default-image

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια"

Κρήτη
"Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο, επισημαίνοντας ότι το mail Χαρδούβελη, μπροστά σε όσα προτείνει η κυβέρνηση, είναι νοσταλγική ανάμνηση. «Τα είχαμε νοικοκυρέψει όλα και είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε στις αγορές, αλλά τώρα μας πηγαίνουν σε νέο μνημόνιο», τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε πως το κόμμα του είναι ανοιχτό για μεγάλη εθνική συνεννόηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια, ούτε να πάει σε διπλό νόμισμα. Είμαστε ανοιχτοί για μεγάλη εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως «η Ν.Δ. δεν έχει το δικαίωμα να δώσει λευκή επιταγή», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για την επικείμενη συμφωνία. «Θα μιλήσουμε για τη συμφωνία όταν τη δούμε και αν υπάρξει».

«Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να υπάρξει συμφωνία για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, αλλά θέλουμε συμφωνία που να διασώζει την ανάκαμψη, να οδηγεί σε ανάπτυξη, όχι συμφωνία-φοροκαταιγίδα», τόνισε, ενώ εξήγησε ότι η παράταξή του βλέπει μόνο το συμφέρον της χώρας. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν άφησαν τη χώρα να τεθεί εκτός Ευρώπης.

Ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι «φτάσαμε να ακούμε από υπουργούς ότι τον Ιούνιο δε θα πληρωθεί το ΔΝΤ», αναφερόμενος σε δήλωση του κ. Βούτση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάψει να παραμένει αιχμάλωτος στις ακραίες συνιστώσες του αν δε θέλει να ταυτίσει το όνομά του με τη μεγαλύτερη καταστροφή της χώρας, όπως είπε.

«Αν φοβάται ότι οι βουλευτές του δε θα ψηφίσουν τη συμφωνία που θα φέρει, μπορεί να προσχωρήσει στη μεγάλη λαϊκή συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής. Η χώρα δεν αντέχει εκλογές ή δημοψήφισμα. Πρέπει ο κ. Τσίπρας να παραδεχτεί τα ψέματά του και να αλλάξει πολιτική για να μην πάει η χώρα στα βράχια», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια, ούτε να πάει σε διπλό νόμισμα. Είμαστε ανοιχτοί για μεγάλη εθνική συνεννόηση για αλλαγή πολιτικής».

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης, τόνισε ότι στόχος ήταν να πάρει η χώρα 9 δισ. φέτος από τις αγορές, αλλά εκτίμησε ότι η έξοδος σε αυτές είναι πλέον αδύνατη λόγω της ανόδου των επιτοκίων. «Ήμασταν μαζί με Πορτογαλία και Ιρλανδία, αλλά σήμερα εκείνες βάζουν αρνητικό επιτόκιο στα ομόλογά τους, ενώ εμείς πρέπει να βάλουμε επιτόκιο 30%», συμπλήρωσε.

«Δε στεκόμαστε απέναντί τους εκδικητικά αλλά η περιπέτεια αυτή πρέπει να τελειώσει. Είμαστε η παράταξη της ευθύνης, η παράταξη που ενώνει», κατέληξε.

Νωρίτερα κατά την άφιξή του στο "Νίκος Καζαντζάκης", όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τα τοπικά στελέχη του κόμματος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα για το νησί τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε συμβάλει στο να προχωρήσουν, ενώ επισήμανε πως η «κυβερνητική ανεπάρκεια ανακόπτει την αναπτυξιακή φόρα που είχε πάρει η χώρα».

Επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα ενότητας για το κόμμα, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει γρήγορα ένα συγκεκριμένο κείμενο πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί και το κόμμα».

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_08lhrd5c/

Αμέσως μετά την άφιξή του ο κ. Σαμαράς μετέβη στο Λασίθι μαζί με το βουλευτή και γραμματέα της ΚΟ της Ν.Δ., Γιάννη Πλακιωτάκη, για μία ιδιωτική επίσκεψη.

Στη συνέχεια επέστρεψε στο Ηράκλειο και το απόγευμα στις 6 συμμετείχε στις εργασίες της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης της Ν.Δ.

Η συνδιάσκεψη έλαβε χώρα στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Ατλαντίς", και είχε ως θέμα "Σταθερότητα + Μεταρρυθμίσεις = Ανάπτυξη - Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας" και έγινε ενόψει της διαδικασίας προς την Εθνική Συνδιάσκεψη της Ν.Δ., που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς παρέμεινε στο Ηράκλειο το βράδυ της Κυριακής και αναχώρησε για την Αθήνα με πρωινή πτήση τη Δευτέρα από το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης".

Στις επαφές του κ. Σαμαρά στο Ηράκλειο τον συνόδευσαν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Καραγκούνης, και φυσικά ο κ. Πλακιωτάκης.

Εκτός από τις επίσημες υποχρεώσεις του, ο κ. Σαμαράς κατά την παραμονή του στο Ηράκλειο σύμφωνα με πληροφορίες είχε και ανεπίσημες επαφές με κομματικά στελέχη της Ν.Δ.

Συμβολισμοί και έργα

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε τα εξής:

«Είναι μια επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς καθώς αυτές τις ημέρες γιορτάζεται η Μάχη της Κρήτης. Θυμάστε ότι και πέρυσι τέτοια εποχή εδώ ήμουν και πάλι. Είμαι εδώ για λόγους που σχετίζονται άμεσα με την Κρήτη καθώς το σημερινό μας θέμα είναι η ανάπτυξη. Θυμάστε και με την Κίνα και το νότιο λιμάνι, θυμάστε και το αεροδρόμιο Καστελίου που βάλαμε μπροστά και το πρόβλημα των οδικών αξόνων. Ελπίζω αυτά να προχωρήσουν να μη σταματήσουν λόγω της κυβερνητικής ανεπάρκειας, η οποία είναι ορατή όπου και αν γυρίσει κανείς το μάτι του».

Μήνυμα ενότητας

Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στις εσωκομματικές διαδικασίες λέγοντας: «Είμαστε όλοι εδώ προκειμένου να δώσουμε και το μήνυμα μιας ισχυρής Νέας Δημοκρατίας η οποία προχωράει δυναμικά και ενωμένη».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε επί του παρόντος κανείς δεν ξέρει την εξέλιξή τους αν δεν υπάρξει συγκεκριμένο κείμενο, σημειώνοντας ότι ελπίδα της Ν.Δ. είναι γρήγορα με ένα κείμενο και μία σωστή συμφωνία η χώρα να μη χάσει την αναπτυξιακή φόρα που είχε.

«Δυστυχώς εκεί είναι μεγάλο πρόβλημα ότι βλέπουμε αυτή τη ροπή για ανάπτυξη να μετατρέπεται σε τάση προς ύφεση. Αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο ιδιαίτερα για περιοχές όπως είναι η Κρήτη, όπου οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι παραπάνω από ορατές».

Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News