Ειδήσεις

Τσίπρας: Χωρίς δεδηλωμένη, θα φύγουμε όλοι μαζί

«Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία από το τελεσίγραφο του Eurogroup, αλλά δεν πήρα εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την ευρωζώνη».

«Ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία του, δεν θα δεχθώ να μην υπάρξει δεδηλωμένη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μία συναισθηματική δευτερολογία ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι ιστορική ευθύνη της Αριστεράς έναντι των λαϊκών στρωμάτων να μη φτάσουμε στο Grexit.

«Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του. Ανάμεσα σε μία κακή και σε μία καταστροφική επιλογή είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε το πρώτο. Δεν είναι εύκολο αλλά πρέπει» τόνισε.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να σου ζητούν τα λεφτά ή τη ζωή σου...». Ο κ. Τσίπρας έθεσε και θέμα δεδηλωμένης, καθώς όπως είπε «δεν θα δεχτούμε να μην έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση στη σημερινή ψηφοφορία».

Δεν θα γίνω Παπαδήμος

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα.

«Εγώ δεν πρόκειται να γίνω νέος Παπαδήμος» είπε.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του σε συγκινησιακό κλίμα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δάκρυσε όταν είπε:

«Ή συνεχίζουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί", κάτι που προκάλεσε και τα χειροκροτήματα των παριστάμενων βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του περιέγραψε την κατάσταση των τελευταίων ημερών και αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είπε: «Πήραμε εντολή να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, αλλά δεν πήραμε εντολή να βγάλουμε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη».Ο κ. Τσίπρας τόνισε την κρισιμότητα των στιγμών και των αποφάσεων που θα πρέπει να ληφθούν. «Αυτό που έχει σημασία είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ενωμένη και συμπαγής μπροστά σε αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις» είπε.«Εγώ δεν πρόκειται να γίνω ο νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί» είπε.

Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης ομιλίας του πρωθυπουργού, απουσίαζε από τη συνεδρίαση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προσήλθε στη Βουλή λίγο αργότερα χωρίς να κάνει δηλώσεις.Ο κ. Λαφαζάνης που ηγείται της Αριστερής Πλατφόρμας έχει εκφράσει τις διαφωνίες του για την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι παρόμοια με αυτή του Γιούνκερ» γράφει η ιστοσελίδα Iskra, που εκφράζει τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Σφοδρή κριτική Αριστερής Πλατφόρμας στον Τσίπρα εν όψει συμφωνίας

Ο κ. Λαφαζάνης, που δεν υπέγραψε το κείμενο της πρότασης προς τους θεσμούς, έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα τρίτο μνημόνιο με σκληρά μέτρα λιτότητας που θα στραγγαλίσουν την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι το «Όχι» του λαού στο δημοψήφισμα «δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ταπεινωτικό 'Ναι' σε καινούρια μνημονιακά κρεματόρια».Την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας εξέφρασαν προσερχόμενοι στη Βουλή οι Νίκος Βούτσης, Γ.Σταθάκης, Δ.Μάρδας και Π.Κουρουμπλής.

Κοινή συνεδρίαση ΚΟ και Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς το αν θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.Στόχος της κυβέρνησης είναι την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής να φύγει οριστικά από το λεξιλόγιο η λέξη Grexit, είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι όλα έχουν τελειώσει.Θα προσπαθήσουμε. Τα διλήμματα που μπαίνουν είναι πολύ σκληρά» δήλωσε ο Νίκος Ξυδάκης.

Τσακαλώτος

Στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως «πρόκειται για μια συμφωνία που έχει και δυσκολίες άλλα υπάρχουν και βελτιώσεις σε σχέση με δυο εβδομάδες πριν. «Θα φτάσουμε στο στόχο του 2018 με διαφορετικό τρόπο λόγω της αλλαγής των οικονομικών συνθηκών» τονίζοντας πως αρκετά μέτρα θα υλοποιηθούν σταδιακά και όχι αμέσως ενώ υποστήριξε πως υπάρχει μια καλύτερη προοπτική για το θέμα του χρέους.

Ο προκάτοχός του, Γιάνης Βαρουφάκης όμως φάνηκε να τον αμφισβητεί, υποστηρίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες πως θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο χρέος και να υπάρχει μια πιο ρητή αναφορά συγκριτικά με αυτή που υπάρχει και η οποία προσομοιάζει με αυτή του 2012 η οποία δεν οδήγησε σε κάποια δεσμευτική συζήτηση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάνης Δραγασάκης κάλεσε όλους να λάβουν ξεκάθαρες θέσεις, καθώς σύμφωνα με πηγές ανέφερε: «Επιτέλους πρέπει να αποφασίσουμε με ποιο τόπο θέλουμε να κυβερνήσουμε, ποια πρέπει να είναι η θέση μας στην Ευρώπη». Βέβαια πληροφορίες ανέφεραν πως και ο ίδιος δεν είχε πολύ...διαυγή θέση απέναντι στην πρόταση, φέροντας αυτόν μάλιστα να θέλει να ψηφίσει κατά της πρότασης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και να υπερψηφίζει στην Ολομέλεια. Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον ίδιο αλλά και όλα τα μέλη της ΚΟ να πάρουν «καθαρή θέση».

Επίσης, ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης ως ήταν αναμενόμενο τόνισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ άλλα και ότι «δεν μπορεί να Δεν μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα ούτε θετική προοπτική στη χώρα».

Ο δε Πάνος Σκουρλέτης εμφανίστηκε συμβιβαστικός υποστηρίζοντας πως οι παρόντες συσχετισμοί επιβάλλουν μια «τέτοιοι τύπου» συνθηκολόγηση «για να μπορέσουμε να βρεθούμε στο μέλλον σε καλύτερη θέση και να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά που επιδιώκουμε».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως, κατά πληροφορίες, το θέμα τη μη ευνοϊκής φορολόγησης των νησιών αλλά και των περικοπών στις αμυντικές δαπάνες, είναι θέματα τα οποία βάζουν επιτακτικά οι δανειστές προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στους ΑΝΕΛ και να οδηγήσουν σε μια πιθανή κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σχόλια