default-image

Νέα αύξηση του ELA για τις τράπεζες κατά 1,4 δισ.

Οικονομία
Νέα αύξηση του ELA για τις τράπεζες κατά 1,4 δισ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΚΤ για μία ακόμη φορά διέψευσε τις εγχώριες Κασσάνδρες που εδώ και ένα δίμηνο προβλέπουν κάθε βδομάδα "χρηματοδοτική ασφυξία" από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία ωστόσο συνεχίζει να αυξάνει γενναιόδωρα και δίχως φειδώ το όριο του ELA.

Και αυτήν τη φορά, η ΕΚΤ στάθηκε συνεπής, αυξάνοντας κατά 1,4 δισ. ευρώ το όριο του ELA για τις τράπεζες, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της χρηματοδότησής τους στα 76,9 δισ. ευρώ. Η επανεξέταση του ορίου θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ για την εβδομάδα αυτή οι τράπεζες βρίσκονται με ένα περιθώριο ρευστότητας πλέον των 3 δισ. ευρώ.

Εντωμεταξύ, θετική έκπληξη στο κλίμα της γενικότερης "αιμορραγίας" καταθέσεων αποτέλεσαν τα σημερινά στοιχεία για τις καταθέσεις του Μαρτίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαμορφώθηκαν το Μάρτιο στα 138,555 δισ. ευρώ, από 140,468 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο με τις εκροές να είναι στα μόλις 2 δισ. ευρώ έναντι 7,9 δισ. ευρώ που ήταν οι εκροές έναν μήνα πριν.

Για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο μέτωπο των καταθέσεων το Μάρτιο έκαναν λόγο νωρίτερα και οι τραπεζίτες.  

Η πορεία των εκροών, αλλά κυρίως η εφεξής πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές πρόκειται να καθορίσουν τη στάση της ΕΚΤ από την επόμενη εβδομάδα. Και αυτό διότι, εφόσον παρήλθε άκαρπη με το τέλος Απριλίου η δίμηνη προθεσμία που είχε δοθεί στην κυβέρνηση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος, η ΕΚΤ θα "πιέσει" για επίσπευση νέας συμφωνίας.

Μέχρι στιγμής ο "κλοιός" της ΕΚΤ αφορά την απαγόρευση αγορών εντόκων του Δημοσίου από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών τους. Παράλληλα, η ΕΚΤ επιβλέπει ανά εβδομάδα το δανεισμό των τραπεζών προς φορείς του Δημοσίου προκειμένου να "κλείσει" και αυτή τη δίοδο αγορών εντόκων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες ουσιαστικά θα χρηματοδοτούνταν από τον ELA των τραπεζών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News