Ειδήσεις

Σουλτς: καρφιά για Σόιμπλε και... όλοι μαζί ή διαλυόμαστε

Ή θα προχωρήσουμε μαζί ή θα διαλυθούμε δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραθέτει στις Βρυξέλλες.   

Έδωσε έτσι και το μέτρο της κρισιμότητας των στιγμών, καθώς πλέον η ενότητα της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την αποψινή απόφαση και όσα θα ακολουθήσουν. Άλλωστε για πρώτη φορά στα χρονικά, πρόεδρος της Ευρωβουλής καλείται σε Σύνοδο Κορυφής των 19.

Ο Μάρτιν Σουλτς επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός για την Ελλάδα σήμερα και αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που θέλουν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

«Αν ένας υπουργός εκφράζει μια άποψη, δεν σημαίνει ότι και το κράτος έχει την ίδια άποψη», είπε ο Μάρτιν Σουλτς, με την φράση του αυτή να ερμηνεύεται ως καρφί για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ίσως και για τον Φινλανδό ομόλογό του Αλεξάντρ Στουμπ.

Δεν γίνεται να βάλουμε τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα σε ένα ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα! Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την Ελλάδα από τον έλεγχό του. Αυτό είναι αδιανόητο είπε ο Μάρτιν Σουλτς, απορρίπτοντας ξανά την πρόταση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ.

Άλλα σημεία από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Σουλτς:

Η πλειοψηφία των κρατών μελών της ευρωζώνης δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας. Απόψε πρέπει να βρούμε μια φόρμουλα να είμαστε ικανοποιημένοι όλοι.

Πρέπει να αποφύγουμε την ταπείνωση της Ελλάδας. Πρέπει να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας, να μη ζητήσουμε πολλά. Αλλά και οι Έλληνες όσα δεσμευτούν πρέπει να τα κάνουν, τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς.

Αναφερόμενος στην πρόταση να δημιουργηθεί ένα ταμείο στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα κατατεθούν 50 δισ. που θα πάρει η Ελλάδα από την πώληση περιουσιακών της στοιχείων (σ.σ. προβλέπεται στην πρόταση Σόιμπλε μαζί με το προσωρινό Grexit) ο Μάρτιν Σουλτς έθεσε ερωτήματα για το ποιος θα το χειρίζεται. Και όπως είπε είναι μάτι ανάλογο με ό,τι έγινε όταν ενώθηκε η Γερμανία και σημείωσε πως η Ελλάδα δύσκολα θα το δεχτεί.

Το Grexit δεν είναι επιλογή. Ούτε το προσωρινό Grexit είναι είπε ο Μάρτιν Σουλτς, καλώντας τους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης να βρουν λύση αλλιώς "θα ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις στην Ελλάδα". Μίλησε για προθυμία για συμβιβασμό και τόνισε πολλά εξαρτώνται από το πως θα αντιδράσει η Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις που θα του γίνουν. Εδώ πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δυνατότητα που έχει να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα, τόνισε ο Σουλτς. Η ευθύνη είναι και στις δύο πλευρές, σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια