default-image

Η καθυστέρηση συμφωνίας φθείρει την οικονομία της Κρήτης

Κρήτη
Η καθυστέρηση συμφωνίας φθείρει την οικονομία της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απαισιόδοξη για το μέλλον της χώρας εμφανίζεται η πλειονότητα των πολιτών.

Η όλη καθυστέρηση που διαπιστώνεται στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας μόνο πίσω πάει τη χώρα, φέρνοντας τελικά, όπως εκτιμά ο κόσμος, τη ρήξη με την ευρωζώνη. Πράγμα που σημαίνει για όλους μας ότι, αν τα τελευταία χρόνια δεινοπαθήσαμε, αναμένεται να ζήσουμε τα χειρότερα.

Φυσικά, ανάμεσα στο πλήθος υπάρχει και η άλλη πλευρά που δηλώνει πως καλώς καθυστερούν τα πράγματα μήπως και η κυβέρνηση κατορθώσει και πείσει τους θεσμούς και τους εταίρους μας για ένα τελικό αποτέλεσμα με λιγότερο δυσμενείς όρους για τη χώρα μας.

Νέο κύμα απολύσεων

Ωστόσο, αυτό που αποτυπώνεται στην τσέπη του κόσμου αλλά και στη ροή της κίνησης στην αγορά είναι μια άνευ προηγουμένου πτώση που πίσω της κρύβει την ανησυχία για νέο κύμα απολύσεων και λουκέτων στην τοπική αγορά και όχι μόνο, καθώς, όπως λένε οι πολίτες, έχουμε πιάσει πάτο.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια της περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και την επιπλέον κατρακύλα της οικονομίας, οδηγώντας τη χώρα στη χρεωκοπία και στο Grexit. Πάντως, γενικότερα από την επαφή που είχαμε χθες με τον απλό κόσμο που συναντήσαμε σε διάφορα σημεία της πόλης του Ηρακλείου - τον καταστηματάρχη, τον καταναλωτή, τον εργαζόμενο και τον άνεργο - αυτό που αποκομίσαμε ήταν μια απογοήτευση. Μια κούραση, αλλά από την άλλη και μια προσμονή, όμως γίνεται αντιληπτό πως ο κόσμος αγωνιά. Φοβάται πως είτε έτσι είτε αλλιώς - με νέο μνημόνιο ή με οποιαδήποτε άλλη ανατροπή μπορεί να εμφανιστεί στο πολιτικό και γεωγραφικό σκηνικό - ο μεγάλος χαμένος της παρτίδας θα είναι για μια ακόμη φορά ο λαός.

«Νομίζω πως αυτό που γίνεται με την απόφαση για συμφωνία συνεχώς να αναβάλλεται για αύριο κάτι κρύβει. Κάτι σχεδιάζεται για εμάς χωρίς εμάς. Τώρα έξοδο από την Ευρώπη θα είναι, από το ευρώ; Εκείνοι που μας κυβερνάνε και οι μεγάλες δυνάμεις της ευρωζώνης ξέρουν. Πάντως, τα πράγματα είναι ρευστά και πολύ δύσκολα για εμάς. Η Ελλάδα και πάλι θα περάσει από σαράντα κύματα. Δυστυχώς, αυτή είναι η μοίρα της», τόνισε ο κ. Νίκος Τσίγκος.

«Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε συμφωνία σε 48 ώρες και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πού το πάει και σε τι αποσκοπεί αυτή η κωλυσιεργία και ποια είναι τα σχέδιά του ή αν δεν έχει καθόλου σχέδια και προτάσεις να προτάξει. Όμως, όλο αυτό που γίνεται βλάπτει ανεπανόρθωτα όλους μας. Η χώρα έχει ισοπεδωθεί οικονομικά. Οι τράπεζες κλειστές και σε λίγο είναι σίγουρο πως θα ξεμείνουμε από μετρητά. Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και θα μας πάρει χρόνια προκειμένου να ανασυγκροτηθούμε. Δε νομίζω πως είναι εύκολο να βρεθεί συμφέρουσα λύση για εμάς», είπε ο κ. Λευτέρης Μεταξάκης.

«Το ξέρουμε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε πίσω, αλλά ούτε και μπροστά. Το επιθυμητό θα ήταν να γίνουν αμφίπλευρες υποχωρήσεις. Θα ήταν το πιο θετικό σενάριο. Όμως, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, νομίζω πως στις πλάτες μας θα φορτωθούν νέα σκληρότερα μέτρα και ότι θα βρεθούμε μπροστά σε νέο Γολγοθά», ανέφερε ο κ. Φαίδων Σωτηριάδης.

«Η κυβέρνηση κατά την άποψή μου προσπαθεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και να κερδίσει χρόνο. Χθες ο κ. Τσίπρας προέβαλλε την ανάγκη του να επιδείξει την αλληλεγγύη της η ευρωζώνη. Νομίζω ότι καθυστερεί τη συμφωνία για να ελαφρύνει τους όρους, όπως και για να πετύχει "κούρεμα" του χρέους. Όμως, είναι άγνωστο αν αυτό θα γίνει σεβαστό από τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κουτεντάκης.

«Είμαι απαισιόδοξος. Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Πιάσαμε πάτο. Πόσο πιο κάτω να πάμε ακόμα; Ελπίδα όλων μας είναι η συμφωνία και μόνο αυτή», τόνισε ο κ. Μάρκος Μεραμβελιωτάκης.

«Νιώθουμε την αγωνία σας», λένε οι τουρίστες

«Βλέπουμε την ανησυχία στα βλέμματά σας και ξέρουμε πόσο δύσκολα περνάτε. Είναι δυστυχώς μια κακιά στιγμή για την Ελλάδα και ελπίζουμε να τα καταφέρει», είπε η Masa Condova από τη Ρωσία, τονίζοντας πως είναι η τρίτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα και η δεύτερη στην Κρήτη.

«Είστε μια ωραία χώρα, αλλά χρειάζεστε ανασυγκρότηση. Κατανοούμε ότι τα προβλήματά σας είναι μεγάλα, αλλά χρειάζεται προσπάθεια. Αν θα μείνετε στο ευρώ, είναι δική σας επιλογή. Η Ευρώπη όμως έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται από όλους», σημείωσε ο Asher Macherziedersen από την Αυστρία.

Τι δηλώνουν οι πολίτες

«Νομίζω πως αυτό που γίνεται με την απόφαση για συμφωνία συνεχώς να αναβάλλεται για αύριο κάτι κρύβει. Κάτι σχεδιάζεται για εμάς, χωρίς εμάς».

Νίκος Τσίγκος

«Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε συμφωνία σε 48 ώρες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε που το πάει και σε τι αποσκοπεί. Όμως όλο αυτό που γίνεται βλάπτει ανεπανόρθωτα όλους μας».

Λευτέρης Μεταξάκης

«Το ξέρουμε ότι είμαστε εγκλωβισμένοι και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε πίσω, αλλά ούτε και μπροστά. Το επιθυμητό θα ήταν να γίνουν αμφίπλευρες υποχωρήσεις».

Φαίδων Σωτηριάδης

«Νομίζω ότι καθυστερεί τη συμφωνία για να ελαφρύνει τους όρους, όπως και να πετύχει κούρεμα του χρέους. Όμως άγνωστο αν αυτό θα γίνει σεβαστό».

Βασίλης Κουτεντάκης

«Είμαι απαισιόδοξος. Δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα. Πιάσαμε πάτο. Πόσο πιο κάτω να πάμε ακόμα; Ελπίδα όλων μας είναι η συμφωνία και μόνο αυτή».

Μάρκος Μεραμβελιωτάκης

«Βλέπουμε την ανησυχία στα βλέμματά σας και ξέρουμε πόσο δύσκολα περνάτε. Είναι δυστυχώς μια κακιά στιγμή για την Ελλάδα και ελπίζουμε να τα καταφέρει».

Masa Condova

«Είστε μια ωραία χώρα, αλλά χρειάζεστε ανασυγκρότηση. Κατανοούμε ότι τα προβλήματά σας είναι μεγάλα, αλλά χρειάζεται προσπάθεια. Αν θα μείνετε στο ευρώ είναι δική σας επιλογή».

Asher Macherziedersen

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News