Ειδήσεις

Λασίθι: Μόλις 10 γιατροί για 70.000 πολίτες

Αφημένοι στη μοίρα τους είναι οι κάτοικοι του νομού Λασιθίου, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα... να αρρωστήσουν. Όπως υποστηρίζουν, υπάρχουν στην περιοχή τους μόλις 10 συμβεβλημένοι γιατροί για να εξυπηρετήσουν 70.000 δικαιούχους.

Για την κατάσταση αυτή διαμαρτύρονται ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου Θωμάς Χαργιάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λασιθίου Μανόλης Κριθαράκης, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεραμπέλου Γιώργος Πάγκαλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιεράπετρας Γιάννης Μαριδάκης.

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό, «οι παραγωγικοί φορείς του νομού επανερχόμαστε σε ένα σοβαρό θέμα όπως αυτό της υγείας και θα θέλαμε να σας επισημάνουμε για την κυριολεκτικά ανύπαρκτη παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στο νομό Λασιθίου. Όπως ο ίδιος γνωρίζετε προσωπικά, η υποστελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι δραματική, αλλά δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και με το δίκτυο παροχής πρωτοβάθμιας υγείας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Λασιθίου του ΕΟΠΥΥ.

Δυστυχώς, ο συνδυασμός αυτός κατατάσσει τους κατοίκους του νομού Λασιθίου σε δεύτερης κατηγορίας πολίτες και η οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται είναι σοβαρή, με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από τα προηγούμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα, είναι γνωστή η ανυπαρξία εδώ και καιρό συμβεβλημένων ιατρών σε όλο το νομό και το ικανοποιητικό δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας που υπήρχε πριν τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ και διάφορα ταμεία) δυστυχώς δεν υπάρχει, την ίδια στιγμή που τα νοσοκομεία του νομού λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού τους.

Στο νομό Λασιθίου είναι δέκα (10) οι συμβεβλημένοι ιατροί για να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού (περίπου 70.000), όταν παλαιότερα μόνο το ΙΚΑ με 28.000 δικαιούχους είχε είκοσι πέντε (25), χωρίς αυτούς των υπόλοιπων ταμείων.

Αυτήν τη στιγμή είναι συμβεβλημένοι κατά περιοχή ως εξής: Αγ. Νικόλαος: πέντε, Ελούντα: ένας, Νεάπολη: ένας, Ιεράπετρα: ένας, Σητεία: ένας, Οροπέδιο Λασιθίου: μηδέν!

Όπως αντιλαμβάνεστε, σε Σητεία, Ιεράπετρα και Οροπέδιο Λασιθίου το πρόβλημα είναι ακόμα πιο οξυμμένο, αφού δεν υπάρχουν βασικές και άκρως αναγκαίες ειδικότητες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου δεν υπάρχουν βασικές και άλλες επικαλύπτονται. Συνολικά στο νομό απουσιάζουν βασικές και απαραίτητες ειδικότητες, όπως παιδιάτρου, οφθαλμιάτρου, ΩΡΛ, δερματολόγου, νευρολόγου, γαστρεντερολόγου κ.λπ.

Δυστυχώς, η ανυπαρξία νομαρχιακής μονάδας υγείας, που επρόκειτο να δημιουργηθεί στον Άγιο Νικόλαο (είχε δημοπρατηθεί πριν μερικά χρόνια αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία), είναι καθοριστική για το δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας. Επιπλέον, να λάβετε υπόψη σας ότι αυτήν τη στιγμή το ΙΚΑ Αγίου Νικολάου και το πρώην ΤΑΞΥ λειτουργούν σε ενοικιασμένα κτήρια».

«Λειτουργεί με το φιλότιμο των υπαλλήλων»

Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Επίσης, στην υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο και καλύπτει όλο το νομό Λασιθίου, υπηρετούν τρεις (3) μόνιμοι υπάλληλοι και ένας (1) αορίστου. Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων, να λειτουργήσει η υπηρεσία. Θεωρούμε απαραίτητο να στελεχωθούν άμεσα τουλάχιστον τα τμήματα της γραμματείας και των παροχών με όποιο τρόπο τούτο είναι δυνατό, διότι υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Παρακαλούμε να δείτε με την ευαισθησία που σας διακρίνει το θέμα αυτό και να διορθώσετε αυτήν την κοινωνική αδικία σε βάρος ενός ολόκληρου νομού! Είμαστε σίγουροι ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα μας, θα δώσετε λύση για να σταματήσουν η τεράστια ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων του νομού Λασιθίου».

Σχόλια