Ειδήσεις

Με επιτυχία η εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βιάννο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ στη Βιάννο, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (1945-2015).

Την ομιλία πραγματοποίησε ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Ε.Π. Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων τόνισε μεταξύ άλλων: «Από το 1974 μέχρι και σήμερα το ΚΚΕ με πολύμορφες δραστηριότητες και σε κοινή δράση με τις αντιστασιακές οργανώσεις, την ΠΕΑΕΑ, αναδεικνύει την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων. Δεκάδες παρεμβάσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ημερίδες, με επιστολές στους πρωθυπουργούς και τους προέδρους της Γερμανίας.

Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα του εθνικιστικού πατριωτισμού, οι ΑΝΕΛ, οργανώνουν φιέστες, συγκρότησαν διακομματική επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο - μακριά από την ουσία - χωρίς να δεσμεύονται σε μέτρα, συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα.

Μέχρι σήμερα και παρά τις επιστολές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για να συζητηθεί η ουσία, δεν έχουν εμφανιστεί στη διακομματική επιτροπή, για να παρουσιάσουν συγκεκριμένα τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η συγκυβέρνηση για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.

Το ΚΚΕ δε συμφωνεί με το συμψηφισμό κρατικού χρέους-αποζημιώσεων. Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να μην αναγνωρίσει το κρατικό χρέος. Γιατί είναι ένα χρέος που δεν έγινε για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, αλλά ήταν αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, άρα και της διαπλοκής των αστικών κυβερνήσεων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Κλείνοντας ο Μανώλης Συντυχάκης επισήμανε: «Η αντιφασιστική νίκη των λαών δίνει χρήσιμα συμπεράσματα και για σήμερα. Έχουμε χρέος να δούμε πίσω απ' αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Η αστική τάξη φαίνεται πανίσχυρη, αλλά τα θεμέλια του συστήματός της του καπιταλιστικού έχουν τρωθεί ανεπανόρθωτα.

Το σύστημά τους είναι καταδικασμένο, γιατί καταδικάζει τους λαούς στη βαρβαρότητα.

Τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να δείξουμε πού βρίσκεται η δύναμη του λαού.

Η δύναμή του βρίσκεται στη Λαϊκή Συμμαχία. Μόνο μια ισχυρή αντικαπιταλιστική-αντιμονοπωλιακή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, της φτωχής αγροτιάς μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά. Να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να κατακτήσει τη λαϊκή εξουσία, το Σοσιαλισμό».

Σχόλια