default-image

Μάχη με τις ελλείψεις για να σώσουν ζωές

Υγεία
Μάχη με τις ελλείψεις για να σώσουν ζωές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερο από ποτέ το ΕΚΑΒ Κρήτης αναγκάζεται να ζητά επιπλέον προσωπικό, ενόψει της τουριστικής περιόδου. Τώρα ειδικά, που μετά και την αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας του νησιού και των νοσοκομείων της δυτικής Κρήτης, αλλά και του Λασιθίου, αναγκαστικά τα περισσότερα περιστατικά μεταφέρονται στο Ηράκλειο.

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε από το ΑΣΕΠ ότι βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες της προκήρυξης του 2007 για το μόνιμο προσωπικό και ήδη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Νίκο Παπαευσταθίου, επιχειρούνται άμεσα ενέργειες, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε να έρθουν κάποιοι από τους 186 σε αριθμό και στην Κρήτη και αρχικά σαν εποχικό προσωπικό.

Δηλαδή, όπως είπε ο κ. Παπαευσταθίου, «μέχρι να αναρτηθούν οι σχετικοί πίνακες από τους προσωρινούς έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε κάποια άτομα σαν εποχικό προσωπικό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες που έχουμε ενόψει της τουριστικής περιόδου σε διάφορες περιοχές και στην Κρήτη. Από 'κει και πέρα, όταν θα έρθουν και οι μόνιμοι πίνακες της προκήρυξης και το προσωπικό, θα το προσλάβουμε, πράγμα που υπολογίζουμε να γίνει το Σεπτέμβριο. Τότε θα πραγματοποιηθούν και κάποιες μεταθέσεις στην Κρήτη. Λίγες στον αριθμό και κυρίως σε τομείς που έχουν ανάγκη, όπως είναι στα Χανιά, στη Σητεία και στο Τζερμιάδο».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ πρόσθεσε πως έχει υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου μια πρόταση, στην οποία προβλέπεται στην περίπτωση που πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, από αυτές που έχουν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό ότι θα γίνουν στην υγεία, ότι θα ανοίξουν τουλάχιστον δύο καινούργιοι τομείς στην Κρήτη.

Τα ασθενοφόρα

Όσον αφορά στα ασθενοφόρα, ο κ. Παπαευσταθίου ανέφερε πως προχωρά ο διαγωνισμός για 25 καινούργια οχήματα για την Κρήτη μέσω ΕΣΠΑ, και «ευελπιστούμε και υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε νέα ασθενοφόρα». Παράλληλα, επισήμανε πως η διοίκηση του ΕΚΑΒ συνεχίζει τη συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης για να δει αν στο νέο ΕΣΠΑ, που θα ανοίξει, τι θέματα και τι έργα που να σχετίζονται με το ΕΚΑΒ μπορεί να βάλει.

«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με όλα τα παραρτήματα του ΕΚΑΒ και με το Παράρτημα Κρήτης, και προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώνουμε και την επιχειρησιακή δράση, αλλά και να λύνουμε άμεσα οποιαδήποτε θέματα και προβλήματα προκύπτουν. Το ΕΚΑΒ είναι αιχμή του δόρατος του Εθνικού Συστήματος Υγείας», κατέληξε.

Οι ανάγκες

Στο νομό Ηρακλείου, όπως τόνισε ο υπεύθυνος του Γραφείου Κίνησης και Τομέων του ΕΚΑΒ Κρήτης κ. Μανόλης Καλαϊτζάκης, απαιτείται η δημιουργία ενός νέου τομέα, ο οποίος θα εξυπηρετεί τους δήμους Αρκαλοχωρίου και Βιάννου, για τη στελέχωση του οποίου απαιτούνται 15 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου.

Για τον Τομέα ΕΚΑΒ Χανίων υπάρχει ανάγκη για 15 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου, έτσι ώστε να είναι εφικτή η δημιουργία ενός νέου μόνιμου τομέα στην περιοχή Σταυρός του δήμου Αποκορώνου και για τη δημιουργία τομέα την καλοκαιρινή περίοδο στον Πλατανιά.

Για τον Τομέα ΕΚΑΒ Ρεθύμνου υπάρχει ανάγκη για 10 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας νέος τομέας που θα εξυπηρετεί τις περιοχές: Πλακιά, Σπήλι και Αγ. Φωτεινή.

Για τον Τομέα ΕΚΑΒ Ανωγείων υπάρχει ανάγκη για 3 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου. Στον Τομέα Μοιρών για άλλους 3 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου, όπως το ίδιο και στον Τομέα Αγ. Νικολάου, στον Τομέα Ιεράπετρας, στον Τομέα Σητείας και στον Τομέα Τζερμιάδου.

Χρειάζονται οδηγοί

Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη του συντονισμού των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας, η λειτουργία των οποίων είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης. Λόγω έλλειψης προσωπικού, όπως είπε ο κ. Καλαϊτζάκης, δεν είναι δυνατή η κάλυψη σε 24ωρη βάση των Κέντρων Υγείας και απαιτούνται προσλήψεις οδηγών για την αντιμετώπιση των περιστατικών που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Συγκεκριμένα, στα Κ.Υ. Αγ. Βαρβάρας, Άνω Βιάννου, Ανωγείων, Αγ. Φωτεινής, Σπηλίου και Περάματος υπάρχει ανάγκη στο καθένα για 5 οδηγούς. Στα Κ.Υ. Αρκαλοχωρίου, Καστελίου, Χάρακα και Τζερμιάδου υπάρχει ανάγκη στο καθένα για 3 οδηγούς και στα Κ.Υ. Μοιρών και Βάμου υπάρχει ανάγκη στο καθένα για 6 οδηγούς, ενώ στο Κ.Υ. Κανδάνου υπάρχει ανάγκη για 2 οδηγούς.

Πολυδιάστατη παρουσία

Το ΕΚΑΒ Κρήτης είναι ο μοναδικός κρατικός φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας υγείας, η οποία εκτείνεται στους τομείς: Διαχείριση και αντιμετώπιση περιστατικών τραύματος. Αντιμετώπιση έκτακτων και επειγουσών καταστάσεων διαταραχής υγείας ασθενών. Διακομιδή ασθενών από τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης στα νοσοκομεία, και από τα νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας. Διακομιδή ασθενών με χρόνια νοσήματα και διακομιδή περιστατικών από τον τόπο συμβάντος στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

Η παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας πραγματοποιείται κατεξοχήν με τη χρήση ασθενοφόρων οχημάτων, ενώ όπου κρίνεται σκόπιμο και απαραίτητο χρησιμοποιούνται και άλλα μέσα (μηχανές και αυτοκίνητα άμεσης επέμβασης, πτητικά μέσα, όπως αεροπλάνα ή ελικόπτερα για αεροδιακομιδές). Επίσης, το ΕΚΑΒ είναι αρμόδιο για την εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων αντιμετώπισης καταστάσεων διαχείρισης μαζικών καταστροφών (συντονισμός και παροχή φροντίδας υγείας σε μαζικές καταστροφές).

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Με μόλις 7 γιατρούς σε όλη την Κρήτη

Προκειμένου να πετύχει καλύτερο χρόνο στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, έχει δημιουργήσει 9 κεντρικούς τομείς σε ολόκληρη την Κρήτη, οι οποίοι στελεχώνονται με μόλις 7 γιατρούς (5 μόνιμους και δύο επικουρικούς) και 265 διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρου, ανάμεσά τους οι διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι, που είναι 19. Για παράδειγμα, στην περιοχή του Ηρακλείου έχουμε 98 πληρώματα μαζί με τους τηλεφωνητές του μοναδικού κέντρου όλης της Κρήτης, με τα ασθενοφόρα να βρίσκονται διάσπαρτα στις περιοχές Γιόφυρο, λιμάνι και Αλικαρνασσό, στις Μεσαμπελιές, στο Πανάνειο και στη Χερσόνησο. Επίσης, βγαίνει ή μηχανή ή Ι.Χ. με γιατρό για την πιο άμεση προσέγγιση του γιατρού στο περιστατικό. Όλα τα ασθενοφόρα έχουν κατάλληλο εξοπλισμό που τους δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως κινητές μονάδες.

Μόνο πέρυσι από τον τόπο των συμβάντων σε νοσοκομεία και το αντίθετο πραγματοποίησε συνολικά 40.143 διακομιδές, περίπου 4 χιλιάδες περισσότερες σε σχέση με το 2013 και περίπου 7 χιλιάδες περισσότερες από το 2012, μετά και την αποδυνάμωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Προσωπικές ιστορίες από τους διασώστες

Έχουν συμβεί αρκετά περιστατικά που μπροστά στο να σώσουν μια ζωή οι διασώστες του ΕΚΑΒ δεν υπολογίζουν τη δική τους ζωή. Ας μην πάμε μακριά και ας αναφέρουμε μια πολύ πρόσφατη περίπτωση που σημειώθηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες στο Μαραθίτη Ηρακλείου, όπου σώθηκε ένας 35χρονος εργάτης, που κινδύνευε άμεσα, έχοντας χάσει μάλιστα τις αισθήσεις του μέσα σε υπόγεια δεξαμενή σπιτιού.

Οι συνθήκες μέχρι να έρθει η ΕΜΑΚ δεν επέτρεπαν άλλους χειρισμούς παρά να κατέβει ο αναισθησιολόγος, επιμελητής Α' ΕΣΥ στο ΕΚΑΒ Ηρακλείου Μιχάλης Ζερβόπουλος, ο οποίος για πρώτη φορά μιλά στη "Ν.Κ.".

«Το θύμα είχε χάσει τις αισθήσεις του κι ενώ ήδη επιχειρούσε να τον βοηθήσει πολίτης κι άρχιζε και ο ίδιος να μη νιώθει καλά και να λέει "κι εγώ δεν μπορώ να αναπνεύσω", θεώρησα ότι δικό μας καθήκον είναι να κάνουμε κάτι, μιας και η ΕΜΑΚ δεν είχε φτάσει ακόμη και ήταν μόνο η Αστυνομία. Κατέβηκα δίχως δεύτερη σκέψη και δίχως μάσκα, αφού τέτοιες έχει μόνο η ΕΜΑΚ. Όταν βγήκα άρχισα να μην αισθάνομαι καλά και μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο προληπτικά. Έμεινα εκεί για 24 ώρες. Ευτυχώς όλα είχαν αίσιο τέλος και δε θρηνήσαμε θύματα. Η δουλειά μας έχει ένα ρίσκο. Οπωσδήποτε πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας, αλλά έχουμε κι ένα φιλότιμο ως Έλληνες. Το ρίσκο είναι μικρότερο από το όφελος που θα έχουμε. Έτσι κατέβηκα να βοηθήσω, κι ένας αστυνομικός. Τις μάσκες που θα μπορούσαν να μας προφυλάξουν τις είχε η ΕΜΑΚ.

Όσο ήμουν κάτω, ήταν όλα καλά. Ίσως λόγω της έντασης της στιγμής για να βγει και ο δεύτερος πολίτης ένιωσα, όταν βγήκα έξω και πριν ακόμη βγάλει η ΕΜΑΚ το θύμα, μια κούραση», ανέφερε ο κ. Ζερβόπουλος, τονίζοντας πως η ανταμοιβή είναι το πόσο καλά πάνε οι άρρωστοι. Δηλαδή, «να τους φτάνουμε στο νοσοκομείο στην ίδια κατάσταση που τους παραλαμβάνουμε, ή σε καλύτερη».

Ανακοπή

Τα περισσότερα περιστατικά πάντως έχουν να κάνουν με ανακοπές. Σε κάποιους, όπως είπε, «έχουμε καταφέρει να πάρουν αναπνοή και οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα και να βοηθούν μέχρι να φτάσουμε. Από εμπειρία, η συμμετοχή τους, δυστυχώς, είναι μικρότερη. Συνήθως δεν ξέρουν τι να κάνουν. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν 2-3 χρόνια που ένας 45χρονος έπαθε ανακοπή στο δημοτικό γυμναστήριο Δύο Αορακίων. Υπήρξαν κάποιοι γιατροί εκεί που ήδη άρχισαν να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και μετά κάναμε κι εμείς κι άρχισε να χτυπά η καρδιά του και, όταν έφυγε από το νοσοκομείο, έφυγε περπατώντας. Αν δεν ήξεραν τι να κάνουν οι παρευρισκόμενοι μέχρι να πάμε, ο ασθενής θα είχε διαφορετική κατάληξη.

Υπάρχουν αντίστοιχες ιστορίες με κακή κατάληξη. Όταν σταματήσει η καρδιά, θα πρέπει ό,τι γίνει να ξεκινήσει αμέσως, στα πρώτα λεπτά. Όταν επανέρχονται θα πρέπει να είναι λειτουργικοί. Σε δύο περιστατικά, που φορτίστηκα περισσότερο βλέποντας να γκρεμίζεται έτσι η ζωή τους, είχαν να κάνουν με δύο μητέρες, το ένα πριν ένα μήνα στις Γούβες. Το συγκλονιστικό ήταν να προσπαθούμε μάταια να τις επαναφέρουμε και οι σύζυγοι την ίδια ώρα να κρατούν αγκαλιά τα παιδιά».

Τέλος, παρακάλεσε τον κόσμο όταν παίρνει τηλέφωνο το ΕΚΑΒ να απαντά ψύχραιμα και με υπομονή στις ερωτήσεις του. Μια από τις απαντήσεις που δίνουν συνήθως «καλά, γιατρός είμαι;», και η χειρότερη; Να βρίζουν. Ουσιαστικά δε βοηθούν», όπως τόνισε, «να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση. Επίσης, στο δρόμο να μας διευκολύνουν περισσότερο».

Περιστατικό σε γάμο

Ο διασώστης-πλήρωμα ασθενοφόρου κ. Γιώργος Παγωμένος ανέφερε περίπτωση που σημειώθηκε στο παρελθόν σε κέντρο διασκέδασης στις Αρχάνες, όταν έπαθε ανακοπή κάποιος καλεσμένος σε γάμο. Είχε τύχει ειδικευόμενος γιατρός εκεί που είχε κάνει την ΕΠΙ, και ξεκίνησε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Φτάνοντας το ασθενοφόρο παρέλαβε τον ασθενή και με τρεις απινιδώσεις πήρε μπροστά η καρδιά.

«Ευτυχώς προλάβαμε και συνδέσαμε τους υπόλοιπους κρίκους και δεν έμεινε "φυτό" ο άνθρωπος, με τον κόσμο να χειροκροτά που συνειδητοποίησε τι ακριβώς είχε γίνει», ανέφερε. Οι συγκινήσεις είναι αρκετές, όπως είπε, και σε δυσάρεστα περιστατικά, καθώς θυμάται ένα παιδάκι πριν χρόνια που είχε πέσει από το 2ο κι έμεινε χωρίς οξυγόνο περισσότερα λεπτά από τα τρία που αρχίζει και νεκρώνει ο εγκέφαλος. Αν και κατάφεραν ακόμη και σε όλη τη διάρκεια του δρόμου για το νοσοκομείο οι διασώστες να πάρει μπροστά η καρδιά του, ο εγκέφαλος δε λειτουργούσε και τελικά χάρης σε αυτό σώθηκαν άλλοι άνθρωποι, μιας και οι γονείς πήραν την απόφαση να δωρίσουν τα όργανά του.

Όπως μας ανέφερε ο διευθυντής του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Γιαννακουδάκης, ακόμη και γυναίκες έχουν ξεγεννήσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν οι διασώστες σε σπίτια μαζί με τους γιατρούς. Ο ίδιος παραδέχεται πως υπάρχουν παράπονα για καθυστερήσεις του ασθενοφόρου, αλλά αυτά οφείλονται, όπως είπε, σε ελλείψεις τόσο ασθενοφόρων όσο και προσωπικού, καθώς και στο κυκλοφοριακό και σε απομακρυσμένες περιοχές. Μάλιστα, το καλοκαίρι, που η κατάσταση είναι δυσκολότερη με τον τετραπλάσιο της Κρήτης κόσμο, το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, εκτός από το επείγον.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ύψιστης σημασίας η σωστή εκπαίδευση

Στο ΕΚΑΒ Κρήτης λειτουργεί Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Ιατρών στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική, ετήσιας διάρκειας, για το οποίο χορηγείται πιστοποιητικό επάρκειας μετά από επιτυχείς εξετάσεις και πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 19 ετήσια μετεκπαιδευτικά προγράμματα.

Κατά το έτος 2014-15 οι συμμετέχοντες στο 20ό Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην ΕΠΙ είναι 27.

Υλοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση Εκπαιδευτικά Προγράμματα Γενικού Πληθυσμού από γιατρούς και εκπαιδευτές-διασώστες, με αντικείμενο "Βασική Υποστήριξη Ζωής (ΚΑΡΠΑ), με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (AED) - Πρώτες Βοήθειες" (5 ώρες), ενώ υλοποιείται και εξειδικευμένο πρόγραμμα (7 ώρες), που απευθύνεται σε γιατρούς, νοσηλευτές, ομάδες διάσωσης κ.ά., στο οποίο συμπεριλαμβάνεται, επιπλέον, η Εκτίμηση Πολυτραυματία και η Ακινητοποίηση Σπονδυλικής Στήλης. Στους συμμετέχοντες δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης, ενώ πέρυσι το παρακολούθησαν πάνω από 1.000 άτομα.

Λειτουργεί ΙΕΚ ΕΚΑΒ διετούς φοίτησης με ειδικότητα "Διασώστης - Πλήρωμα ασθενοφόρου". Επίσης, το ΕΚΑΒ Κρήτης αποτελεί Κέντρο Πιστοποίησης ΙΕΚ ΕΚΑΒ στις εξετάσεις πιστοποίησης στο πρακτικό μέρος. Συνολικά έχουν αποφοιτήσει από το ΙΕΚ ΕΚΑΒ Κρήτης 409 άτομα και έχουν πιστοποιηθεί 350.

Η παρακολούθηση των παραπάνω προγραμμάτων είναι δωρεάν για όλους τους συμμετέχοντες.

Καινοτομία

Το ΕΚΑΒ, Κρήτης σε συνεργασία με το ΙΤΕ - FORTH:

* Διατηρεί πρόγραμμα χαρτογράφησης τόπου διαμονής ατόμων με ειδικές ανάγκες.

* Τηρεί πρόγραμμα ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης των ιατρικών ιστορικών των πολιτών με χρόνια νοσήματα.

* Τηρεί πρόγραμμα χαρτογράφησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε κοινόχρηστους χώρους.

Προγράμματα

* Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ποσειδών» (2009-2011) ως εταίροι.

* Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Νηρηίδες" (2013-14) (χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Το ΕΚΑΒ Κρήτης συμμετέχει ενεργά σε εκπαιδευτικές ασκήσεις ασφαλείας από φορείς, όπως: Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ΔΕΗ. Οι ασκήσεις αφορούν χαρτογραφική απεικόνιση σχεδίων και πρακτικό μέρος.

Βράβευση

Το ΕΚΑΒ Κρήτης βραβεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16 Οκτωβρίου 2013, στις Βρυξέλλες, με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2013, ως πρότυπο σε όλη την Ελλάδα, αφού η λειτουργία του βασίζεται σε ευρωπαϊκά ηλεκτρονικά πρωτόκολλα διαλογής και εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών αποτυπώσεων.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News