default-image

Απολογούνται τη Δευτέρα για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Κρήτη
Απολογούνται τη Δευτέρα για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και στο γραφείο του εισαγγελέα βρέθηκαν το πρωί τα δύο άτομα που συνελήφθησαν χθες κατά την επιχείρηση με τα αρχαία. Ο 74χρονος που είχε απασχολήσει την Αστυνομία και στο παρελθόν και ο 39χρονος που συνελήφθη για την ίδια υπόθεση θα περάσουν τη Δευτέρα το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν.

Το νέο αυτό επεισόδιο της δράσης του σεσημασμένου και αμετανόητου, όπως αποδεικνύεται, αρχαιοκάπηλου, που έχει απασχολήσει επανειλημμένα την ΕΛ.ΑΣ. την τελευταία δεκαετία, ξεδιπλώνει η αστυνομική επιχείρηση που εκτυλίχθηκε χθες στη Μεσαρά, με επίκεντρο σπίτια και ποιμνιοστάσια στο Ασήμι και τους Στόλους.

Ο 74χρονος, ο οποίος ενεπλάκη σε διπλό ρόλο και στην υπόθεση της κλοπής τριών εικόνων από την Αγία Μονή της Βιάννου, "ξαναχτύπησε" καθώς στην κατοχή τη δική του και δύο αγροτοκτηνοτρόφων από τη Μεσαρά βρέθηκαν δεκάδες αντικείμενα αρχαιολογικής και θρησκευτικής αξίας. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση κλιμακίου της Εφορίας Αρχαιοτήτων, τα αντικείμενα χρονολογούνται από την Πρωτομινωική Εποχή έως τα Υστερορωμαϊκά χρόνια. Η προέλευσή τους, καθώς επίσης η ιστορική και οικονομική αξία τους αναμένεται να εκτιμηθούν στο πλαίσιο της πραγματογνωμοσύνης που θα ακολουθήσει, μετά την επίσημη παράδοση των ευρημάτων στους αρχαιολόγους.

Το ίδιο θα γίνει και για τις 12 φορητές εικόνες, θρησκευτικής τέχνης, που κατασχέθηκαν και οι οποίες χρονολογούνται από το 18ο αιώνα έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο προκύπτει και ένα σοβαρό παράδοξο, που προκαλεί ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από τις εικόνες αυτές έχουν... κατασχεθεί ξανά στο παρελθόν στην κατοχή του 74χρονου! Ωστόσο, μετά την αξιολόγησή τους ο βασικός κατηγορούμενος είχε λάβει τη γραπτή συναίνεση των Αρχών, ώστε να τις διατηρήσει στην κατοχή του!

Ο "συνήθης ύποπτος" σε πολλές από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που έχουν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη αλλά και ευρύτερα συνελήφθη χθες το πρωί από αστυνομικούς της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, μετά την αξιοποίηση στοιχείων για την καταπολέμηση των παράνομων δράσεων σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης συνελήφθη ένας 39χρονος, ενώ αναζητείται και ένας 42χρονος. Και οι τρεις κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αστυνομικοί, συνεπικουρούμενοι από κλιμάκια του ΤΑΕ Μεσαράς, έκαναν "φύλλο και φτερό" σπίτια και αποθήκες στο Ασήμι και στους Στόλους, όπου μεταξύ δεκάδων άλλων αντικειμένων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα λίθινο ειδώλιο, ένα χρυσό δαχτυλίδι με ημιπολύτιμο λίθο, ένα χάλκινο αντικείμενο με ανάγλυφη διακόσμηση, τμήμα λίθινου επιστήλιου, διαστάσεων 46x26x13 cm, λίθινο υπέρθυρο με διακόσμηση ανάγλυφου σταυρού και τμήμα λίθινου κίονα. Ακόμη βρέθηκαν επτά μεταλλικά, εννέα χάλκινα και δεκαέξι μολύβδινα αντικείμενα, ένα μολύβδινο βαρίδι, επτά χάλκινα καρφιά και μια δαχτυλήθρα, τέσσερα μικρά πήλινα αναθεματικά αγγεία, δύο πήλινα κύπελλα και δύο τμήματα ανάγλυφων πίθων. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται ακόμη ένα περίστροφο, μια κυνηγετική καραμπίνα, φυσίγγια, κάλυκες και το απαραίτητο "αξεσουάρ" κάθε τυχοδιώκτη και αρχαιοκάπηλου, δύο ανιχνευτές μετάλλων.

Είχε κλέψει 3 εικόνες από τη Μονή Βιάννου

Ο 74χρονος, ένα αμφιλεγόμενο και αινιγματικό πρόσωπο, πρωταγωνιστεί πάνω από δέκα χρόνια στις υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας που έχουν απασχολήσει την Αστυνομία σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, καθώς στο παρελθόν είχε επιδιώξει "συνεργασίες" και με τη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας. Η εμπλοκή του στην πολύκροτη υπόθεση της κλοπής των τριών εικόνων της Αγίας Μονής Βιάννου, που φέρουν την υπογραφή του δημιουργού της Κρητικής Σχολής των ζωγράφων Άγγελου Ακοτάντου και έχουν μεγάλη ιστορική και οικονομική αξία, εξελίχθηκε σε σίριαλ.

Ο κατηγορούμενος είχε εμφανιστεί ως πληροφοριοδότης της ΕΛ.ΑΣ. με δέλεαρ τις 580 χιλιάδες ευρώ που είχαν οριστεί ως αμοιβή για όποιον οδηγούσε στον εντοπισμό των πολύτιμων θρησκευτικών και ιστορικών κειμηλίων. Ωστόσο, στην πορεία των ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, παράλληλα με τον εντοπισμό των εικόνων και τη σύλληψη των δραστών, ο 74χρονος κατέληξε κατηγορούμενος, καθώς προέκυψαν στοιχεία που "έδειξαν" εμπλοκή του στην κλοπή και φυγάδευση των εικόνων, που είχαν βρεθεί θαμμένες σε θερμοκήπιο. Μάλιστα, για το λόγο αυτό είχε προφυλακιστεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News