Ειδήσεις

Σκόνη και ταλαιπωρία στην Ιερωνυμάκη: Πότε τελειώνει το έργο

Αγωνιούν κάτοικοι και καταστηματάρχες επί της Ιερωνυμάκη με τις εργασίες ανάπλασης που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες. Παρά τις προσπάθειες από τρία συνεργεία, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους πριν από το τέλος του έτους. Αν και κανένας από αυτούς δεν είναι κατά του έργου, αρκετοί είναι οι πολίτες που ήδη διαμαρτύρονται. Από τη μια η μη διέλευση των οχημάτων από την περιοχή και από την άλλη η σκόνη που προκαλούν οι εργασίες, ειδικά για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως τονίζουν οι καταστηματάρχες, αποτελεί ταφόπλακα για την επιχείρησή τους.

Από τη στιγμή μάλιστα που καταβάλλουν κι ενοίκιο και η δουλειά έχει μειωθεί δραματικά εξαιτίας και της ανάπλασης της περιοχής, τα πράγματα είναι τραγικά. Η σκέψη να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους μέρα με την ημέρα ολοένα κι εδραιώνεται.

«Με έχει καταστρέψει το έργο. Είμαι με ενοίκιο. Δεν είναι ότι δε θέλουμε το έργο, όμως θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι εργασίες, γιατί θα το κλείσουμε αλλιώς το μαγαζί», τονίζει ο κ. Γιώργος Μαντακάκης. Από το πρωί μέχρι το βράδυ ο κ. Μαντακάκης βρίσκεται με ένα λάστιχο στο χέρι και βρέχει γύρω από το καφενείο της γυναίκας του για να απομακρύνει τη σκόνη και τα χώματα, σε ένα σημείο μάλιστα του δρόμου που ακόμη μέχρι χθες δεν είχε βγει ο ασφαλτοτάπητας.

Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα παραπέρα άλλο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ίδια κατάσταση, περιμένοντας παράλληλα να μπουν τα μπετά μπροστά στην είσοδό του. «Έχει πέσει η δουλειά. Μας κλείνουν από παντού. Ποιος θα μας πληρώσει το ΤΕΒΕ, το ενοίκιο και την εφορία, που ήδη "τρέχουν";», διερωτάται η κ. Αφροδίτη Κυριακίδη.

Πρόκειται για ένα παλιό έργο μέσω ΕΣΠΑ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν όσοι μίλησαν στη "Νέα Κρήτη" που αφορά τόσο την Ιερωνυμάκη, όσο και την οδό Μπαντουβά, αφού ήδη έχει κατασκευαστεί ένα κομμάτι της τελευταίας.

Το έργο θα παραδοθεί τέλος του 2015

Ο νέος εργολάβος ανέλαβε δράση τον περασμένο Φεβρουάριο. «Το έργο θα ολοκληρωθεί στο σύνολο του στα τέλη του 2015. Όχι πιο μπροστά. Απαιτούνται συγκεκριμένοι χρόνοι. Ίσως σε ενάμιση μήνα από σήμερα ασφαλτοστρωθεί τμηματικά ο δρόμος και αν υπάρχει ομαλή ροή χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Κρήτης, που είναι η διαχειριστική Αρχή», ανέφερε ο μηχανικός της εταιρείας που έχει αναλάβει την εργολαβία κ. Δημήτρης Αλεξάκης.

Η ανάπλαση, όπως είπε ο ίδιος, έχει να κάνει με καινούργια πεζοδρόμια και καινούργιο οδόστρωμα, με φυτεύσεις δέντρων, αγωγούς όμβριων ύδρευσης, ενώ σποραδικά γίνεται αντικατάσταση των φθαρμένων αγωγών αποχέτευσης. Παράλληλα κατέστησε σαφές πως συνολικά δουλεύουν σήμερα τρία συνεργεία για το έργο, με συνολικά περίπου 20 απασχολούμενους. Το ένα έχει να κάνει με τις εκσκαφές, όπου δουλεύουν τρία φορτηγά, δύο χειριστές μηχανημάτων κι ένας εργάτης. Το άλλο συνεργείο τοποθετεί μπετά και το τρίτο τοποθετεί πλάκες στα πεζοδρόμια.

Τι λένε οι περίοικοι

«Μας κλείνουν από παντού. Ποιος θα μας πληρώσει το ΤΕΒΕ, το ενοίκιο και την εφορία; Η κατάσταση είναι δραματική».

Αφροδίτη Κυριακίδη

«Δεν μπορείς ούτε να περάσεις, ούτε να παρκάρεις, και οι πελάτες λόγω του έργου καθημερινά και λιγοστεύουν. Ας επισπεύσουν τις διαδικασίες της ανάπλασης».

Ροδούλα Πέππα

«Η κατάσταση με τη σκόνη είναι απελπιστική για όλους, ιδίως για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κι έρχεται και καλοκαίρι».

Νίκος Καταλαγαριανός

«Πριν 15 ημέρες έπεσα επί της Ιερωνυμάκη εξαιτίας των έργων κι έσπασα δύο πλευρά. Δεν μπορούμε οι πεζοί να περάσουμε».

Ιωάννης Δουραμπέλης

«Δεν είναι ότι δε θέλουμε το έργο. Να ολοκληρωθεί σύντομα θέλουμε, γιατί αλλιώς θα κλείσουμε τα καταστήματά μας».

Γιώργος Μαντακάκης

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια