Ειδήσεις

Μ. Κεφαλογιάννης: "Εθνική κυριαρχία, όχι λαϊκισμούς"

«Το ότι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση μέτρα είναι κατάντια, διότι οι άλλες χώρες που επίσης είχαν μνημόνιο βγήκαν στις αγορές από μόνες τους και δε χρειάστηκε να διαπραγματευτούν μέτρα, αλλά στόχους», δηλώνει ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «θα πρέπει να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία αποφεύγοντας τους λαϊκισμούς».

«Η τεχνητή ευημερία τελείωσε και μας ήρθε ο λογαριασμός. Μας στηρίζουν όμως σημαντικοί θεσμοί. Αρκεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει τις ιδεοληψίες και τις παρωχημένες ρητορείες, να εγκαταλείψει το λαϊκισμό, που αυτός μας έφερε μέχρι εδώ. Θα πρέπει να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική που μόνο προσανατολισμό μπορεί να έχει την Ευρώπη. Να δούμε επιτέλους τα του οίκου μας και να νοικοκυρευτούμε. Οι ανοησίες, ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε βοήθεια από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία ή ακόμη και το Ιράν και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, θα πρέπει να σταματήσουν».

Ποια θα πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη πολιτική, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή; «Θα πρέπει να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία μακριά από αυτούς τους λαϊκισμούς. Να τους πείσουμε να εμπιστευτούν τα ομόλογά μας. Τι μας λένε οι Ευρωπαίοι; Μας λένε, μπορούμε να σας εμπιστευθούμε, να διαγράψουμε τα παλιά λάθη και να διασφαλίσουμε ότι αν σας βοηθήσουμε δε θα ζητάτε δανεικά και στο μέλλον; Μας δανείζουν με ελάχιστα επιτόκια. Αυτά τα απλά πράγματα γιατί δεν μπορεί να τα καταλάβει η κυβέρνηση;», αναρωτιέται ο ευρωβουλευτής.

Σχετικά με την κριτική που ασκείται στο κόμμα του για την περίοδο της διακυβέρνησης, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης αναφέρει: «Αυτά που μας λένε, ότι εμείς δε διαπραγματευτήκαμε, είναι ανούσιοι αφορισμοί. Θα παρατηρείτε ότι βρίζουμε αυτούς που μας βοηθούν έμπρακτα με χρήματα και όχι αυτούς που μας βοηθούν… στα λόγια, όπως οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι. Το ότι διαπραγματεύεται η κυβέρνηση μέτρα είναι κατάντια, διότι οι άλλες χώρες που επίσης είχαν μνημόνιο βγήκαν στις αγορές από μόνες τους και δε χρειάστηκε να διαπραγματευτούν μέτρα, αλλά στόχους. Ο λαϊκισμός και οι γραφικοί εξαφανίζονται στην Ευρώπη, δυστυχώς στην Ελλάδα επιβραβεύονται».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, ο ευρωβουλευτής, που συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή, τόνισε ότι «ακόμη η γείτων δεν πληροί μια σειρά σημαντικών υποχρεώσεων για την ένταξή της», προσθέτοντας ότι τα πολιτικά οφέλη από την Ε.Ε. για μια χώρα είναι πολύ μεγαλύτερα από τα οικονομικά.

Σχόλια