Ειδήσεις

52χρονος με αδυναμία στις κλοπές αντικειμένων αλιευτικών

Εξιχνιάστηκαν την περασμένη Κυριακή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας, επτά υποθέσεις κλοπής εξοπλισμού αλιείας από σκάφη και μία κλοπή από οικία.

Σύμφωνα με την προανάκριση και τη δικογραφία που σχημάτισε το Τμήμα Ασφάλειας Ιεράπετρας, δράστης φέρεται ότι είναι 52χρονος Ιεραπετρίτης άνεργος, πρώην οικοδόμος, πατέρας δύο ενήλικων αγοριών, ο οποίος είχε εντοπιστεί από ερασιτέχνη αλιέα, και είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου, μετά από καταγγελία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Παχιάς Άμμου.

«Κατά τις 9:30 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ερασιτέχνης ψαράς, μέλος του Συλλόγου μας, κατεβαίνοντας με σβηστά τα φώτα του αυτοκινήτου του στο αλιευτικό καταφύγιο της Παχιάς Άμμου, είδε έναν πανύψηλο άντρα να φορτώνει μια εξωλέμβια μηχανή στο αυτοκίνητό του, την οποία είχε μόλις αφαιρέσει από σκάφος ερασιτέχνη αλιέα που μένει στο Καλό Χωριό. Του ζήτησε να σταματήσει για να ελέγξει τη μηχανή που είχε φορτώσει, αλλά εκείνος διέφυγε με το αυτοκίνητό του προς το χωριό μας. Στο βενζινάδικο της Παχιάς Άμμου τον πρόλαβε μετά από καταδίωξη, του έκλεισε το δρόμο, τον ακινητοποίησε, και λίγο αργότερα το φερόμενο ως δράστη συνέλαβαν οι αστυνομικοί του ΤΑΕ Λασιθίου, που ήρθαν αμέσως μόλις κάναμε τη σχετική καταγγελία καλώντας το 100 στον Άγιο Νικόλαο», μας είπε ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Παχιάς Άμμου κ. Μανόλης Ματζαράκης.

«Εκ μέρους των ερασιτεχνών και των επαγγελματιών αλιέων της Παχιάς Άμμου, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο δήμαρχο Ιεράπετρας και τη δημοτική Αρχή, που ικανοποίησε το αίτημα μας, και πριν μια εβδομάδα ηλεκτροφώτισε το αλιευτικό μας καταφύγιο, που βρισκόταν στο σκοτάδι τόσα χρόνια, δίνοντας κάλυψη σε εκείνους που έπαιρναν κάθε βράδυ οτιδήποτε αξίας αφήναμε στα σκάφη μας. Αν δεν ήταν φωτισμένος ο χώρος, δε θα φτάναμε στη σύλληψη του δράστη, αν και πιστεύω ότι δεν είναι ο μόνος που αλωνίζει τις νύχτες στα αλιευτικά καταφύγια της ευρύτερης περιοχής», κατέληξε ο κ. Μανόλης Ματζαράκης.

«Οι κλοπές στα αλιευτικά σκάφη μέσα στο καταφύγιο της Παχιάς Άμμου είχαν ξεκινήσει πριν μερικά χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Θυμούμαι τουλάχιστον 20 περιπτώσεις, εκ των οποίων τα περισσότερα θύματα δεν έχουν κάνει ούτε καταγγελία ούτε φυσικά και μήνυση κατ' αγνώστων, γιατί όταν θέλαμε να κάνουμε μήνυση καμιά δεκαριά από εμάς μας ζήτησαν να πληρώσουμε 100 ευρώ έκαστος για την κάθε μήνυση», θυμάται ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Παχιάς Άμμου κ. Μιχάλης Ματζαράκης.

Τι βρέθηκε στην κατοχή του

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου στην οικία του φερόμενου ως δράστη 52χρονου Ιεραπετρίτη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

? Εξωλέμβια μηχανή

? 25 είδη και σύνεργα αλιείας (καλάμια ψαρέματος, εργαλειοθήκες κ.λπ.)

? 3 πλαστικά ντεπόζιτα μεταφοράς καυσίμων

? 2 καλώδια σύνδεσης πλυστικού εξοπλισμού

? Ασύρματη τοπογραφική συσκευή

? Ξυλοκοπτικό μηχάνημα

Από την αστυνομική προανάκριση που διενήργησε το Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας, προέκυψε ότι ο 52χρονος κατά το χρονικό διάστημα από το Μάρτιο του 2014 έως τις 15 Μαΐου του 2015 είχε διαπράξει επιπλέον έξι κλοπές σε σκάφη και μία σε οικία στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου, αφαιρώντας εξοπλισμό αλιείας και διάφορα άλλα αντικείμενα (φακό, κιάλια, προβολείς, φωτογραφική μηχανή, ντεπόζιτα με βενζίνη) συνολικής χρηματικής αξίας 20.500 ευρώ.

Αναφορές για κλοπές σε σκάφη υπάρχουν τα δυο τελευταία χρόνια, στα αλιευτικά καταφύγια Παχιάς Άμμου, Φέρμων, Μόχλου, και στην παραλία Θόλου Καβουσίου.

Τα κλεμμένα επέστρεψαν στους ιδιοκτήτες τους

Τα κλεμμένα αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του 52χρονου αναγνωρίστηκαν και αποδόθηκαν στους παθόντες, ενώ το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του κατασχέθηκε.

Το προανακριτικό έργο και η αστυνομική έρευνα, που συνεχίζεται για την εύρεση και των υπόλοιπων αλιευτικών εργαλείων που έχουν κλαπεί, διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Ιεράπετρας, ενώ ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου, ο οποίος αποφάσισε να τον αφήσει ελεύθερο με εγγύηση 10.000 ευρώ και να τον παραπέμψει σε τακτική δικάσιμο, υποχρεώνοντάς τον να δίνει το "παρών" τρεις φορές την εβδομάδα στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, με την υποχρέωση να εξεταστεί από ψυχίατρο γιατί έχει τάσεις κλεπτομανίας, σύμφωνα με το δικηγόρο του.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια