Ειδήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει την ΠΝΠ

Κάλεσμα απευθύνει η Λαϊκή Συσπείρωση στους εργαζόμενους και το λαό του Δήμου, ώστε να απαιτήσουν πρωτόβουλα και αποφασιστικά να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και να αποκατασταθούν οι απώλειες των τελευταίων χρόνων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της με αφορμή και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο Δήμος Ηρακλείου σε σχέση με την ΠΝΠ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., μετά από ισχυρές πιέσεις των εκπροσώπων της Λαϊκής Συσπείρωσης, μπήκε σε συζήτηση, αλλά όχι σε ψηφοφορία η στάση που θα πρέπει να κρατήσει ο Δήμος Ηρακλείου, σε σχέση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων.

«Ο λόγος τον οποίο επικαλέστηκε ο δήμαρχος ώστε να μην παρθεί καμία απόφαση, ήταν ότι δεν μπορεί ο δήμος Ηρακλείου να αποφασίσει μόνος του και ότι θα συγκαλέσει την ΠΕΔ για να ακούσει γνώμες και θα πρέπει να περιμένουμε και τις τελικές αποφάσεις της ΚΕΔΕ στο συνέδριο της στις 7 Μάη! Δηλαδή μετά τη διαμόρφωση και εφαρμογή της ΠΝΠ, όταν τα λεφτά των δημοτών θα έχουν κάνει φτερά, το "κυρίαρχο" Δημοτικό Συμβούλιο που έχει την ευθύνη θα κληθεί να "αποφασίσει"…

Στην πραγματικότητα, ο δήμαρχος απέφυγε με κάθε τρόπο τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης, προκειμένου να μην αναλάβει καμία ευθύνη για όσα πρόκειται να συμβούν. Να κρυφτεί ο δήμος Ηρακλείου πίσω από τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και να παρουσιάσει σαν τετελεσμένη πράξη, την συμφωνία με την ΠΝΠ.

Στην ουσία υπερασπίστηκε το "Ναι" στη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων μόλις η κυβέρνηση τακτοποιήσει νομοθετικά τις δεσμεύεις της, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, καθώς και τη στήριξή του στην "εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Μέσα από μια απαράδεκτη διαδικασία, όπου χρειάστηκε να ψηφίσουν 3 φορές (!) οι δημοτικοί σύμβουλοι για να περάσει η πρόταση της συμπολίτευσης (δηλαδή να μην παρθεί καμία απόφαση για την ΠΝΠ) και με την απόλυτη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΔΣ αναλώθηκε σε μια ανούσια, αλλά αρκετά αποκαλυπτική συζήτηση, μιας και οι παρατάξεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, πλην "Λαϊκής Συσπείρωσης", εξέφρασαν την απόλυτη στήριξη τους στην "εθνική προσπάθεια" της νέας συγκυβέρνησης και ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη σε αυτήν.

Στη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ανέδειξαν ότι για μια ακόμα φορά, στο όνομα της "εθνικής σωτηρίας", καλείται ο λαός να θυσιάσει ακόμα περισσότερα, προκειμένου να παραμείνει "πάση θυσία" η χώρα στην λυκοσυμμαχία της ΕΕ του κεφαλαίου.

Με τη δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων αλλά και των αποθεματικών σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ. - ότι ψίχουλα άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις - οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα χαράτσια και φόρους.

Οι εκπρόσωποι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο, ανάμεσα στα άλλα, ζητούσαν από το ΔΣ: να καταδικάσει την ΠΝΠ και ως τακτική και ως περιεχόμενο, να ζητά την άμεση απόσυρση της και να μην πειθαρχήσει σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί.

Τόνισαν ότι η Τοπική Διοίκηση πρέπει να διεκδικήσει να δοθούν τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό που παράνομα παρακρατούνται, ενώ ανέφεραν ότι η ΠΝΠ ανοίγει το δρόμο για περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και ανταποδοτικότητα υπηρεσιών των δήμων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό του Δήμου μας, να απαιτήσουν πρωτόβουλα και αποφασιστικά να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης και να αποκατασταθούν οι απώλειες των τελευταίων χρόνων.

Πρόταση ψηφίσματος της "Λαϊκής Συσπείρωσης"

για την ΠΝΠ

Το Δ.Σ. Ηρακλείου, καταγγέλλει την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Περιφερειών και των Δήμων, όπως και άλλων δημόσιων Οργανισμών.

Αυτοί οι φορείς θα βρεθούν άμεσα σε πλήρη αδυναμία να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών.

Η απόφαση αυτή ήλθε μετά τις πρόσφατες δηλώσεις υπουργών για διακοπή κάθε χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε Δήμους και Περιφέρειες, που στο εξής θα πρέπει να βάζουν πρόσθετη φορολογία στο λαό.

Αποδείχνεται πως μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις διαπραγματεύσεις για να εξοφλήσει ο λαός τα δάνεια που καρπώθηκε η πλουτοκρατία, δεν υπάρχουν λύσεις, αλλά μόνο χειροτέρευση για τα λαϊκά προβλήματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της Κρήτης, να απαιτήσουν πρωτόβουλα και αποφασιστικά να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης. Να αποκατασταθούν οι απώλειες των τελευταίων χρόνων.

Να βάλουν σε πρώτη γραμμή την απαίτηση ν' ακολουθήσει η χώρα άλλο δρόμο: το δρόμο της αποδέσμευσης από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους. Της κατάργησης των μονοπωλίων και κοινωνικοποίησης του πλούτου της χώρας προς όφελος του λαού.

Το Δ.Σ. Ηρακλείου:

• Καταδικάζει την ΠΝΠ και ως τακτική και ως περιεχόμενο.

• Ζητά την άμεση απόσυρση της.

• Καλύπτει το δήμαρχο στη μη εφαρμογή της.

• Προχωρά άμεσα στη μελέτη των επόμενων βημάτων μας».

Σχόλια