Ειδήσεις

Ερώτηση Ματαλλιωτάκη προς τον περιφερειάρχη για τα Κ.Υ.

Ερώτηση με την οποία μεταφέρει τις διαπιστώσεις του από έναν κύκλο επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου και από τις οποίες προκύπτει, εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού, η ανάγκη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνικών μελετών που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο περιφερειακός σύμβουλος νομού Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

Στην ερώτησή του, που απευθύνεται προς τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο κ. Ματαλλιωτάκης καταγράφει αναλυτικά όλες τις ελλείψεις των Κέντρων Υγείας του νομού Ηρακλείου και καταλήγει στο ερώτημα «αν η Περιφέρεια Κρήτης σκοπεύει να χρηματοδοτήσει και με ποιο τρόπο  τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας του νομού Ηρακλείου, προκειμένου τα ΚΥ να λειτουργούν απρόσκοπτα και προς όφελος των κατοίκων της περιφέρειας του νομού που καθημερινά τα επισκέπτονται.

Ο κ. Ματαλλιωτάκης αναφέρεται και στην επίσπευση των διαδικασιών για τη δημιουργία περιφερειακού ιατρείου, το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες τις περιοχές Μάταλα, Πιτσίδια, Σίβας, Καμηλάρι και Καλαμάκι.

Παράλληλα ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου ζητά από τον κ. Αρναουτάκη να προσκληθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι διευθυντές των Κέντρων Υγείας προκειμένου να τοποθετηθούν επί των προβλημάτων και των ελλείψεων που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Αναλυτικά η ερώτηση-καταγραφή των προβλημάτων των Κέντρων Υγείας του νομού Ηρακλείου που κατέθεσε ο κ. Ματαλλιωτάκης έχει ως εξής:

«Κύριε περιφερειάρχα Κρήτης

Μετά από έναν κύκλο επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας του νομού Ηρακλείου διαπίστωσα ότι τα Κέντρα Υγείας του νομού μας που προσφέρουν πρωτοβάθμια περίθαλψη στους κατοίκους της περιφέρειας του Ηρακλείου, εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού για τις οποίες χρειάζεται η παρέμβασή σας στο υπουργείο Υγείας, έχουν και την ανάγκη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τεχνικών μελετών που σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς μου δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, έπειτα από συζητήσεις που είχα με τους διευθυντές των ΚΥ του νομού Ηρακλείου και το προσωπικό τους διαπίστωσα την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν τα ΚΥ σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής και να ενισχυθούν με το κατάλληλο προσωπικό, τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες  και τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Πάγιο αίτημα αποτελεί και η ενίσχυση των ΚΥ με επισκέπτες ιατρούς κυρίως καρδιολόγους και ορθοπαιδικούς, παιδίατρους και γυναικολόγους.

Παράλληλα εντοπίζονται βασικές ελλείψεις στις βάρδιες ασθενοφόρων σε όλα σχεδόν τα ΚΥ του νομού.

Πιο αναλυτικά:

ΚΥ Καστελίου: Διευθυντής Γεώργιος Γρηνάκης

1) Κρίνεται αναγκαίο να διατηρηθεί το ασθενοφόρο στο ΚΥ και να ενισχυθεί με μία βάρδια οδηγού ασθενοφόρου επιπλέον.

2) Χρειάζονται ένα Σετ Τοκετού το οποίο περιλαμβάνει εργαλεία τοκετού για έκτακτους τοκετούς το οποίο δεν υπάρχει στο ΚΥ. (1000 ευρώ περίπου)

3) Χρειάζονται υλικοτεχνική υποδομή και αναλώσιμα για τη λήψη Τεστ ΠΑΠ.

4) Αίτημα του διευθυντή Γεωργίου Γρηνάκη είναι η επισκευή του ψηφιακού εμφανιστηρίου του ακτινολογικού τμήματος.

5) Τέσσερις Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και εκτυπωτές για τις λειτουργικές ανάγκες του Κέντρου Υγείας.

6) Για το παιδιατρικό τμήμα του Κέντρου Υγείας κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυση με ένα μηχάνημα (Επιτοίχιο Οφθαλμοσκόπιο-Ωτοσκόπιο) κόστους περίπου 800 ευρώ.

7) Έχουν ανάγκη από ένα Μόνιτορ Ρυθμού το οποίο παρακολουθεί τον ασθενή, το ρυθμό της καρδιάς και από το ΚΥ ως το νοσοκομείο κατά τις διακομιδές με το ασθενοφόρο. Κόστος περίπου μικρότερο των 1.500 ευρώ.

8) Τέσσερα aircondition για το προσωπικό και ένα aIrcondition στήλη για το χώρο αναμονής των ασθενών.

9) Θα ήταν μεγάλη βοήθεια από την Περιφέρεια Κρήτης προς το ΚΥ και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ευθύνης του ΚΥ αν διέθετε το ποσό περίπου 500 ευρώ για την αντικατάσταση των ελαστικών του ασθενοφόρου του ΚΥ.

10) Θα ήταν σημαντική επίσης η βοήθεια από την Περιφέρεια Κρήτης προς το ΚΥ Καστελίου αν η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας εκπονούσε μία στατική μελέτη με στόχο την επικοινωνία του Ιατρείου των ΤΕΠ με το Μικρο-χειρουργείο του ΚΥ (εδώ να σας σημειώσω ότι οι ασθενείς που φτάνουν με ασθενοφόρο στο ΚΥ βρέχονται όταν ο καιρός είναι βροχερός).

Με τον Γιώργο Γρηνάκη, διευθυντή του Κ.Υ. Καστελίου

KY Αρκαλοχωρίου: Διευθυντής Χατζηαδάμ Λάμπρος

1) Θα ήταν σημαντική ενίσχυση για τις υπηρεσίες του ΚΥ Αρκαλοχωρίου αν ερχόταν μία φορά την εβδομάδα οδοντίατρος στο ΚΥ ή επισκεπτόταν συχνά την περιοχή η κινητή οδοντιατρική μονάδα το ΚΥ.

2) Την ενίσχυση σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό με έναν καινούργιο απινιδωτή για το ΤΕΠ του ΚΥ ζήτησαν οι εργαζόμενοι του ΚΥ, κόστους 4.000 ευρώ.

3) Έναν Αναλυτή Ούρων (μηχάνημα) για το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΚΥ, κόστους 2.000 ευρώ.

4) Τρεις Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και εκτυπωτές για το προσωπικό.

Σε τομείς που η Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να πιέσει πολιτικά την 7 ΥΠΕ και το υπουργείο υγείας:

1) Ενίσχυση του ΚΥ με έναν επιπλέον οδηγό ασθενοφόρου.

2) Να γίνει επαναπροσδιορισμός των περιοχών ευθύνης των Περιφερειακών Ιατρείων και των ΚΥ. Για παράδειγμα υπάρχει ένας γιατρός για το ιατρείο του Θραψανού και ένας για τη Χερσόνησο στην οποία ο πληθυσμός είναι περισσότερος και οι ανάγκες πολλαπλές λόγω και του τουρισμού ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου

KY Αγίας Βαρβάρας: Διευθυντής Κων/νος Νεονάκης

1) Την ενίσχυση με τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές ζήτησαν οι εργαζόμενοι και ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αγίας Βαρβάρας κ. Κων/νος Νεονάκης.

2) Δύο καρδιογράφους (μηχανήματα).

3) Δύο aircondition για το προσωπικό.

4) Αποτελεί πρόβλημα επίσης το γεγονός ότι δεν καλύπτονται οι βάρδιες του ακτινολογικού και του μικροβιολογικού τμήματος.

5) Υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέσσερις γιατροί έχουν αποσπαστεί σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο Νοσοκομείο.

Οι Γ. Ματαλλιωτάκης και Κ. Νεονάκης στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας

ΚΥ Μοιρών: Διευθύντρια κυρία Κατερίνα Τσικαλά

1) Την ενίσχυση του ακτινολογικού εμφανιστηρίου με καινούργιο εκτυπωτή και την άμεση επισκευή του ήδη υπάρχοντος εκτυπωτή κρίνουν απαραίτητη στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

2) Πέντε τουλάχιστον ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές για το προσωπικό.

3) Εκπόνηση στατικής μελέτης για την κτιριακή αναβάθμιση του ΚΥ Μοιρών. Υπάρχουν ρωγμές από σεισμούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι το μισό κτίριο έχει χαρακτηριστεί εδώ και χρόνια ακατάλληλο με απόφαση της Νομαρχίας.

4) Σε όλη τη Μεσαρά δεν υπάρχει εφημερία καρδιολόγου ιατρού, δεν υπάρχουν εφημερίες ιατρικών ειδικοτήτων παρά μόνο γενικών ιατρών και μονάχα μία παιδίατρος εφημερεύει 2 ή 3 μέρες το μήνα στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Επιπροσθέτως, κρίνεται απαραίτητη η βοήθεια με επισκέπτες ιατρούς. Γυναικολόγο ιατρό (υπάρχουν καταρτισμένες μαίες στο ΚΥ), ορθοπαιδικό και γενικό χειρουργό.

Να προσπαθήσει, αλλά και να πιέσει η Περιφέρεια για την ενίσχυση του ΚΥ Μοιρών σε ιατρικό προσωπικό λόγω και των αυξημένων αναγκών ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές: Μάταλα, Πιτσίδια, Σίβας, Καμηλάρι,Καλαμάκι,  Τυμπάκι κ.α.

Ο κ. Ματαλλιωτάκης στο Kέντρο Yγείας Mοιρών

Επιπροσθέτως, κρίνεται επιτακτική η επίσπευση των διαδικασιών για δημιουργία περιφερειακού ιατρείου, το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες τις περιοχές Μάταλα, Πιτσίδια, Σίβας, Καμηλάρι και Καλαμάκι.

Οι Γ. Ματαλλιωτάκης και Κατερίνα Τσικαλά στο Κέντρο Υγείας Μοιρών

ΚΥ Άνω Βιάννου: Διευθυντής Χριστοφορίδης Ιωάννης

1) Αντικατάσταση του παλαιού τύπου εμφανιστηρίου του ακτινολογικού μηχανήματος με σύγχρονο ψηφιακό. Κόστος περίπου 8.000 ευρώ.

2) Ανάγκη υπάρχει και εδώ για έναν επιπλέον οδηγό ασθενοφόρου ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες όλο το 24ωρο.

ΚΥ Χάρακα: Διευθυντής Νίκος Δρακωνάκης

1) Ανάγκη για χρηματοδότηση-ολοκλήρωση για το ψηφιακό εμφανιστήριο του ακτινολογικού μηχανήματος. Η διαδικασία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο από την Περιφέρεια Κρήτης, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

2) Την ενίσχυση με τέσσερις τουλάχιστον καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τρεις εκτυπωτές για τη λειτουργία των ιατρείων και του διοικητικού τμήματος.

3) Δύο air condition για τα ιατρεία.

4) Μηχάνημα μέτρησης ωστικής πυκνότητας, κόστους μικρότερο των 2.000 ευρώ.

Το ασθενοφόρο παρουσιάζει πολύ συχνά ζημιές και κρίνεται αναγκαία η αντικατάστασή του.

Κύριε περιφερειάρχα,

Όπως και εσείς αντιλαμβάνεστε πέρα από τις ανάγκες σε προσωπικό των Κέντρων Υγείας του νομού Ηρακλείου για τις οποίες θα πρέπει να πιέσετε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι ελλείψεις των Κέντρων Υγείας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό δεν απαιτούν και ιδιαίτερα μεγάλα κεφάλαια προκειμένου να καλυφθούν από την Περιφέρεια Κρήτης και να δείξουμε έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για το ύψιστο αγαθό των κατοίκων της περιφέρειας που είναι η υγεία.

Σας ερωτώ

-Αν Περιφέρεια Κρήτης σκοπεύει να χρηματοδοτήσει και με ποιο τρόπο αυτές τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας του νομού Ηρακλείου, προκειμένου τα ΚΥ να λειτουργούν απρόσκοπτα και προς όφελος των κατοίκων που καθημερινά τα επισκέπτονται.

-Επίσης σας ζητώ να καλέσετε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης τους διευθυντές των Κέντρων Υγείας προκειμένου να μας ενημερώσουν για τις ανάγκες και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.

Ο ερωτών

Γιώργος Ματαλλιωτάκης,

περιφερειακός σύμβουλος νομού Ηρακλείου».

Σχόλια