Ειδήσεις

Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ θα ψάξουν τη λύση την Τετάρτη

Aν και τα μηνύματα είναι... θολά, γεγονός είναι ότι η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα δεν είναι ακριβώς αυτό που θα ήθελε η Αθήνα. Για την ακρίβεια είναι ότι θα απευχόταν η ελληνική κυβέρνηση, αφού αποτελεί... συνταγή συνέχισης της ύφεσης και της φτωχοποίησης του ελληνικού λαού.

Παρόλα αυτά οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης "πολιτικής λύσης". Και στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προς αναζήτηση της χρυσής τομής ώστε να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Η νέα συνάντηση ορίστηκε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν οι Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έγινε σε «καλό κλίμα», ενώ ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διερευνήσει τις προθέσεις των δύο ηγετών σε σχέση με την πρόταση της Αθήνας, για την οποία κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι παραμένει στο τραπέζι.

Επίσης, σκοπός της επικοινωνίας ήταν να διερευνήσει τις διαθέσεις των εταίρων επί της κοινής πρότασης ΕΕ και ΔΝΤ, εάν υπάρχει βούληση για υποχωρήσεις σε σημεία που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτα.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο των G7, η οποία ξεκινά την Κυριακή στη Βαυαρία.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της εβδομάδας γερμανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα καγκελάριος θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση για την ελληνική κρίση.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για λύση είναι έντονο. Ενδεικτικό είναι ότι την ώρα που Μέρκελ, Ολάντ, Λαγκάρντ, Γιούνκερ και Ντράγκι συναντιούνταν στη Γερμανία, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε συνάντηση για το θέμα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Τι λέει ο Σαπέν

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, στο περιθώριο του συνεδρίου του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί τελεσίγραφο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει «νόμιμα επιχειρήματα» κατά των περικοπών στις συντάξεις και τόνισε κάλεσε να Αθήνα να προσπαθήσει να βρει ισοδύναμα μέτρα.

Σχόλια