default-image

Με τρόικα, Λαφαζάνη και Βαρουφάκη "παλεύει" ο Τσίπρας

Οικονομία
Με τρόικα, Λαφαζάνη και Βαρουφάκη "παλεύει" ο Τσίπρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την τρόικα (που κανείς δεν τη λέει πια... θεσμούς) στην Αθήνα, η κυβέρνηση περιμένει το "λογαριασμό" καθ' οδόν προς την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας. Όμως ο βίος της γίνεται ακόμη πιο δύσκολος όχι από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά από τις αντιδράσεις της δικής της... αντιπολίτευσης, που ζητά "διαρκές συνέδριο" του ΣΥΡΙΖΑ όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ενώ γίνεται αποδέκτης των σοβαρών κλυδωνισμών που προκύπτουν όχι από την αποκάλυψη περί σχεδίου "plan Β" από τον Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά του "συνωμοτικού" τρόπου με τον οποίο ο πρώην υπουργός προωθούσε το σχέδιο, κατά παράβαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που ολοκληρώθηκε χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, συζητήθηκε έντονα η πρόταση του αριστερού ρεύματος για διαρκές συνέδριο, με έναρξη το σαββατοκύριακο. Η πρόταση ήρθε ως αντίβαρο της πρότασης των προεδρικών για διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος, που αναμένεται να αποφασιστεί αύριο από την Κεντρική Επιτροπή.

"Δημοψήφισμα"

Επίσημη ενημέρωση για το ποιο θα είναι το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος που θα απευθύνεται στα μέλη του κόμματος δεν υπάρχει, το γεγονός όμως ότι την πρόταση αυτή στηρίζουν οι «προεδρικοί» οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα αφορά στην έγκριση - ή μη - των χειρισμών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Κομματικές πηγές ανέφεραν πως η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας επέμειναν στη θέση τους για έκτακτο συνέδριο, ωστόσο εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συζητήσουν τις απόψεις της άλλης πλευράς.

Καθώς φαίνεται, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από την εσωκομματική εσωστρέφεια, συνεργάτες του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα επανεξετάζουν τη στάση τους και ενδεχομένως τελικά να μην επιμείνουν στην πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου, αλλά διαρκούς - μάλιστα, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενδεχομένως το προσεχές σαββατοκύριακο.

Βέβαια, στην περίπτωση που γίνει διαρκές συνέδριο, αποκλείεται το ενδεχόμενο έκτακτου συνεδρίου μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή.

Το γεγονός αυτό αυτομάτως γεννά μια σειρά από άλλα διλήμματα, όπως το ποιος θα πάρει την ευθύνη της ενδεχόμενης διάσπασης, το αν θα γίνουν ή όχι εθνικές εκλογές και, τελικά, αν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας θεωρούν ότι θα πρέπει να τελειώσει άμεσα η περίοδος της εσωστρέφειας, καθώς πιστεύουν ότι από την πλευρά της μειοψηφίας έχουν σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε τέτοιο βαθμό που ζημιώνει την κυβέρνηση.

Αντίθετη η "Πλατφόρμα"

Αντίθετα στην πρόταση της πλειοψηφίας για τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος εμφανίζονται τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Με κοινή δήλωσή τους, οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη σημειώνουν ότι «θα είναι τουλάχιστο παράδοξο, λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο όχι στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ναι στο Μνημόνιο 3».

Ταυτόχρονα, καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο και να προχωρήσει ενεργοποιώντας «το λαϊκό παράγοντα στο σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης στους εκβιασμούς των δανειστών». Επίσης, τα τρία μέλη της "Πλατφόρμας" ζητούν την άμεση σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου.

Ρυθμιστικό ρόλο στην αντιπαράθεση θα διαδραματίσει η κίνηση των «53», η οποία ήταν μεν στην προεδρική πλειοψηφία μέχρι τώρα, αλλά εσχάτως και ενόψει του νέου μνημονίου, ένα σημαντικό μέρος της έχει μετατοπιστεί και έχει σημεία σύγκλισης με την αριστερή πτέρυγα.

"Φάκελος" Βαρουφάκη

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, όπως είχε προαναγγείλει, διαβίβασε χθες στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τις δύο μηνυτήριες αναφορές του προέδρου του κόμματος "Τελεία" και δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου και του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου κατά του τέως υπουργού Οικονομικών.

Η ποινική τύχη του κ. Βαρυφάκη περνάει πλέον στα χέρια των 299 συναδέλφων του στη Βουλή, ενώ οι συνεργάτες του, μη πολιτικά πρόσωπα, που συνέβαλαν στην ιδέα της ολοκλήρωσης του σχεδίου «plan B» του τέως υπουργού Οικονομικών, βρίσκονται τόσο προ των ποινικών όσο και προ των πειθαρχικών τους ευθυνών.

Αυτό, γιατί πέντε δικηγόροι, μεταξύ των οποίων τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος, Μιχαήλ Καλατζόπουλος, Αντώνης Βγόντζας, και η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων Κυριακή Σταμαδιανού), κατέθεσαν μηνύσεις σε βάρος των συνεργατών του πρώην υπουργού, κατηγορώντας τους ότι παρέβησαν το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, καθώς η παραβίαση αφορά το νόμισμα της χώρας, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του πολιτεύματος.

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News