default-image

Νέα "σφαγή" λόγω ΕΟΠΥΥ σε συντάξεις

Κρήτη
Νέα "σφαγή" λόγω ΕΟΠΥΥ σε συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο σοκ περιμένει 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους από το Σεπτέμβριο, καθώς στη σύνταξη αυτού του μήνα, που θα πιστωθεί στο τέλος Αυγούστου, θα δουν τις αποδοχές τους ψαλιδισμένες έως 108 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 54 ευρώ στις επικουρικές.

Η μείωση συντάξεων οφείλεται στις νέες αυξημένες εισφορές ασθένειας 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου και θα επιβληθούν αναδρομικά.

Οι μειώσεις

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 486 ευρώ θα χάσει 9,72 ευρώ το μήνα. Στα 550 ευρώ, ο δικαιούχος θα χάσει 11 ευρώ το μήνα. Στα 600 ευρώ, η απώλεια θα είναι 12 ευρώ το μήνα. Στα 800 ευρώ, 16 ευρώ το μήνα. Στα 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, η απώλεια λόγω της αύξησης της εισφοράς κατά 2% είναι 20 ευρώ το μήνα, ενώ για δικαιούχους με κύρια σύνταξη 1.800 ευρώ, το "ψαλίδι" θα φτάσει στα 36 ευρώ το μήνα.

Η μείωση στις επικουρικές Δημοσίου, λόγω της αύξησης εισφοράς ασθενείας κατά 2% υπέρ του ΕΟΠΥΥ, είναι 8,8 ευρώ το μήνα για επικουρική σύνταξη 146 ευρώ. Επίσης, για το συνταξιούχο με επικουρική 221 ευρώ, η μείωση είναι 13,3 ευρώ το μήνα.

Τέλος, στις επικουρικές ΙΚΑ, η μείωση είναι 9 ευρώ για επικουρική 149 ευρώ. Μείωση 13 ευρώ το μήνα, αν η επικουρική είναι 218 ευρώ, και 17,8 ευρώ, αν η επικουρική ανέρχεται στα 297 ευρώ.

Αναδρομικά

Η μείωση αυτή οφείλεται στις νέες αυξημένες εισφορές ασθενείας υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που ισχύουν από την 1η Ιουλίου και θα επιβληθούν αναδρομικά, σύμφωνα με το σχέδιο της εγκυκλίου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι νέες κρατήσεις θα εφαρμοστούν από τη σύνταξη Σεπτεμβρίου, που θα πιστωθεί στο τέλος Αυγούστου. Συγκεκριμένα, από τα ποσά που θα λάβουν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι τον επόμενο μήνα θα αφαιρεθούν αναδρομικά οι κρατήσεις ασθένειας που αναλογούν στους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Από τη σύνταξη του Οκτωβρίου ωστόσο, οι κρατήσεις θα γίνονται σε μηνιαία βάση.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News