρχη ότι θα καταφέρουμε ό,τι καλύτερο και για την Περιφέρεια αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αριθμό των επισκεπτών Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα, ο κ. πρέσβης είπε ότι «πέρυσι "σπάσαμε" το ρεκόρ των 100.000 σε όλη την Ελλάδα», και πρόσθεσε: «Η τουριστική περίοδος είναι σε εξέλιξη. Προχωρούμε με ραγδαίους ρυθμούς, πολύ ικανοποιητικούς και ελπίζω ότι θα εξελιχθεί περαιτέρω αυτό το κύμα και θα γίνει ακόμα πιο ευρέως γνωστή η Κρήτη στην Κίνα. Ελπίζουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει μια επίσκεψη του κ. περιφερειάρχη στην Κίνα, εφόσον είναι αυτό εφικτό, η οποία θα δώσει ακόμα περαιτέρω ώθηση στις σχέσεις των δυο περιοχών, οπότε είμαι αισιόδοξος. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα έχουμε καλές εξελίξεις».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ χαρακτήρισε ως ξεχωριστή τη συνάντηση με τον πρέσβη της Ελλάδας στην Κίνα, με τον οποίο όπως είπε είχε συναντηθεί κατά την άφιξη στην Κρήτη του πρωθυπουργού της Κίνας πριν ένα χρόνο.

«Είχαμε συζητήσει τους τρόπους συνεργασίας καλύτερης συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειάς μας και της πρεσβείας. Για το σκοπό αυτό κάνουμε και τη σημερινή συνάντηση. Πάντα το ενδιαφέρον το δικό μας είναι η ανάπτυξη των σχέσεων και στον πρωτογενή τομέα και στον τουριστικό τομέα, μια αγορά πολύ μεγάλη που μπορεί η Κρήτη να ωφεληθεί τα μέγιστα λόγω του πολιτισμού της, των ανθρώπων της, του περιβάλλοντος, της ιστορίας της και παράλληλα και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού να υπάρξουν αντίστοιχες συνεργασίες με ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κίνας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης, και πρόσθεσε: «Θα έχουμε μια συνεργασία προς τα τέλη του χρόνου, πιστεύω Οκτώβριο με Νοέμβριο, για να δούμε πώς θα ξεκινήσουμε το 2016 για να υπάρξει μια επίσκεψη αντιπροσωπίας από την Κρήτη στην Κίνα. Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει διάφορα σύμφωνα συνεργασίας με διάφορες επαρχίες, που η καθεμιά αντιστοιχεί σε 100 εκατομμύρια κατοίκους, όμως δεν είναι τα βήματα τα οποία εμείς θα θέλαμε να είναι όπως το είχαμε σκεφτεί. Είχα κάνει μία συνάντηση πριν 3 μήνες με τον Κινέζο πρέσβη στην Αθήνα, όλα αυτά δεν τα έχουμε αφήσει ούτε στιγμή, χρειάζονται όμως βήματα σταθερά αργά για να μπορέσουμε να βρούμε το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη των σχέσεων καλυτέρων σχέσεων αλλά και προώθηση των προϊόντων μας αλλά και να έρθουν τουρίστες από την Κίνα προς την Κρήτη αλλά και την Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε μια αγορά τόσων εκατομμυρίων κατοίκων ότι μπορεί να μας δώσει μόνο σημαντικά οφέλη και αποτελέσματα. Αισιοδοξούμε, όμως χρειάζονται βήματα, επαναλαμβάνω, σταθερά».

Σχόλια