Ειδήσεις

Τέλος οι "διαβουλεύσεις κορυφής", σειρά των "θεσμών"

Σε επίπεδο "θεσμών" θα διεξαχθούν οι υπολειπόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, καθώς ο μαραθώνιος επαφών, συναντήσεων, συζητήσεων και διαβουλεύσων - που κορυφώθηκε σε μια δίωρη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής - δεν έφερε αποτέλεσμα.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που είχε ως βασικά θέματα το μεταναστευτικό και την Βρετανία, ωστόσο, το ελληνικό ζήτημα τέθηκε στο τραπέζι χωρίς να υπάρξει σύγκλιση. Πλέον όλα μεταφέρονται για το Eurogroup του Σαββάτου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα διαρρέει το Μαξίμου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε στον Αλέξη Τσίπρα «The game is over» (το παιχνίδι τελείωσε).

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του απάντησε ότι «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους, 3 εκατ. φτωχούς, χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν εισόδημα και ζουν μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι».

Τόνισε ακόμη στον κ. Τουσκ «Να μην υποτιμά που μπορεί να φτάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος»  και του είπε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον επικεφαλής της ΕΕ ότι οι προτάσεις των Θεσμών αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ και του επισήμανε ότι «Το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».

«Είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, κατάργηση πρόωρων συντάξεων και ενοποιήσεις Ταμείων» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, ενώ, δεσμεύτηκε για ριζική μεταρρύθμιση από τον Οκτώβριο.

«Ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία» είπε ο κ. Τσίπρας.

Οπως όλα δείχνουν η όποια περίπτωση για συμφωνία θα έλθει μόνο μέσω του Eurogroup του Σαββάτου, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, Τσίπρας και ΕΕ συμφώνησαν σε αυτή την πιθανότητα.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup η διαδικασία είναι η εξής:

  • Την Κυριακή θα έλθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή
  • Την Δευτέρα θα πάει στο γερμανικό Κοινοβούλιο
  • Την Τρίτη θα υπάρξει κάποιας μορφής εκταμίευση για να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ

Μέρκελ: Δεν θα μας εκβιάσει η Ελλάδα

Παράλληλα, το μεσημέρι της Πέμπτης η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε βαρυσήμαντη παρέμβαση στη Σύνοδο του ΕΛΚ.

«Θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν το άνοιγμα των αγορών την επόμενη Δευτέρα» είπε η Ανγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε ότι «Δεν θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα».

Ο Σόιμπλε βάζει τέσσερις όρους

Παράλληλα, πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνει και η ελληνική πλευρά, αναφέρουν ότι στο   Eurogroup υπήρξε μια ομάδα υπουργών, με επικεφαλής τον Σόιμπλε, η οποία πίεσε για ακόμη πιο σκληρά μέτρα ασκώντας κριτική στην πρόταση των Θεσμών την οποία χαρακτήρισαν «χαλαρή» για να περάσει από τα Κοινοβούλιά τους.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει θέσει τέσσερις σκληρούς όρους στην Αθήνα για να  δεχθεί κάποια  συμφωνία.

Αναλυτικά:

  • Επίσημο αίτημα για παράταση του προγράμματος
  • Συμφωνία για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
  • Εγγραφο που να αποδεικνύει ότι η χώρα μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της
  • Επίσημη διαβεβαίωση πως στις 30 Ιουνίου θα πληρώσει το ΔΝΤ

Σχόλια