Ειδήσεις

Κραυγή αγωνίας από τη Χερσόνησο για τα σκουπίδια

Κραυγή αγωνίας των δημοτών της Χερσονήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί η επιστολή του δημάρχου και πρόεδρου της ΕΣΔΑΚ Γιάννη Μαστοράκη προς το γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Ευάγγελο Καπετάνιο.

Στην επιστολή του ο κ. Μαστοράκης επισημαίνει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στο Δήμο Χερσονήσου εφόσον προχωρήσει το σχέδιο για διάθεση των απορριμμάτων από δύο νησιά των Κυκλάδων στο ΧΥΤΑ της Χερσονήσου, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω χώρος έχει προβλεπόμενο χρόνο ζωής τους έξι μήνες και πως ακόμη και τα έργα για την επέκτασή του ή τη δημιουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχουν προχωρήσει.

Η επιστολή του κ. Μαστοράκη - που κοινοποιείται στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και στην Περιφέρεια Κρήτης και άλλους φορείς - έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε γενικέ,

Είναι γνωστό ότι είναι οξύτατο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις σύγχρονες πόλεις και δη στους τουριστικούς προορισμούς. Επίσης, είστε ενήμερος για την πρωτοποριακή δράση εδώ και χρόνια του Δήμου Χερσονήσου στο φλέγον αυτό ζήτημα για τη χώρα μας, για την οποία μάλιστα, πολλάκις, έχει βραβευτεί. Έμπρακτα, πριν από κάθε καποδιστριακή ή καλλικρατική επιταγή, μέσα από τα Συμβούλια Περιοχής, οι τοπικές κοινωνίες - όχι αβίαστα και χωρίς διάλογο - μπόρεσαν να ξεπεράσουν εμπόδια, σκοπιμότητες, μικρότητες και συμφέροντα.

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων τελικά λειτουργεί από το 2003, σε απόσταση 800 μέτρων από το μοναδικό golf club στην Κρήτη και 700 μέτρων από τις παρυφές του οικισμού της Άνω Χερσονήσου, που φιλοξενεί κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, σε ένα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς δήμους της χώρας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι δεν ήμασταν ποτέ θεατές σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημόσια υγεία, αλλά επιλέξαμε να διαμορφώνουμε τα πράγματα και όχι να εξωθούμαστε σε βεβιασμένες λύσεις ανάγκης. Είναι επίσης επιβεβαιωμένη η βούλησή μας να δίνουμε λύσεις στο μείζον αυτό πρόβλημα, καθώς κατά καιρούς δεχόμαστε απορρίμματα από γειτονικούς δήμους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν.

Όμως η καλή μας πρόθεση, πάντα διατυπωμένη με υπευθυνότητα, στην περίπτωση της διαχείρισης του προβλήματος των απορριμμάτων των περιοχών της Σαντορίνης και της Μήλου δεν αρκεί. Με αγωνία συμμετείχαμε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών πριν από δέκα ημέρες για τα απορρίμματα των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όμως η λύση που προκρίθηκε δε συνεκτιμά ρεαλιστικές παραμέτρους και δεν είναι ορθολογική, καθώς δε λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα δεδομένα, τουλάχιστον όσον αφορά στην περιοχή μας:

? Η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Χερσονήσου βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, με μόλις έξι μήνες ζωής του Β' κυττάρου - το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 2008.  

? Από το 2012 έχει σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης του οργανικού και επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ με κατασκευή Γ' κυττάρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Μέχρι σήμερα τα έργα αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί με το μεγάλο κίνδυνο να βρεθεί η ευρύτερη περιοχή σε αδιέξοδο με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Χερσονήσου.

? Οι ποσότητες των απορριμμάτων που εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες. Όσον δε αφορά στα απορρίμματα της Μήλου και της Σαντορίνης δεν υπήρξε καμία πρακτική ενημέρωση στο σχεδιασμό για τις ποσότητες και για τη συχνότητα αποστολής των απορριμμάτων.

? Εγείρονται σοβαρά τεχνικά ζητήματα ανασταλτικά για το εν λόγω εγχείρημα: σε καμία περίπτωση ο εξοπλισμός και το προσωπικό του φορέα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε 100% αύξηση των ποσοτήτων των απορριμμάτων.

? Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Κρήτης προβλέπει την ενσωμάτωση στη χωρική μας ενότητα διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων Αγίου Νικολάου, Βιάννου, Οροπεδίου Λασιθίου (του οποίου και σήμερα παραλαμβάνουμε) και το σύνολο των απορριμμάτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

? Στην πρόταση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου απουσιάζει το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τα προβλεπόμενα έργα στα νησιά, όπου αναφέρονται τα στάδια υλοποίησής τους.

Επιπλέον, στις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί θεωρώ ότι έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα, καθώς δεν έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του κορυφαίου συλλογικού οργάνου, του Δημοτικού μας Συμβουλίου. Προσωπικά, δηλώνω την έκπληξή μου για το γεγονός ότι το υπουργείο υιοθετεί το προτεινόμενο σχέδιο δράσης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, χωρίς να ζητά τη σύμφωνη γνώμη ή έστω τις παρατηρήσεις του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καθώς η σύνταξη και η οργάνωση του σχεδιασμού που υποδεικνύεται θα έπρεπε πρωτίστως να ανήκει στους Δήμους υποδοχής και τους Φορείς Διαχείρισης.

.

Με παρόμοιες αποφάσεις, οι παθογένειες του συστήματος παραμένουν και οι δράσεις (και όχι λύσεις) που σήμερα προκρίνονται δε συνιστούν διαχείριση απορριμμάτων, αλλά αποσπασματικές, σπασμωδικές και, δυστυχώς, μη βιώσιμες προσπάθειες μετακύλισης του προβλήματος.

Η ύπαρξη ενός ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη είναι κοινό μας μέλημα. Σας διαβεβαιώνω ακόμα μία φορά ότι έχουμε τη βούληση, όχι όμως τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το μείζον αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Θα ήταν τιμή μας να μας επισκεφθείτε για να αποκτήσετε ιδία αντίληψη των ζητημάτων που σας προανέφερα και να γνωρίσετε την πολιτική μας γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εγκαταστάσεις μας.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία μας. Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας, στο οποίο είμαστε αρωγοί».

Γ. Μαστοράκης: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλα σκουπίδια στην περιοχή»

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο 9,84 ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης εκφράζοντας την αγωνία της δημοτικής Αρχής εάν προχωρήσει το σχέδιο με τη διάθεση των απορριμμάτων από δύο νησιά των Κυκλάδων στο ΧΥΤΑ της Χερσονήσου. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλα σκουπίδια στην περιοχή», τόνισε.

Σχόλια