default-image

"Δε ζήτησαν περικοπές οι θεσμοί", λέει η Κομισιόν

Οικονομία
"Δε ζήτησαν περικοπές οι θεσμοί", λέει η Κομισιόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δε ζήτησαν οι θεσμοί περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών, Ανίκα Μπρέιτχαρντ, προσθέτοντας ωστόσο ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα μείωση των δαπανών για το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ., δηλαδή)! Μάλιστα προσέθεσε ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση της συνολικής δαπάνης του ασφαλιστικού κατά 0,4%.

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη», υποστήριξε η εκπρόσωπος της Κομισιόν και πρόσθεσε πως η πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα είναι απολύτως βιώσιμη και «βγάζει οικονομικώς νόημα».

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Μπλανσάρ, για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η Α. Μπράιτχαρτ απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε λέγοντας πως, σύμφωνα με τη διαδικασία, οι τρέχουσες συζητήσεις αφορούν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και όχι τη «μετά τον Ιούνιο εποχή».  

Πάντως την ίδια ώρα ο έτερος εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι, εάν η Ελλάδα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με νέες προτάσεις, η Κομισιόν είναι έτοιμη να τις συζητήσει.

Αναφερόμενος στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε πως, κατά την «τελευταία προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» το περασμένο σαββατοκύριακο για συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώθηκε κάποια πρόοδος, αν και ακολούθως οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.

Τόνισε, επίσης, ότι η μόνη προθεσμία που υπάρχει πλέον στον ορίζοντα είναι η 30ή Ιουνίου, που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε, η Επιτροπή προτιμούσε να βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γερμανού Επιτρόπου Έτιγκερ, πως η Κομισιόν θα πρέπει να προετοιμάζεται για Grexit, ο κ. Σχοινάς απάντησε: «Είμαστε πολύ απασχολημένοι στο να διαπραγματευόμαστε συμφωνία».

Εξάλλου, συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News