Ειδήσεις

Στα ύψη οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί κινητής τηλεφωνίας

Επιπρόσθετες επισφάλειες της τάξης των 50 εκατ. ευρώ προκάλεσαν στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών οι τέσσερις εβδομάδες περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Οι επισφάλειες αυτές έρχονται να προστεθούν στις ήδη υφιστάμενες που έχουν συσσωρευθεί, και οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι θορυβημένη, καθώς οι νέες επισφάλειες που συσσωρεύθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες αντιστοιχούν περίπου στο 10% του μηνιαίου τζίρου των εταιρειών του κλάδου.

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά διευρυμένο σε σχέση με το μέσο όρο.

Παράγοντες της αγοράς πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι καθώς θα αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία του χρήματος, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ομαλοποιηθεί. «Εχουμε επανέλθει στην κανονικότητα και διεκδικούμε την επιστροφή της οφειλής», αναφέρει στέλεχος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ο ίδιος εκτιμά σε περίπου 10 εκατ. ευρώ τις πρόσθετες επισφάλειες που επέφεραν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στην εταιρεία του και παραδέχεται ότι στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 50 εκατ. για ολόκληρο τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Πάντως, οι περισσότερες επιχειρήσεις συμπεριφέρονται ακόμη και σήμερα με ανοχή σε όσους διατηρούν απλήρωτους λογαριασμούς. Η ανοχή αυτή σημαίνει ότι οι εταιρείες, παρόλο που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς που ξεπέρασαν το χρονικό διάστημα των 45 ημερών, δεν επιβάλλουν στις συνδέσεις φραγή στις εξερχόμενες κλήσεις.

Το «ατύχημα», όπως αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος, είναι ότι το άνοιγμα των τραπεζών συμπίπτει με την έλευση του Αυγούστου, όπου παραδοσιακά οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών αντιμετώπιζαν προβλήματα στην εξόφλησης οφειλών, λόγω της θερινής ραστώνης και των διακοπών των συνδρομητών τους. Συνεπώς, οι όποιες επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς ελέγχους στα ταμεία των επιχειρήσεων θα φανούν οριστικά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφού επιστρέψουν οι πολίτες από τις διακοπές τους.

Τα στελέχη των εταιρειών τηλεπικοινωνιών εμφανίζονται καθησυχαστικά για το «φουσκωμένο» κύμα απλήρωτων λογαριασμών. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η μέση δαπάνη έχει μειωθεί τόσο πολύ, ώστε οι επισφάλειες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. «Οι χρεώσεις μας δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες της ΔΕΗ, όπου στο δίμηνο οι λογαριασμοί εύκολα ξεπερνούν τα 200 ή και τα 300 ευρώ σε ένα μέσο νοικοκυριό», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς. Στις τηλεπικοινωνίες αυτοί οι λογαριασμοί πλέον είναι πολύ λίγοι και αφορούν κυρίως εταιρικούς πελάτες. Εκεί βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, οι οποίες τώρα επιχειρούν να μαζέψουν τις απαιτήσεις τους. Προς την κατεύθυνση αυτή, όλοι πλέον προσανατολίζονται ακόμη και στον διακανονισμό εξόφλησης μιας οφειλής.

Τέλος, παρόλο που το θέμα έχει τεθεί στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, φαίνεται να μην υπάρχουν οφειλές σε επίπεδο χονδρικής. Μια εταιρεία πρότεινε να μην καταβάλλονται οι οφειλές χονδρικής στον ΟΤΕ επικαλούμενη το επιχείρημα ότι δεν πληρώνουν οι πελάτες λιανικής, αλλά η συγκεκριμένη προσπάθεια έπεσε στο κενό. Καμία άλλη εταιρεία δεν συμφώνησε με την πρόταση αυτή και οι αποπληρωμές τιμολογίων χονδρικής αποπληρώνονται κανονικά.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο είναι στις αποπληρωμές προμηθευτών υπηρεσιών και ανάπτυξης δικτύων. Εκεί δημιουργείται το πιο σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Σχεδόν η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς -ειδικά στην κινητή τηλεφωνία- έχει σταματήσει δεδομένου ότι έχουν παγώσει οι εισαγωγές. «Με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επανάκαμψη της ρευστότητας στην αγορά, η ανάπτυξη των δικτύων 4ης γενιάς (4G και 4G+) θα καθυστερήσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο», παραδέχεται στέλεχος της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Σχόλια