default-image

Αυτή είναι η θεραπεία που δουλεύει στην τριχόπτωση

Αυτή είναι η θεραπεία που δουλεύει στην τριχόπτωση

Ποια μέθοδος ενισχύει τα μαλλιά και ποια όχι; Ζητήσαμε από τη δρ Κωνσταντίνα Μάμαλη, δερματολόγο με εμπειρία σε ζητήματα τριχωτού, να λύσει τις απορίες μας.

Αν παρουσιάζετε τριχόπτωση ενώ τρέφεστε καλά ή απλά νιώθετε τα μαλλιά σας αδύναμα, αρκεί να επισκεφτείτε κάποιον δερματολόγο με εξειδίκευση στο τριχωτό της κεφαλής. Το ίδιο ισχύει και αν το πρόβλημα είναι χρόνιο, καθώς η λύση κάθε φορά εξατομικεύεται.

Ρωτήσαμε την δρ Κωνσταντίνα Μάμαλη, δερματολόγο στον ιατρικό όμιλο Cosmetic Derma Medicine Medical Group να μας προτείνει λύσεις σε κάθε περίπτωση. Ποιες είναι αυτές;

Η μεσοθεραπεία PRP: Η δρ Μάμαλη τονίζει: «Η μέθοδος αυτή είναι μη χειρουργική, μη επεμβατική, γίνεται εύκολα και γρήγορα. Βλέπουμε πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως η γυροειδής αλωπεκία. Μελέτες που έχουμε κάνει στην κλινική δείχνουν αποκατάσταση μέχρι και 80% και πάχυνση του θύλακα της τρίχας. Επίσης εφαρμόζουμε το PRP σε εποχική τριχόπτωση, π.χ. την περίοδο μετά τον τοκετό, σε ανθρώπους με ανδρογενετική αλωπεκία ως μέθοδο που επιβραδύνει την αραίωση κ.α.».

Η μινοξιδίλη: Είναι φαρμακευτική ουσία που εφαρμόζεται καθημερινά στα μαλλιά σε μορφή λοσιόν ή αφρού και επιβραδύνει την εξέλιξη της τριχόπτωσης. Η εφαρμογή της είναι εύκολη και γίνεται από τον ίδιο τον ασθενή στο σπίτι, ενώ δεν προκαλεί παρενέργειες.

Συμπληρώματα: Ουσίες όπως σελήνιο, βιοτίνη, μαγνήσιο, ψευδάργυρος, βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αυτές που πρέπει να αναζητήσετε σε εξειδικευμένα συμπληρώματα στο φαρμακείο. Ωστόσο, καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας, ώστε να εξακριβώσει ότι δεν παρουσιάζετε έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή: «Η χρήση τους ενδείκνυται για την οξεία φάση τριχόπτωσης, π.χ. εξαιτίας εκζέματος, σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, γυροειδούς αλωπεκίας, ομαλού λειχήνα και άλλων φλεγμονωδών παθήσεων όπως ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής», εξηγεί η δρ Μάμαλη. «Δεν πρέπει να χορηγούνται για μεγάλο διάστημα γιατί μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες. Ακόμα, στη γυροειδή αλωπεκία μπορεί να χορηγηθούν ανοσοτροποποιητικές ουσίες όπως αναστολείς καλσινευρίνης, καθώς και βιολογικοί παράγοντες κ.ά.».

Ορμονικά σκευάσματα: Αντισυλληπτικά, αντιανδρογόνα κ.λπ. χρησιμοποιούνται κατά της τριχόπτωσης όταν υπάρχουν ορμονικά προβλήματα.

Ανοσοκατασταλτικά: Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από το στόμα για αυτοάνοσου τύπου τριχόπτωση και απαιτείται συχνός αιματολογικός έλεγχος, ενώ τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά.

Η δρ Κωνσταντίνα Μάμαλη, δερματολόγος
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News