Ειδήσεις

Χωρίς Κωνσταντοπούλου η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής (;)

Σε εξέλιξη φαίνεται να βρίσκεται «επιχείρηση» της κυβέρνησης να συγκληθεί το μεσημέρι η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, χωρίς την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να πραγματοποιηθεί νωρίτερα η κοινοβουλευτική διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Βουλής όρισε την διάσκεψη των προέδρων για τις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης, δυσκολεύοντας την κυβέρνηση στην ψήφιση μιας ιδιαιτέρως κρίσιμης συμφωνίας για την επιβίωση της χώρας.

Ήδη από τα μεσάνυχτα της Τρίτης και αφού οι προσπάθειες συνεννόησης με την κ. Κωνσταντοπούλου απέβησαν άκαρπες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, άρχισε κύκλο τηλεφωνημάτων στους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να διερευνήσει τις προσθέσεις τους για σύγκληση της διάσκεψης νωρίτερα.

Το επιχείρημα ήταν να μην χαθεί η μέρα και να υπάρξει περισότερος χρόνος για συζήτηση της συμφωνίας, δεδομένου ότι αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και έχουν πλέον εκδηλωθεί και στις ΚΟ της ΝΔ του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Φίλης σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ενημέρωσε και την κ. Κωνσταντοπούλου για την πρωτοβουλία που ανέλαβε.

Επιπλέον 12 από τα 20 μέλη της Διάσκεψης έστειλαν επιστολή στο Προεδρείο της Βουλής ζητώντας επίσπευση των διαδικαστιών.

Απάντηση μέχρι στιγμής από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής για το τι προτίθεται να πράξει δεν υπάρχει, όπως αναφέρει το in.gr.

Η σύγκληση της διάσκεψης των προέδρων, όχι από τον/την Πρόεδρο της Βουλής (που εν προκειμένω έχει εκφράσει της αντιρρήσεις της), αλλά από εκπροσώπους των κομμάτων προκάλεσε ερωτήματα συνταγματικότητας.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του Κανονισμού της Βουλής που κάνουν συνταγματολόγοι, η διάσκεψη των προέδρων μπορεί να συγκληθεί νόμιμα και από τα κόμματα παρότι το άρθρο 14 του Κανονισμού της Βουλής δεν ορίζει λεπτομερώς αυτή τη διαδικασία.

Επειδή όμως ο Κανονισμός της Βουλής είναι interna corporis και όχι νόμος εκτιμάται ότι αν η πλειοψηφία των κομμάτων αποφασίσει να διεξαχθεί μια διαδικασία με άλλον τρόπο από αυτόν που ορίζεται στα άρθρα του Κανονισμού, η απόφαση αυτή θεωρείται έγκυρη. Αλλωστε δεν είναι νοητό να μην λειτουργεί το πολίτευμα επειδή ο εκπρόσωπος ενός θεσμού έχει αντιληφθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο τις αρμοδιότητες του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο ως την Πέμπτη.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός τόνιζε πως «η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου απαντώντας στην επιστολή του πρωθυπουργού τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων το βράδυ της Τετάρτης (21:30), για να αποφασίσει αν θα ανοίξει η Βουλή.

Ομαδικά πυρά κατά Ζωής

Από νωρίς το πρωί η πρόεδρος δέχεται πυρά, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την Αντιπολίτευση.

Κριτική στην στάση που τηρεί η πρόεδρος της Βουλής στο θέμα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την ψήφιση της συμφωνίας άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης.

«Δεν μας τιμά όταν μιλάμε για τόσο σοβαρά ζητήματα να αναλωνόμαστε σε αυτή τη θεσμική τυπολατρία που είναι στα όρια του προσχήματος» σημείωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ιδιαίτερα σκληρός ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook, ασκεί κριτική και στον πρωθυπουργό που την επέλεξε.

Σχόλια