Ειδήσεις

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου για την 9η Μάη

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ηρακλείου σχετικά με την επέτειο της 9ης Μάη για τα 70 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Γονέα, μαθητή, εκπαιδευτικέ,

Στις 9 Μάη συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μεγάλη νίκη των λαών κατά του φασισμού και του ναζισμού, που έσπειραν τον όλεθρο και τη φρίκη με τα τερατώδη, χωρίς προηγούμενο εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας.

Ξημερώνοντας η 9η Μαΐου του 1945, η Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Τέσσερις μήνες αργότερα (2 Σεπτέμβρη 1945) συνθηκολόγησε και η Ιαπωνία, μετά τη νίκη των σοβιετικών στρατευμάτων εναντίον της, στη Μαντζουρία. Σφραγίστηκε έτσι η νίκη των λαών κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ που αποτελούσαν τα καπιταλιστικά κράτη Γερμανία - Ιαπωνία - Ιταλία και οι σύμμαχοί τους.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου αποδίδει φόρο τιμής:

• σε όσες και όσους έδωσαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι στα πεδία των μαχών και στην παρανομία για τη συντριβή του φασιστικού ιμπεριαλισμού.

• σε όλους εκείνους που πάλεψαν με το όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

• στους αμέτρητους νεκρούς από τους βομβαρδισμούς και από την πείνα, με πρώτο και μεγαλύτερο θύμα τα παιδιά.

• στα εκατομμύρια εκείνων που βασανίστηκαν στα φοβερά στρατόπεδα συγκέντρωσης  και θανάτου και κάθε χώρο φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο έσχατο σημείο της με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσά τους και περισσότεροι από 400.000 Έλληνες, έχασαν συνολικά τη ζωή τους και πολλά εκατομμύρια άλλοι έμειναν ανάπηροι στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου.

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια από διάφορα κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα επιτελεία της αστικής τάξης και όλες τις κυβερνήσεις, να ξαναγράψουν την Ιστορία, παραχαράζοντάς την.

Στόχος τους δεν είναι απλά η διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, αλλά η διαμόρφωση της συνείδησης των μαθητών και της νέας γενιάς, με το βλέμμα στο μέλλον. Θέλουν να μάθουν οι νέοι των λαϊκών οικογενειών μια Ιστορία στα μέτρα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Να μη βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρελθόν, για το παρόν και για το μέλλον που πρέπει να παλέψουν.

Έτσι, η 9η Μάη, η μέρα συντριβής του φασισμού που σήμανε το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, επιχειρείται με προκλητικό τρόπο να μετατραπεί σε φιέστα - μέρα γιορτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια!

Προβάλλουμε τα διδάγματα από την ηρωική πάλη των λαών!

Καλούμε όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, τις νέες και τους νέους να αναζητούν και να υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια, τα πραγματικά γεγονότα και τις αιτίες που οδήγησαν στους παγκόσμιους και τοπικούς πολέμους, στην άνοδο και επικράτηση του φασισμού-ναζισμού. Να καταδικάσουν και να απομονώσουν αποφασιστικά το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Η εμφάνιση φασιστικών-εγκληματικών οργανώσεων δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Είναι η φυσική συνέπεια, η προέκταση της αντιδραστικής πολιτικής που ασκείται ενάντια στο λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και χρησιμοποιείται ταυτόχρονα από τους ίδιους ως άλλοθι για την τρομοκρατική τους πολιτική.

Η ιδεολογία της Χ.Α. και των παραφυάδων της, από το Κερατσίνι και τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη μέχρι τη Μανωλάδα, είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Στηρίζουν τα συμφέροντα βιομηχάνων και εφοπλιστών.

Όλοι πρέπει να πάρουν θέση!

Καλούμε τους συλλόγους γονέων να ανοίξουν την κουβέντα με θάρρος μπροστά στα παιδιά τους για το ρόλο του φασισμού, για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χ.Α.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση, να τολμήσουν, να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα μέσα στην τάξη για το φασισμό, τα εγκλήματα που έχει διαπράξει σε βάρος της ανθρωπότητας και για τις αιτίες που τον γεννούν. Η ιστορία του λαού μας διδάσκει. Ο φασισμός ηττήθηκε από την οργανωμένη λαϊκή δράση.

Στους δασκάλους των παιδιών του ελληνικού λαού, σε εμάς τους γονείς που είμαστε άνεργοι, άλλοι με μισθούς πείνας, που δεν μπορούμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας, να πληρώσουμε τα δυσβάσταχτα χαράτσια, με κίνδυνο να μας πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια μας, δεν ταιριάζει η σιωπή, η ενοχή, ο φόβος. Δε θα φοβηθούμε να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στα παιδιά μας, δε θα φοβηθούμε να πούμε την ιστορική αλήθεια.

Ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε ούτε κατά τη γερμανο-ιταλική κατοχή ούτε στο τυραννικό καθεστώς της Χούντας. Δε θα υποκύψει και τώρα στους απόγονους του ναζισμού, του χιτλερισμού, στα σύγχρονα τάγματα εφόδου.

Η λύση βρίσκεται στο συλλογικά οργανωμένο αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, κόντρα στο σύστημα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς φασισμό, κρίσεις και πολέμους.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Δε θα περάσει ο φασισμός».

Σχόλια