Ειδήσεις

Κρήτη: Οργή αγροτών για τα μέτρα και "ψεύτικες" υποσχέσεις

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» τα έχουν βαρεθεί πια οι αγρότες της Κρήτης, όπως αφήνουν να φανεί μέσα από τις δηλώσεις των αγροτικών στελεχών στους δημοσιογράφους, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα, με το χαρακτηρισμό «προεκλογικές».

Μάλιστα, δεν κρύβουν πως ήδη από τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν σταδιακά κάποιες μορφές διαμαρτυρίας, που αναμένεται να κορυφώνονται και θα φτάσουμε σε ένα "θερμό φθινόπωρο" στο βαθμό που η κυβέρνηση θα μένει στα λόγια και δε θα κάνει πράξη τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τους συναρμόδιους υπουργούς!

«Ήταν αναμφισβήτητα μια προεκλογική ομιλία», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης, προσθέτοντας: «Είδαμε έναν πρωθυπουργό που, αν ήταν στη θέση μας, θα ήταν ο καλύτερος συνδικαλιστής των αγροτών. Γιατί εγώ προσωπικά δεν μπορώ να ακούω έναν πρωθυπουργό να λέει ότι "θα διεκδικήσουμε οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να φορολογούνται με 13%". Δηλαδή, από ποιους θα το διεκδικήσουν;».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης τόνισε στους δημοσιογράφους χθες: «Δεν ξέρουμε τι θα προλάβουν να υλοποιήσουν, αν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα είδαμε εμείς τουλάχιστον από τα ΜΜΕ, ότι είμαστε σε μια προεκλογική περίοδο».

Τι εξήγγειλε

Και όλα αυτά επειδή ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε από το υπουργείο πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες φορολόγηση με 13% και όχι 26% και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι στο 100%. Για τους νέους αγρότες να ισχύσει η μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για τα πρώτα 3 έως 5 χρόνια.

Μάλιστα, εξήγγειλε πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής έως το 2020, με αξιοποίηση άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 4,7 δισ. είναι κοινοτικοί πόροι, και δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά.

«Και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια δίκαιη διεκδίκηση, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες να κρατηθούν στα χωράφια τους, στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν την παραγωγική δραστηριότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του προχθές, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

«Να διεκδικήσουμε;»

Για «φιέστα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης» μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Μάλιστα, είπε «ότι, όταν λέμε Ανάπτυξης, θα πρέπει να βάζουμε εισαγωγικά. Μια προεκλογική φιέστα να μας πούνε τι; Να διεκδικήσουμε; Από πού να διεκδικήσει ο πρωθυπουργός; Ο πρωθυπουργός πρέπει να βγαίνει και να παίρνει τις όποιες αποφάσεις».

Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής επισημαίνει ότι «εμείς καταλάβαμε χθες (σ.σ. προχθές) ότι, αν είχαμε τις όποιες αμφιβολίες, αυτές δεν υπάρχουν πια. Και θα πρέπει τώρα να είμαστε σε επιφυλακή για δυναμικές κινητοποιήσεις. Για μένα είναι γελοιότητες. Δε λύνουν θέματα και προβλήματα. Δεν είναι ο ρόλος του υπουργείου Ανάπτυξης να μας λέει ότι "θα πάρουμε τις επιδοτήσεις", αλλά να χαράξει μια σωστή αγροτική πολιτική», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Αυτό όμως το «θα διεκδικήσουμε» προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις γενικότερα στους αγροτικούς φορείς. «Είπε "θα διεκδικήσουμε" ο πρωθυπουργός της χώρας», λέει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ. «Από ποιους θα το διεκδικήσει; Ξέροντας μάλιστα ότι πιέζεται τις τελευταίες μέρες πολύ έντονα από τους "θεσμούς" να υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης, μείωση των δαπανών και μείωση των φοροεισπρακτικών μέτρων. Ειλικρινά μας έχουν παραμυθιάσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τζωρτζάκης.

«Πρόκειται για προαπαιτούμε που, ούτως ή άλλως, θα περάσουν και θα λεηλατηθεί ο αγρότης και ο πρωτογενής τομέας», λένε οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης, που τόνισαν πως, εκτός των άλλων, δεν ειπώθηκε τίποτα από τον πρωθυπουργό για την ασφάλιση των αγροτών.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καμπιτάκη, «με εξαγγελίες των εξαγγελιών, δυστυχώς, αλλά δεν πάει άλλο. Φτάνει».

Ειδικά για τη φορολόγηση, ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ έκανε λόγο για «τρελή απόφαση, που θα έβγαζε τους αγρότες έξω από τα σπίτια τους. Πιστεύω ότι δεν μπορούσε να περάσει. Ήταν προαπαιτούμενα και την τελευταία στιγμή "τραβήχτηκαν". Θα τα πάνε λίγο πιο πίσω. Θα τα στρώσουν λίγο και θα μας τα ξαναφέρουν. Αυτό πιστεύει ο αγροτικός κόσμος. Αυτό συζητάει. Σε καμία περίπτωση βέβαια δε θα επιτρέψουμε να υλοποιηθούν αυτά, όπως έχουν έρθει σε πρώτη φάση».

Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο συνδικαλιστής λέει χαρακτηριστικά: «Είδαμε να γίνεται αναφορά από τον πρωθυπουργό στο διαχωρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, του ετεροεπαγγελματία αγρότη και μια διαφορετική μεταχείριση στον ένα και στον άλλο αγρότη.

Εμείς θέλουμε να δούμε όλες αυτές τις εξαγγελίες να γίνονται πράξη κάποια στιγμή. Να δούμε το πώς θα χτυπηθούν τα καρτέλ. Να δούμε το πώς θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη αγροτική πολιτική στη χώρα. Για να διαμορφώσουμε και γνώμη και άποψη».

Σε ό,τι αφορά άλλα ζητήματα, ο κ. Καμπιτάκης είπε ότι «είδαμε τον πρωθυπουργό να μην αναφέρεται καν στο ασφαλιστικό. Δεν είδαμε καν να κάνει αναφορά για το τι θα γίνει με τις εισφορές του ΟΓΑ και γενικά για το κομμάτι της αγροτικής πολιτικής, για το πώς θα προχωρήσει η γεωργία από 'δω και πέρα. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το 2020, αλλά κι εκεί αποσπασματικά με κάποια ποσά, που δεν ξέρω αν ισχύουν ή αν θα υλοποιηθούν. Οι αγρότες λοιπόν αυτή τη στιγμή κρατούν μικρό καλάθι»...

Δυναμικές κινητοποιήσεις, αν περάσουν τα μέτρα: «Πίσω πλέον δεν υπάρχει»

Σκληρός στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα μας, κάνοντας λόγο για έναν πρωθυπουργό που «αυτοεξευτελίστηκε», ήταν ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Εγώ που είμαι συνδικαλιστής έχω το δικαίωμα να μιλήσω έτσι. Ότι θα διεκδικήσω. Ο πρωθυπουργός της χώρας, όταν λέει αυτό το πράγμα, είναι σαν να καταργεί το κράτος. Αυτοεξευτελίστηκε και ο ίδιος και η κυβέρνηση με αυτό που είπε»...

Οι συνδικαλιστές τόνισαν μάλιστα ότι οι αγρότες της Κρήτης είναι έτοιμοι να οδηγηθούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που περάσουν μέτρα βάναυσα για τους ίδιους τις επόμενες εβδομάδες. «Μαζώξεις των αγροτών γίνονται σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με τον Μιχάλη Καμπιτάκη. «Θα δούμε και την άλλη εβδομάδα κάποιες διαμαρτυρίες να γίνονται και στις Περιφέρειες αλλά και σε δημόσια κτήρια της χώρας. Από 'κει και πέρα, περιμένουμε να δούμε κάποια από αυτά που μας είπε ο πρωθυπουργός, να γίνονται πράξη.

Ελπίζουμε ότι δε θα έρθει κανένα από αυτά τα μέτρα σε αυτή τη φάση πριν τη συμφωνία, να ψηφιστεί για να υπάρξει η συμφωνία. Ελπίζουμε λοιπόν τουλάχιστον αυτό, που το ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, να γίνει πράξη και τα μέτρα να πάνε πιο πίσω και να μην έρθουν σε καμία περίπτωση όπως εμφανίστηκαν στην αρχή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης για το θέμα των διεκδικήσεων είπε χαρακτηριστικά ότι «εκεί που φτάσαμε, δεν υπάρχει κανένα περιθώρια να πάμε πίσω. Πίσω πλέον δεν υπάρχει. Πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά».

«Ποιος κυβερνάει;»

«Το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή αν φορολογηθούν οι αγρότες. Αλλά ότι αυτή τη στιγμή τίθεται θέμα εθνικό», τόνισε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Διότι ήδη είναι η ύπαιθρος κατεστραμμένη με τις πολιτικές τους. Έχουν κάνει τους μισούς αγρότες να κάθονται στους καναπέδες και να ασχολούνται μόνο με τις επιδοτήσεις τους. Κανείς δε στηρίζει το προϊόν. Άρα λοιπόν, η φορολόγηση αυτή τη στιγμή των αγροτών που παράγουν είναι μια σκοπιμότητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έρχεται να υλοποιηθεί μέσω αυτής της κυβέρνησης».

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης έκανε λόγο για νούμερα συγκεκριμένα και επίσημα. «Υπάρχει ένα ΑΕΠ στον αγροτικό τομέα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο το Οικονομικό Επιμελητήριο Αθηνών βγάζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σαν έξοδα. Όταν βάλεις τα δύο επιπλέον δισ. στη φορολογία των αγροτών και ένα δισ. στις εισφορές προς τον ΟΓΑ, δε μένει τίποτα στους αγρότες. Απλά είναι τα πράγματα»...

Στο σημείο αυτό, ο αγροτοσυνδικαλιστής προειδοποιεί τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτών. «Όποιος περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο, δε θα έχει από 'κει και πέρα πάνω από ένα μήνα στη διακυβέρνηση της χώρας»!

Μάλιστα, ο κ. Ιερωνυμάκης, μετά από όσα έχουν γίνει, δηλώνει με σιγουριά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε με σκοπιμότητα να περάσει τα πιο σκληρά μέτρα, τα οποία δεν μπορούσε να τα περάσει άλλη κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο πλέον, και το βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Δεν μπορεί να είναι όλα αυτά τα μέτρα στη λογική μιας αριστερής κυβέρνησης. Βλέπουμε τα συνθήματα που είχαν τόσα χρόνια και μια στιγμή γίνονται πιο υποτακτικοί από τους υποτακτικούς, στη λογική ότι "δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς". Άρα λοιπόν όλα αυτά που έλεγαν ήταν φούμαρα; Και έπαιζαν λοιπόν με τις τύχες της Ελλάδος και των παραγωγικών τάξεων; Έπαιζαν με μας;».

«Βουλευτών... καραγκιοζιλίκια»

«Κάποιοι βουλευτές, όχι όλοι φυσικά, κάνουν καραγκιοζιλίκια στις πλάτες των αγροτών. Λένε άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ, και αυτό με τσαντίζει πάρα πολύ», τονίζει κατηγορηματικά και με μεγάλη αγανάκτηση προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Ο συνδικαλιστής αναφέρεται στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που έχει συγκαλέσει η ομάδα του για τις 10 το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης, ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιους έχουν προσκληθεί και δε θα έρθουν θα τους καταγγείλουμε δημόσια. Πάει και τελείωσε».

Και διερωτάται, τέλος, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Αυτή τη στιγμή τι κράτος πάνε να κάνουν; Ένα κράτος που θα ανήκει σε άλλους; Και Έλληνες θα υπάρχουν; Όταν δεν υπάρχει ύπαιθρος, δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει και Έθνος. Εμείς καλούμε τον αγνό λαό, που τον παρασύρουν να μπει στη λογική ότι "φταίνε οι αγρότες", ή ότι "φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι" κ.λπ., να είναι μαζί μας.

Και να αναλογιστούν τα εξής νούμερα: 2 δισ. είναι οι επιδοτήσεις που παίρνουμε. Τα χρήματα που εξάγουμε για να εισάγουμε προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης που καταναλώνει ο λαός μας και ΔΕΝ υπάρχουν πολιτικές για να τα παράγουμε εμείς, είναι 6,5 με 7 δισ. Αυτά να δει ο καθένας».

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια