Ειδήσεις

ΙΜΚ: Ξεκινά το εργαστήριο "Υποτιτλισμού"

Το τρίτο εργαστήριο - σεμινάριο για αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζει το τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Το εργαστήριο «Υποτιτλισμού», απευθύνεται σε τελειόφοιτους του Λυκείου αλλά και σε ενήλικες, σε επαγγελματίες μεταφραστές, φοιτητές και καθηγητές ξένων γλωσσών και όσων ακόμη ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τα μυστικά της μετάφρασης του κινηματογράφου.

Η μεταφράστρια - φιλόλογος (γαλλικής φιλολογίας) κ.Μελισσάνθη Γιαννούση* αναλαμβάνει την εκπαίδευση των υποψηφίων στο εργαστήριο. Το εργαστήριο αποτελεί μια εισαγωγή στην τέχνη του υποτιτλισμού θέτοντας απάντηση σε ζητήματα όπως:

Πώς έγινε η μετάβαση από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο;

Γιατί κάποιες χώρες μεταγλωττίζουν και άλλες υποτιτλίζουν;

Τι είναι ο υπότιτλος;

Πόσα δευτερόλεπτα διαρκεί;

Σε τι διαφέρει ο υποτιτλισμός μίας ταινίας μυθοπλασίας από τον υποτιτλισμό εντός ντοκιμαντέρ;

Σκοπός του εργαστηρίου, μέσα από τη θεωρητική ανάλυση και την πρακτική άσκηση, είναι να φέρει σε επαφή τους συμμετέχοντες με τις βασικές αρχές του υποτιτλισμού.

Με τη χρήση ειδικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφράσουν αποσπάσματα από ταινίες και ντοκιμαντέρ και να εξοικειωθούν με τις έννοιες της απόδοσης, της προσαρμογής, των χωροχρονικών περιορισμών και του συγχρονισμού.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 ως τις 24 Ιουλίου καθημερινά, στο Ιστορικό Μουσείο, στο αμφιθέατρο Γιάννη Περτσελάκη, από τις 11.00 έως τις 14.00 μμ.

Το κόστος συμμετοχής είναι για τους ενήλικες: 75 ευρώ και για τους μαθητές-φοιτητές: 50 ευρώ.

Δήλωση συμμετοχών στα τηλέφωνα: 2810 283219-6974191990

*Η Μελισσάνθη Γιαννούση σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος των μεταπτυχιακών Τεχνικής Μετάφρασης και Οπτικοακουστικής Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Mons-Hainaut του Βελγίου. Μεταφράζει ταινίες για τον κινηματογράφο και συνεργάζεται μεταξύ άλλων με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια