Ειδήσεις

Εργολήπτης στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας έμπλεξε εργολήπτης δημοσίων έργων από το Ηράκλειο, που καλείται να πληρώσει τους τόκους για την ρύθμιση των χρεών του, τα οποία εξόφλησε... εφάπαξ!

Ο εργολήπτης Γ.Π., όπως δήλωσε στο neakriti.gr, είναι εργολήπτης και συνεργάζεται με το Δημόσιο. Συνεπεία του δύσκολου κλίματος στην οικονομία και των καθυστερήσεων στις εκταμιεύσεις, είχε δημιουργήσει ένα χρέος περί τα 130.000 ευρώ, το οποίο είχε βεβαιωθεί στην εφορία.

Για το λόγο αυτό δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα ώστε να προχωρήσει στην είσπραξη των οφειλούμενων από το Δημόσιο ποσών.

Όταν άκουσε για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, πίστεψε ότι είχε βρει την λύση. Εντάχθηκε στη ρύθμιση και το χρέος του τοκίστηκε με 14.500 ευρώ, για να εξοφληθεί σε 100 μήνες.

Στη συνέχεια και με τη ρύθμιση ανά χείρας, πήγε στην εφορία προκειμένου να λάβει τη φορολογική ενημερότητα. Εκεί, δοκίμασε μία δυσάρεστη έκπληξη:

«Μου είπαν ότι για να πάρω ενημερότητα και να εισπράξω χρήματα από το Δημόσιο, θα έπρεπε να καταβάλλω το 70% του ποσού που θα λάβω, έναντι των χρεών που έχω στο Δημόσιο», επισημαίνει, κάτι που δε θα μπορούσε προφανώς να δεχτεί, αφού το 70% των 200.000 ευρώ που έκανε να λαμβάνει από τη Δημόσιο, ξεπερνούσε το χρέος του, το οποίο είδαμε ήδη ότι ήταν λιγότερο από 130.000.

Με τα πολλά αποφάσισε να δώσει το σύνολο του ποσού που χρωστούσε, προκειμένου να απεμπλακεί από τις διαδικασίες και να παίρνει κανονικά φορολογική ενημερότητα δίχως προβλήματα.

Κάνει λοιπόν τα χαρτιά, δίνει το ποσό που χρωστούσε και παίρνει την ενημερότητα για να κάνει την είσπραξη.

Ωστόσο... η περιπέτεια μόλις ξεκινούσε.

Ένα μήνα αργότερα πήγε να ανανεώσει την ενημερότητά του, όπως απαιτείται από τους εργολήπτες που συνεργάζονται με το Δημόσιο.

Στην εφορία διαπίστωσε με έκπληξη ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να του χορηγήσουν ενημερότητα, διότι... χρωστούσε στο Δημόσιο! Στις διαμαρτυρίες του ότι λίγες βδομάδες πριν είχε εξοφλήσει πλήρως την οφειλή του (παρουσίασε και τα σχετικά παραστατικά), του έδωσαν μία απάντηση που τον άφησε εμβρόντητο: Του είπαν ότι το χρέος του είναι 14.500 ευρώ, δηλαδή το σύνολο των τόκων που είχαν επιβληθεί επί της αρχικής οφειλής του, για να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων!

Στις διαμαρτυρίες του ότι αφού εξόφλησε την οφειλή εφάπαξ είναι προφανές ότι θα ήταν εντελώς παράλογο να κληθεί να πληρώσει και τους τόκους, η απάντηση ήταν ότι δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο νόμο!

Μετά από επίμονα αιτήματα του, οι υπεύθυνοι της εφορίας προχώρησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι ωστόσο απλώς επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει πρόνοια στο νόμο για περιπτώσεις όπου η εξόφληση του ποσού γίνεται εφάπαξ μετά τη ρύθμιση και ότι για να πάρει ενημερότητα θα πρέπει να δώσει τα 14.500 ευρώ.

Ο κ. Π. μας δήλωσε ότι δε σκοπεύει να πληρώσει αυτά τα χρήματα, τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι της εφορίας του είπαν ότι για να πάρει ενημερότητα θα πρέπει να καταβάλει το ποσό και στη συνέχεια... να το διεκδικήσει δικαστικά!

Προφανώς και δικαστικά θα δικαιωθεί, ωστόσο οι διαδικασίες του είδους κρατάνε πολύ-πολύ καιρό (χρόνια ολόκληρα) και το ποσό είναι πολύ μεγάλο.

Σχόλια