Ειδήσεις

Σταϊνμάιερ-Σουλτς: Γιατί όχι δημοψήφισμα...

Όπως φαίνεται, αν και από την πλευρά του CDU δεν έχουμε ακόμη επίσημη αντίδραση, αντίθετα από το SPD (το δεύτερο εταίρο της γερμανικής κυβέρνησης) οι αντιδράσεις είναι... θετικές για το δημοψήφισμα.

«Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα πιάσει το απλωμένο χέρι (ενν. των εταίρων της). Αν είναι αυτό να γίνει με τη μορφή δημοψηφίσματος, ας είναι έτσι», δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στη "Welt am Sonntag" και ζητάει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν από το δημοψήφισμα, «να τοποθετηθεί καθαρά μέσα στην κυβέρνησή του και στην κοινή γνώμη υπέρ του συμβιβασμού». Εκτιμά ότι τώρα υπάρχει στο τραπέζι μια καλή πρόταση των πιστωτών.

«Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια η Ευρώπη να γίνει κοινωνικότερη και να διατηρήσει τη συνοχή της», δηλώνει από την πλευρά της ο επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων Άντον Χοφράιτερ στη "Rheinische Post" και προσθέτει ότι η καγκελάριος Μέρκελ ανησυχεί για τη δική της Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επισημαίνει ότι «αυτός ο φόβος μπροστά στο συμβιβασμό αποδυναμώνει την Ευρώπη».

Ο Σουλτς

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς χαιρέτισε το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια ώρα, όμως, έσπευσε να επικρίνει δριμύτατα την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" ο Σοσιαλδημοκράτης Σουλτς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι είναι σωστό να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός. Αλλά αυτό μπορεί να προχωρήσει μόνο όταν ο αρχηγός ενός κράτους αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Όπως εξήγησε, «αυτό είναι να ζητήσει από το λαό του να αποδεχθεί την επόμενη Κυριακή την χρηματοδότηση των θεσμών».

Σχόλια