default-image

Τετραμερής για λύση στο "ελληνικό πρόβλημα"

Ελλάδα
Τετραμερής για λύση στο "ελληνικό πρόβλημα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοβουλία ανέλαβαν οι επικεφαλής των ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου για να προσκαλέσουν τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε συνάντηση την επόμενη Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πληροφορία αποκαλύφθηκε ύστερα από διαρροή εσωτερικού email της Κομισιόν με το οποίο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απευθύνουν πρόσκληση για νέα τετραμερή συνάντηση με σκοπό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες την τετραμερή συνάντηση της επόμενης Πέμπτης, αν και εφ' όσον τελικά συγκληθεί, ενδέχεται να ακολουθήσει και έκτακτη σύγκληση του Eurogroup.

Ακόμη δεν έχουν υπάρξει απαντήσεις στο προσκλητήριο ωστόσο είναι η φανερή μια ύστατη προσπάθεια που γίνεται προκειμένου στο παρά πέντε να υπάρξει λύση και να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα άρει τους κινδύνους ενός πιστωτικού γεγονότος.

Τραβάνε το σχοινί...

"Σφίγγουν τη θηλιά" στο λαιμό της Ελλάδας οι δανειστές, επιχειρώντας να πετύχουν μια "πολιτική" συμφωνία αλλά... με τους όρους (και τις "μεταρρυθμίσεις") που έχουν ζητήσει οι τεχνοκράτες του Brussels Group, δηλαδή τη συνέχιση της αποδόμησης της αγοράς εργασίας και τη νέα μείωση των συντάξεων!

Η αποκάλυψη προέρχεται από τη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, που επικαλούμενη πηγές των δανειστών (προφανώς... στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης) λέει ότι ενδέχεται το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα μπορεί να επεκταθεί ως το φθινόπωρο.

Η απόφαση αναμένεται να παρθεί στη συνδιάσκεψη των G7 τον Ιούνιο, αλλά θα πρέπει να έχει λυθεί το θέμα πριν από αυτήν. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν για την Ελλάδα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι βεβαίως το... τυράκι. Η φάκα είναι ότι, σε ανταπόδοση, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να καλύψει μερικώς το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. Κάτι που σημαίνει ότι θα προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, της αγοράς εργασίας και του συνταξιοδοτικού συστήματος. Και αν στο θέμα του ΦΠΑ λίγο ή πολύ οι διαπραγματευτές της κυβέρνησης τα έχουν βρει με τους δανειστές, στα άλλα δύο θέματα είναι οι "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης.

Κι αυτό διότι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τη θέσπιση ομαδικών απολύσεων και πιθανότατα και "απεργία υπό όρους", ενώ θα ζητηθεί να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε καμία από τις κινήσεις που έχει εξαγγείλει (αύξηση του κατώτατου, επαναφορά κάποιου καθεστώτος συλλογικών συμβάσεων κ.λπ.).

Πάντως οι Ευρωπαίοι (σύμφωνα με την εφημερίδα) θεωρούν πως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή τη δεδομένη στιγμή.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επεκτείνουν το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας για μετά το καλοκαίρι και πιστεύουν πως αυτή είναι η «καλύτερη επιλογή» για να σωθεί η Ελλάδα από την πτώχευση και να γλιτώσει την αποχώρηση από το ευρώ μέσω ατυχήματος. Αυτό δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Eurogroup στη γερμανική εφημερίδα.

Από την ελληνική πλευρά το υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

Το αν θα μπορέσει να υπάρξει αυτή η επέκταση θα εξαρτηθεί από τις συνομιλίες της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα, αναφέρει η εφημερίδα. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, θα γίνει μια δοκιμή να υπάρξει μια συμφωνία, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Θέλουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε διαφορά μέχρι τη σύνοδο των G7.

Το σχέδιο

Για να γίνει πράξη το σχέδιο που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα, θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί να κάνει - έστω και μερικώς - κάποιες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να μπορεί το Eurogroup να λάβει μια απόφαση στις αρχές Ιουνίου. Στη συνέχεια, με ηρεμία, θα μπορούσαν να δοθούν 4 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι άλλες χώρες φοβούνται πως ο Τσίπρας ναι μεν θα δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μπορεί παράλληλα να πάει σε δημοψήφισμα, επομένως «σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να επεκτείνει το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα λίγο πριν από την ψηφοφορία». Ζητώντας, όμως, από την Ελλάδα να δεσμευτεί με εσωτερικό έγγραφο προς την Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ και αλλού, ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας θα μεταφερθούν το φθινόπωρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News