Ειδήσεις

Μίνι εκπτώσεις από το Σάββατο-Ανοικτά την Κυριακή τα μαγαζιά

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο του Μαΐου, η οποία θα ξεκινήσει αυτό το Σάββατο 2 του μήνα και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Μαΐου.

Πρόκειται για ένα χρονικό διάστημα που εν μέσω κρίσης αλλά και ενόψει του καλοκαιριού θα δώσει την ευκαιρία στους καταναλωτές να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους με ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ρούχα. Και ιδιαίτερα στους γονείς να ντύσουν τα παιδιά τους ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα, αφού το ποσοστό των εκπτώσεων σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνά το 60%, άρα οι τιμές των διαθέσιμων εμπορευμάτων θα είναι αρκετά χαμηλές.

Εκείνο όμως που θα διχάσει για μια ακόμα φορά την αγορά είναι ο νόμος που θέλει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και αυτήν την Κυριακή 3 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε και πάλι το εμπορικό κέντρο του Ηρακλείου να χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα. Στα μαγαζιά, δηλαδή, που θα ανοίξουν τις πόρτες τους στους πελάτες, και σε αυτά που θα τις κρατήσουν ερμητικά κλειστές, εμμένοντας στην αργία της Κυριακής. Η επίσημη πάντως θέση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, όπως τονίζει και ο πρόεδρός του Μανόλης Κουμαντάκης, μιλώντας παράλληλα για τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου από την περίοδο αυτή, είναι κατά της λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή.

«Η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων είναι επίσης προαιρετική, αν και, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θα τις καταργούσε. Επίσης, όσον αφορά την Κυριακή, ο καθένας αποφασίζει το τι θα πράξει ανάλογα με τις ανάγκες του. Ωστόσο, η αγορά, όπως και γενικότερα η ελληνική οικονομία, βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Αυτή η αβεβαιότητα που υπάρχει έχει επηρεάσει κατά πολύ τη διάθεση για κατανάλωση, αλλά και τη ρευστότητα. Έτσι, όπως έχουμε πει, τόσο οι Κυριακές όσο και οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι δεν προσφέρουν κάτι το θετικό στην αγορά. Γι' αυτό και η ΕΣΕΕ επίσημα έχει μεταφέρει το μήνυμα στους κυβερνόντες ότι όλα αυτά δε βοηθούν, αντίθετα χαλάνε την ισορροπία της αγοράς.

Αίτημά μας ήταν το θέμα των Κυριακών να επαφίεται στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγου και στις δημοτικές Αρχές. Και αυτή η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα καταργούσε το νόμο αυτό, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα».

Πάντως, όπως είναι λογικό, μετά το "φιάσκο" των χειμερινών εκπτώσεων που, λόγω της κρίσης, της φτώχιας, της ανεργίας και των μειωμένων εισοδημάτων, δεν απέφεραν θετικά αποτελέσματα, αφού ο κόσμος χρόνια τώρα περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα, αλλά και λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, που δεν άφησαν πολλά περιθώρια για "ανάσταση" της αγοράς τις ημέρες του Πάσχα, οι έμποροι ποντάρουν στις ενδιάμεσες εκπτώσεις ελπίζοντας ότι "Θεού θέλοντας και καιρού επιτρέποντος" θα καταφέρουν να δουλέψουν.

Σημειώνεται πάντως πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν θεσπιστεί με νόμο που έχει ψηφιστεί από το 2013 και επιτρέπουν την υλοποίηση εκπτώσεων σε ενδιάμεσες περιόδους που ορίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου που διέπει το διάστημα αυτό, προς ενημέρωση των καταναλωτών αλλά και των εμπόρων προβλέπονται τα κάτωθι, ενώ την ίδια στιγμή για τους καταστηματάρχες που δεν τηρούν τους κανονισμούς των εκπτώσεων υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα: «Οι 10 ημέρες των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, όπως αναφέρονται στο νόμο, είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Κατ' ακολουθία, ως ημέρα έναρξης δε θα είναι η 1η Μαΐου, η οποία - κατά τα ειωθότα - θα καθοριστεί ως αργία με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά το Σάββατο 2 Μαΐου. Αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι, όπως προαναφέραμε, το Σάββατο 9 Μαΐου 2015.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών.

Επίσης, είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Μαΐου, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου 2015. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11:00 έως 18:00 (παρ. 1 άρθρου 23 Ν. 2224/1994)».

Από 5.000 ευρώ… Πρόστιμα στους παραβάτες

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια