Ειδήσεις

Διαπραγμάτευση με δανειστές και ΣΥΡΙΖΑ για συμφωνία

Σε μία λύση με ορόσημο τα τέλη Μαΐου - ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου - προσβλέπει πια το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να κοπάσει η "θύελλα" που έχει ξεσπάσει στο εσωκομματικό πεδίο του κυβερνώντος κόμματος και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Δείχνοντας αρκετή ευελιξία σε επίπεδο "κόκκινων γραμμών" και έχοντας συμβιβαστεί σε πολλά σημεία, η ελληνική πλευρά αναμένει τώρα μία «κίνηση πολιτικής βούλησης από την πλευρά των θεσμών», όπως γράφει το i-efimerida.

Τσίπρας: «Πρέπει να λύσουμε τον κόμπο της διαπραγμάτευσης»

Τον τόνο, για την ακριβή πορεία των διαπραγματεύσεων έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μία και ενιαία-συμφωνία «που θα διασφαλίζει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές».

Ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε πως στην αρχή των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν μπροστά στην απαίτηση των δανειστών για ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης.

«Απαιτήσαμε σεβασμό. Πετύχαμε τη μετατόπιση των δανειστών από το μνημόνιο στην αναζήτηση κοινού εδάφους», είπε στη συνέχεια και απηύθυνε προσκλητήριο να υπερασπιστούν όλοι τις εθνικές κόκκινες γραμμές, καθώς «ο,τιδήποτε άλλο θα αποτελεί επανάληψη αδιεξόδων και λαθών».

Οι τέσσερις προϋποθέσεις

Για τη συμφωνία που θα τερματίζει τη λιτότητα, ο πρωθυπουργός έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις:

* Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα

* Να μην έχουμε δεσμεύσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις

* Αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους

* Ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.

Τα κομβικά σημεία

Την ίδια ώρα, με τις διαπραγματεύσεις να δείχνουν πως μπαίνουν στην τελική ευθεία, αρκετά είναι τα σημεία που πρέπει να διευθετηθούν:

Πρωτογενές πλεόνασμα: Από το πρωτογενές πλεόνασμα του '15 θα καθοριστεί το ακριβές ύψος των μέτρων.

ΦΠΑ: Και οι δυο πλευρές συμφωνούν ως προς την επίτευξη των δύο συντελεστών, χωρίς όμως να έχει κλείσει το ύψος αλλά και το ποια αγαθά θα υπαχθούν στο χαμηλό συντελεστή.

Ασφαλιστικό: Η Αθήνα λέει «όχι» σε μείωση επικουρικών και κύριων συντάξεων. Ωστόσο, διχογνωμία επικρατεί στους κόλπους του ΔΝΤ και της ΕΕ, καθώς το μεν ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έναρξη του διαλόγου βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού.

Εργασιακά: Οι πιστωτές διαφωνούν με την επαναφορά του κατώτατου μισθού.

Δυνατή μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το i-efimerida, σε εντατικό επίπεδο συνεχίζονται οι συζητήσεις και στο Brussels Group, ώστε να "κλειδώσουν" οι αριθμοί και οι στόχοι, και όλες οι πλευρές παραδέχονται πως έχει γίνει αρκετή δουλειά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι τηλεδιασκέψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ μέσα στο σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα βρεθούν και πάλι στις Βρυξέλλες για να ξεκινήσουν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις.

Εσωκομματικό "στρες τεστ" στο παρά πέντε της συμφωνίας  

Προσηλωμένο στις "κόκκινες γραμμές" παραμένει τέλος το κόμμα, με τις διεργασίες και τις ζυμώσεις να βρίσκονται σε σημείο κορύφωσης. Ο κομματικός μηχανισμός και η Κοινοβουλευτική Ομάδα δε μένει ανεπηρέαστη και όλες οι τάσεις βρίσκονται εν αναμονή εξελίξεων.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων και το περιεχόμενο της συμφωνίας, με βουλευτές που πρόσκεινται στην "προεδρική φρουρά" να εκτιμούν πως «η όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση θα περάσει. Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι των μνημονιακών».

Σχόλια