Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Ολοκληρώθηκε στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Τελείωσε η κοινή συνέντευξη Τύπου των Ντάισελμπλουμ - Μοσχοβισί - Ρέγκλινγκ. Αυτή τη στιγμή δίνει συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βαρουφάκης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τους τελευταίους μήνες υπήρχαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε προσέγγιση. Κάναμε ουσιαστικές προσπάθειες. Δεν μπορέσαμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Το σημερινό Eurogroup κατάλαβε τις προσπάθειες μας και η ατμόσφαιρα ήταν πολύ θετική.

Συνεχίζουμε τις συζητήσεις και προσεγγίζουμε περισσότερο τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από τη συμφωνία. Οι θεσμοί και εμείς μιλάμε μέσα σε ένα πολύ καλό πνεύμα», τόνισε μετά το αποψινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης».

Το Eurogroup εξέδωσε δήλωση που αναγνωρίζει τη μέχρι στιγμής πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα,  προσθέτοντας όμως ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για γίνει υπέρβαση των δυσκολιών στις συνομιλίες.

Επίσης, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας για επιτάχυνση και θα ζητά μεγαλύτερη προσπάθεια για τη γεφύρωση των διαφορών.

Ο Γερούν Ντάισελμπλούμ είπε στη κοινή συνέντευξη Τύπου τα εξής: «Tην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς αναγνώρισε ο Γερούν Ντάισελμπλούμ, στην συνέντευξή Τύπου αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup. Η Ελλάδα είναι στο κέντρο ενδιαφέροντος.

Ενημερωθήκαμε από τους θεσμούς για τις συνομιλίες. Αναγνωρίζουμε το γεγονός τοι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε σχέση με την τελευταία μας συνάντηση. Οι συζητήσεις πλέον είναι πιο αποτελεσματικές. Χρειάζεται, ωστόσο, κι 'άλλος χρόνος για να φτάσουμε σε μια λύση.

Παράλληλα, χαιρετίζουμε την πρόθεση των Ελληνικών Αρχών να επιταχύνει τις διαδικασίες ώστε να έχουμε εν ευθέτω χρόνο ένα αποτέλεσμα . Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το σημείο αναφορά. Θα περιμένουμε μέχρι να μας πουν οι θεσμοί ότι όλα είναι έτοιμα για να προχωρήσουμε» ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτήθηκε και για το θέμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει αν θέλει να κάνει δημοψήφισμα. Εάν έχεις δημοψήφισμα δεν μπορείς να προχωρήσεις σε εφαρμογή μέτρων».

Σε δηλώσεις του ο κ. Μοσκοβισί: «Σε σχέση με την τελευταίο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα έχει υπάρξει πρόοδος. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για την μεταρρύθμιση του ΦΠΑ. Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει να υπάρξει μία ανεξάρτητη αρχή για την είσπραξη των εσόδων, ενώ στο τραπέζι είναι και τα κόκκινα δάνεια», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Πιέρ Μοσκοβισί για το θέμα της Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος και πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

«Υπάρχουν ακόμη μεγάλες αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει δηλώσει ότι κάποια θέματα δεν τα δέχεται, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις. Θεωρούμε ότι με αποφασιστικότητα θα περάσουμε στα επόμενα επίπεδα, ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία.Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν το τέλος Ιουνίου», κατέληξε ο κ. Μοσχοβισί

«Η πρόοδος της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη δήλωση του Eurogroup. Δεν έχουμε πολύ χρόνο ακόμα στη διάθεσή μας και αυτόν που απομένει πρέπει να τον αξιοποιήσουμε. Όταν επιτευχθεί συμφωνία η Ελλάδα θα μπορέσει να αποταμιεύσει και το 1,8 δις και τα 1,9 δις ευρώ που υπάρχουν στα ταμεία για την χώρα» τόνισε στη κοινή συνέντευξή Τύπου ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος σημείωσε πως αυτά τα ποσά είναι: «διαθέσιμα για να καλυφθούν τα οποία προβλήματα δημιουργηθούν στις ελληνικές τράπεζες».

Παράλληλα,  ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως: «ο EFSF έλαβε σήμερα μια μικρή πληρωμή της τάξης των  200 εκατ. ευρώ . Είναι σημαντικό να μπορεί η Ελλάδα να πληρώνει ακόμα και τις μικρές δόσεις που έχει στην ώρα τους προκειμένου να μην έρθει η χώρα αντιμέτωπη με νομικές κυρώσεις».

Οι αρχικές ανακοινώσεις

«Το Eurogroup θα εκδώσει σύντομη ανακοίνωση που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα», δήλωσαν στο πρακτορέιο ειδήσεων Reuters δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Το Eurogroup θα καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας για επιτάχυνση, αλλά θα προειδοποιεί ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και μεγαλύτερη προσπάθεια για τη γεφύρωση των διαφορών με τους πιστωτές», πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τέλος Ιουνίου οπότε τελειώνει η παράταση», είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεΐσελμπλούμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ υπογράμμισε πως η οποιαδήποτε απόφαση για δημοψήφισμα ανήκει στους έλληνες πολιτικούς. «Η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν με ανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Νταϊσελμπλούμ, πρόσθεσε πως περιμένει να ακούσει τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι των θεσμών σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά και το τι θα πρέπει «να αναμένουμε για τις επόμενες εβδομάδες». Όπως ανέφερε, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, δεν υπάρχει κάποιο τελικό αποτέλεσμα το οποίο μπορούν να συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και ο στόχος θα είναι να αποτιμήσουν τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων.

Σημείωσε πάντως, πως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις να είναι σε πιο θετική κατεύθυνση από την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει η πολιτική βούληση, έτσι ώστε να μπει η Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ερωτηθείς εάν το Eurogroup της Δευτέρας μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας, απάντησε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι απολύτως ανεξάρτητη και το Eurogroup σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να στείλει σήμα στην ΕΚΤ για το τι θα κάνει.

Ο Γ. Νταϊσελμπλούμ, πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα κάνει χρήση αυτή τη στιγμή της ευελιξίας που της εχει προσφερθεί σχετικά με το πρόγραμμα, κάνοντας νέες προτάσεις μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες.

Τέλος, ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε πως σε πολιτικούς όρους η προθεσμία για την Ελλάδα είναι το τέλος Ιουνίου, ωστόσο υπάρχει ήδη σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του προγράμματος και στις εκταμιεύσεις.

Με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται χαμηλά - καθώς βρισκόμαστε σε μια εν εξελίξει διαδικασία - πραγματοποιήθηκε το σημερινό Eurogroup, με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει μια "κίνηση καλής θέλησης" από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν αρνηθεί να την κάνουν.

Αυτό που συζητείται σήμερα στο Eurogroup είναι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, με τις γνωστές θέσεις εκατέρωθεν: η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ξεφορτωθεί τις πλέον αντιλαϊκές και αντιαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, αλλά οι εταίροι δείχνουν να ασχολούνται ακριβώς μόνο με αυτές, τις οποίες θεωρούν "απαραίτητες", ενώ αντίθετα οι "θετικές" μεταρρυθμίσεις δείχνουν να τους αφήνουν παντελώς αδιάφορους. Άλλωστε μέσα σε πέντε χρόνια αξιολογήσεων, οι δανειστές ουδέποτε πίεσαν κάποια από τις κυβερνήσεις για "θετικές" μεταρρυθμίσεις, αλλά αντίθετα εξαντλούσαν την αυστηρότητα τους στις περικοπές, τη διάλυση της αγοράς εργασίας και την επιβολή τεράστιων φόρων.

Η ατζέντα των υπουργών της ευρωζώνης αναφέρει ότι στο Eurogroup οι υπουργοί θα συνεχίσουν τη συζήτηση για την κατάσταση στην Ελλάδα και θα ενημερωθούν για τις εν εξελίξει συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των τριών θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) και ειδικά για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας.

«Ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων είναι ένα αναγκαίο βήμα για την ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης και, προκειμένου να ξεκλειδώσει η καταβολή της υπολειπόμενης δόσης της οικονομικής βοήθειας», υπογραμμίζεται σχετικά.

Οι δηλώσεις στις οποίες προχώρησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως προσέρχονται στο Eurogroup με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα. Η κυβέρνηση θεωρεί πως με μια δήλωση προόδου εκ μέρους της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αυξήσει το όριο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, ωστόσο πηγές τους ευρωσυστήματος ξεκαθάριζαν ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο με μια απλή δήλωση προόδου.

Στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup (ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδας) εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη μετέχει και ο Γιώργος Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Νωρίτερα ο κ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τόσο ο Έλληνας αξιωματούχος όσο και οι επί κεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα ενημερώσουν για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και ειδικά για τα σημεία που είναι τα πλέον ακανθώδη όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, η φορολογία και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Από τα προαναφερόμενα οι μεγαλύτερες αποκλίσεις διαπιστώνονται στα εργασιακά, καθώς στο ασφαλιστικό και στα δημοσιονομικά έχουν υπάρξει πολλές συγκλίσεις.

Η τρόικα είναι αντίθετη στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με το «νόμο Σκουρλέτη», ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και δε συζητά καν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα στο Brussels Group συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη είχε μια «υψηλής έντασης» συνεργασία με τους εκπρόσωπους των θεσμών σχετικά με τα εργασιακά.

Προκείμενου να ξεπεραστεί με θεσμικό εμπόδιο το εμπόδιο των εργασιακών, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει επίσκεψη του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη στο Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» για τις ελληνικές προτάσεις, ώστε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης.

Τι είπε ο Σόιμπλε

«Εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει δημοψήφισμα πρέπει να το κάνει», είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup το μεσημέρι της Δευτέρας ο Β. Σόιμπλε. Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ χαρακτήρισε το μέτρο ενδεχομένως σωστό. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σόιμπλε είναι υπέρ του δημοψηφίσματος γιατί θα ήθελε η Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Και η εναλλακτική που έχει η Ελλάδα εναπόκειται στην Ελλάδα κι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι της γνώμης ότι πρέπει να κάνει δημοψήφισμα, ας το κάνει. Ίσως να ήταν κι ένα σωστό μέτρο να αφεθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει αν είναι έτοιμος να αποδεχθεί αυτό που είναι αναγκαίο ή αν θα επιλέξει το άλλο. Αυτό όμως το συζητήσαμε εντατικά και το 2011 με την τότε ελληνική κυβέρνηση. Η απόφαση εναπόκειται στην Ελλάδα», επισήμανε και πρόσθεσε πως «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά κι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί».

Για τις σημερινές συζητήσεις, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να αναμένεται κάποια απόφαση.

«Δυστυχώς δεν έχουμε πολλά άλλα με την Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει τέτοια πρόοδος που να υπολογίζουμε σήμερα με κάποια απόφαση, το γνωρίζουν όλοι εκ των προτέρων. Είναι καλό που δεν μπορούν να υπάρξουν απογοητεύσεις, αλλά απ' την άλλη δεν είναι καλό που δεν προχώρησαν τα πράγματα. Θα ενημερωθούμε όμως σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα, όπως και πριν από μερικές εβδομάδες στη Ρίγα», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι «η ανακοίνωση της 20ής Φεβρουαρίου λέει ότι οι τρεις θεσμοί πρέπει να ελέγξουν με την ελληνική κυβέρνηση πώς θα τεθεί σε ισχύ το συμφωνηθέν πρόγραμμα και όταν μας ενημερώσουν ότι έχει κατ' ουσίαν εκπληρωθεί τότε θα μπορεί το Eurogroup να ασχοληθεί μ' αυτό, αλλά όχι νωρίτερα και απ' αυτό απέχουμε πολύ και δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Υπογράμμισε ως σημαντικό το ότι «οι τρεις θεσμοί έχουν κοινή θέση» και ότι «η ιδέα ότι χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσε να ληφθεί οιαδήποτε απόφαση σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι μη ρεαλιστική και γι' αυτό πρέπει να λέμε ξανά και ξανά ότι δεν έχει νόημα να προσπαθούν κάποιοι ενίοτε να προσδώσουν ιδιαίτερη ευθύνη στο ΔΝΤ, είναι μέρος των τριών θεσμών και η Ευρώπη είναι ευγνώμων που το ΔΝΤ έπαιξε και συνεχίζει να παίζει απ' την αρχή της ευρωκρίσης έναν τόσο βοηθητικό ρόλο».

Τι είπε ο Βαρουφάκης

Ο κ. Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup, υποστήριξε πως εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, απάντησε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει τη δουλειά της.

Ο κ. Βαρουφάκης αναμενόταν να συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε γύρω στις 3:30 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), δηλαδή πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. Συνήθως όταν αλλάζεις την ομάδα διαπραγμάτευσης τότε όλα ξεκινούν από το μηδέν», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιόεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Σχόλια