default-image

Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ

Υγεία
Να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό της Ψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μανώλης Συντυχάκης σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, εκτιμώντας μεταξύ άλλων πως «αυτή τη στιγμή σε αυτόν ειδικά τον τομέα η κατάσταση είναι εκρηκτική, αφού υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους ειδικευόμενους γιατρούς της κλινικής».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: "Προβλήματα στη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ".

Πρόσφατα έγινε στο Ηράκλειο σύσκεψη με την ηγεσία του αντίστοιχου υπουργείου για θέματα ψυχικής υγείας στην Κρήτη. Έγινε κοινά αποδεκτό ότι οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών ψυχικής Υγείας έχουν αυξηθεί σε τρομακτικό βαθμό, υπάρχει καταγεγραμμένη αύξηση περιστατικών τουλάχιστον 50% προς τις δημόσιες δομές, και ότι συγχρόνως υπάρχει ανάγκη για πιο εξειδικευμένες δομές όπως επιπλέον ξενώνες και οικοτροφεία, εξειδικευμένα εξωτερικά ιατρεία, ψυχιατρική κλινική στον Αγ. Νικόλαο κ.τ.λ.

Η σημερινή κατάσταση βέβαια κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και πιο συγκεκριμένα:  

Η ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ καλύπτει όσο αφορά τις ανάγκες νοσηλείας ολόκληρη την Αν. Κρήτη με μέσο όρο εισαγωγών ασθενών πάνω από 1000 ανά έτος. Διαθέτει δύναμη 34 κλινών, παρακολουθεί ασθενείς σε εξωτερική βάση, διαθέτει κινητή μονάδα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, διαθέτει μετανοσοκομειακό ξενώνα 10 κλινών και φυσικά είναι υπεύθυνη για όλα τα ψυχιατρικά περιστατικά εντός του νοσοκομείου. Όπως είναι αντιληπτό οι ανάγκες για προσωπικό όλων των ειδικοτήτων είναι ιδιαίτερα αυξημένες και ιδιαίτερα των γιατρών. Αυτή τη στιγμή σε αυτόν ειδικά τον τομέα η κατάσταση είναι εκρηκτική αφού υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τους ειδικευόμενους γιατρούς της κλινικής. Σήμερα οι θέσεις ειδικευομένων που υπάρχουν είναι 5, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (4 κλίνες/ειδικευόμενο) θα έπρεπε να είναι 10. Στη παρούσα φάση εργάζονται 4 ειδικευόμενοι, εκ των οποίων η μία εργάζεται ως υπεράριθμη για λόγους υγείας.

Με αυτόν τον αριθμό ειδικευομένων:

1. Δε διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία της κλινικής (μέσος όρος ασθενών / ειδικευόμενο > 9 / 1, αδυναμία εκπλήρωσης άλλων καθηκόντων, όπως πχ διασυνδετική ψυχιατρική, εξωτερικά ιατρεία, κινητή μονάδα, μετανοσοκομειακές δομές κτλ.).

2. Δεν δύναται να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη βάσει του νόμου άσκηση σε άλλες κλινικές (νευρολογία και παθολογία) στα πλαίσια ολοκλήρωσης της ειδικότητας της Ψυχιατρικής (νόμος 3918).

3. Ο μέσος όρος εφημεριών/ειδικευόμενο είναι 10 /μήνα, εκτός προβλεπόμενου ορίου, με τεράστια σωματική και ψυχική επιβάρυνση αφού κατά τη γενική εφημερία υπάρχει πληθώρα περιστατικών ως επείγοντα αλλά και από τον μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων.

4. Είναι φανερό πως δεν υπάρχει χρόνος για συμμετοχή σε εκπαιδευτικές διαδικασίες, όπως η παρακολούθηση σεμιναρίων και βιβλιογραφίας, γεγονός που υποβαθμίζει την εκπαίδευσή των ειδικευόμενων που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν, δραματικά.

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω μαζί με γενικότερα προβλήματα της κλινικής έχουν επισημανθεί πολλές φορές από τη διεύθυνση και τους μόνιμους γιατρούς.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ειδικευομένων ιατρών και την αύξηση των θέσεων των ειδικευομένων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες για παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News