default-image

Ο ξένος Τύπος για τον Τσίπρα και την ελληνική ρευστότητα

Οικονομία
Ο ξένος Τύπος για τον Τσίπρα και την ελληνική ρευστότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφραζε διά του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τις τελευταίες 10 μέρες όλες οι πλευρές έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μετά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστελνε άλλο ένα μήνυμα στήριξης προς την Αθήνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπό τον Μάριο Ντράγκι αποφάσιζε την αύξηση της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες κατά 900 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε δέκα μέρες, μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας, ELA, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη δεύτερη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή για τα προαπαιτούμενα.

Η απόφαση αυτή, που αναμένεται να αποδειχτεί καταλυτική για την ομαλοποίηση της αγοράς, αποτελεί ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες στέλνουν το σήμα στήριξης προς την Αθήνα, καθώς ενεργοποιούν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Η «μεταμόρφωση»

Τα θετικά μηνύματα δεν εκπέμπονται όμως μόνο από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την Επιτροπή, αλλά και από τον ξένο Τύπο, ο οποίος επιχειρεί μια εντυπωσιακή στροφή με διθυραμβικά άρθρα και σχόλια προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Η εφημερίδα New York Times, σε άρθρο της με τίτλο «Ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώνεται, καθώς προωθεί τους όρους της ελληνικής διάσωσης», δίνει το στίγμα:

«Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν πριν από έξι μήνες ένας ιδεαλιστής νεαρός ριζοσπάστης, αφοσιωμένος στο να ανατρέψει το κατεστημένο στη χώρα και τις πολιτικές λιτότητας, τώρα αναδύεται από την αναμέτρηση με τους πιστωτές ως κάτι εντελώς διαφορετικό: ένας δημοφιλής, προσεκτικός και ρεαλιστής πολιτικός, με μερίδιο στην επιτυχία των ίδιων των μέτρων που υποσχέθηκε να εξαλείψει ερχόμενος στην εξουσία».

«Ένας ήρωας»

Για την αμερικανική εφημερίδα, «ακόμα και σήμερα, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία που παραβιάζει σχεδόν κάθε προεκλογική του εξαγγελία, ο Τσίπρας παραμένει στα μάτια πολλών Ελλήνων ένας ήρωας, που έδωσε μια τόσο μεγάλη μάχη και ανέλαβε τώρα την ευθύνη για να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μη βγει η χώρα από την Ευρωζώνη».

Χαρακτηριστικό είναι τέλος, καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα, «ότι πολλοί Έλληνες μιλούν για τον Αλέξη Τσίπρα σαν να τον γνωρίζουν προσωπικά, εκφράζοντας ανησυχία ακόμα και για το τι τρώει ή το πόσο έχει επιβαρυνθεί η υγεία του από όλα αυτά».

«Πανίσχυρος»

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και η γερμανική Die Welt, τιτλοφορεί άρθρο της «Πανίσχυρος σαν βασιλιάς ο Αλ. Τσίπρας». Όπως εξηγεί η εφημερίδα, «οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε πέσει, όμως ο Τσίπρας παραμένει σταθερός και αγαπητός. Τώρα έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί, αν το θέλει, να γίνει ο μεταρρυθμιστής της Ελλάδας».

«Πριν από έξι μήνες ενεργούσε προκλητικά και εθνικιστικά, έμοιαζε να είναι ένας ακραίος αριστερός, για τον οποίο ο ρεαλισμός ήταν θανάσιμη αμαρτία. Στο μεταξύ όμως, εμφανίστηκε ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται στο απόγειο της προσωπικής του ισχύος και φαίνεται αποφασισμένος να θέλει να τη χρησιμοποιήσει.

Στο τέλος μιας επικίνδυνης πορείας, που θα είχε κοστίσει την καριέρα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, φαίνεται να είναι πανίσχυρος», επισημαίνει η γερμανική Die Welt.

Απόλυτη εμπιστοσύνη

«Οι Έλληνες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τον εμπιστεύονται σχεδόν απόλυτα. Όχι μόνο του συγχωρούν τις αλλαγές πορείας, αλλά τις κατανοούν, διότι είναι οι δικές τους. Τα όσα ζήτησε η Ε.Ε. από την Ελλάδα εκλήφθηκαν ως διαταγές. Παρ' όλα αυτά, η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνουν σε αυτή την Ε.Ε., σε αυτή την Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Αλ. Τσίπρας εκπροσωπεί τόσο τον πόνο, όσο και την ελπίδα, ενώ «διαθέτει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα: εδώ και πολύ καιρό είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που δεν προέρχεται από τα δύο παραδοσιακά ελληνικά κόμματα».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ο φόβος ήταν αυτός που επέτρεψε τη συμφωνία»

Αίσθηση στο μεταξύ προκαλεί η πρώτη συνέντευξη, εξομολόγηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την επώδυνη συμφωνία των Βρυξελλών. Μιλώντας στη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλάει εκτενώς για τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, δηλώνοντας σε τόνο αυτοκριτικής: «Αποφύγαμε τα χειρότερα, όχι γιατί ήμασταν υπερβολικά σοφοί, αλλά γιατί φοβόμαστε. Ο φόβος ήταν αυτός που επέτρεψε τη συμφωνία. Μετά το φόβο υπάρχει η ανακούφιση».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν, «η Ελλάδα είναι λάθος να αισθάνεται ταπεινωμένη, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τα πάντα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News